Καταρρέουν...

Τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση επιβεβαιώνουν όλα όσα γράφαμε για εκτροχιασμό της οικονομίας. Η μαύρη τρύπα 755 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Ιουλίου, του πρώτου ουσιαστικά μήνα όπου γίνονται οι… καλές εισπράξεις του Δημοσίου, δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Κι ότι είναι πιο κοντά οι εκλογές απ’ ότι πιστεύαμε.

Αν υπάρχει ήδη τρύπα 755 εκατ. μόνο σε ένα μήνα, τότε τι θα γίνει τους επόμενους όπου έρχονται μαζεμένοι φόροι εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ αλλά και περικοπές σε συντάξεις;

Και το ακόμη πιο εντυπωσιακό: Τα στοιχεία αυτά υπολογίζονται με βάση τους επιπλέον φόρους που επιβλήθηκαν με βάση το μνημόνιο της αριστεράς. Κανονικά δηλαδή θα έπρεπε να έχουμε περισσότερα έσοδα αφού οι φόροι αυξήθηκαν. Κι αν η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί λέει ότι τα έσοδα του 7μήνου είναι αυξημένα κατά 422 εκατ. ευρώ αυτό οφείλεται αφενός στο ότι δεν είχαμε τους περισσότερους φόρους στο εξάμηνο αυτό και αφετέρου στη συγκράτηση δαπανών και επιστροφών φόρου.

Σύμφωνα με τα βασικά στοιχεία:

* Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 25.972 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 422 εκατ. ευρώ ή 1,7% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

* Πρωτογενές πλεόνασμα 3,571 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός, κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016, έναντι του στόχου για πλεόνασμα 874 εκατ. ευρώ και πλεονάσματος 3,712 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

* Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 28.019 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 621 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

* Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2.047 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.043 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

* Ειδικότερα, τον Ιούλιο 2016 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.031 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 755 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

* Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 5.012 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 354 εκατ. ευρώ.

* Οι επιστροφές εσόδων του Ιουλίου 2016 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 249 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 40 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου του Προϋπολογισμού 2016 (209 εκατ. ευρώ).

* Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016 ανήλθαν στα 28.829 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.297 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (32.126 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 27.124 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2.397 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2.004 εκατ. ευρώ.

* Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 607 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 390 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, 122 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 162 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας και 46 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μπουν πολλά χρήματα στα ταμεία τους επόμενους μήνες από τα τουριστικά έσοδα. Ελπίζει επίσης ότι με τις εντολές κατάσχεσης που στέλνει και με τα αναγκαστικά μέτρα που παίρνει θα φοβίσει ή θα βάλει στο… φιλότιμο τους φορολογούμενους.

Λίγο δύσκολο καθώς τα νέα από πολλές τουριστικές περιοχές δεν είναι καλά. Κόσμος υπάρχει αλλά δεν ξοδεύει. Ρεκόρ στις αφίξεις θα γίνει αλλά δεν θα εισπραχθούν όσα περίμεναν οι φορείς του κλάδου. Περίμεναν πάνω από 1 δισ. επιπλέον εισπράξεις και ζήτημα να είναι πάνω από 200 εκατ. ευρώ, επομένως λιγότερα από τα αναμενόμενα θα είναι και έσοδα του δημοσίου.

Από την άλλη, η φοροδιαφυγή είναι απίστευτη. Κανείς δεν κόβει απόδειξη αν δεν την ζητήσεις, επομένως, για ποια έσοδα να περιμένεις καλύτερες ημέρες;

Τέλος είναι φανερό ότι η φοροδοτική ικανότητα μεγάλου μέρους του πληθυσμού έχει εξαντληθεί οριστικά. Τα λεφτά στα στρώματα τελειώνουν και άλλα δεν υπάρχουν. Επομένως, στο δίλημμα «λεφτά για την εφορία ή λεφτά για το γάλα των παιδιών» δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επιλεγεί το δεύτερο.

Όλα τα παραπάνω φέρνουν πιο κοντά τον κόφτη που με τόση ακρισία αποδέχθηκε η κυβέρνηση. Αν και αυτός θα επιβληθεί από του χρόνου τον Απρίλιο, εφόσον η κατάσταση δεν βελτιωθεί, γίνεται σαφές ότι το φθινόπωρο θα κριθούν όλα. Το κυριότερο είναι ότι θα κριθούν οι πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση δε μπορεί να αντέξει κατάρρευση των εσόδων παρά τα χαράτσια που έχει επιβάλλει. Άλλωστε, είναι και η ίδια υπεύθυνη γι’ αυτό καθώς πώς να πείσεις τον κόσμο να πληρώσει όταν ως αντιπολίτευση του έλεγες να κάνει στάση πληρωμών;

Έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες, αφού από την Πέμπτη θα ξέρουμε και τι ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουμε… όσοι τον πληρώσουμε. Μην ξεχνάμε ότι ο Τσίπρας και ο Καμμένος πρώτοι - πρώτοι έλεγαν ότι δεν θα πληρώσουν γιατί είναι αντικοινωνικός φόρος και θα τον καταργούσαν.

Όμως, όλα αυτά θα πρέπει να κινητοποιήσουν και τη ΝΔ καθώς όταν αναλάβει να διαχειριστεί την… καμένη γη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει εναλλακτικούς τρόπους αύξησης των εσόδων. Διότι θα πρέπει να περιμένει ότι ο κόσμος δεν θα βρει ξαφνικά λεφτά επειδή ο… γητευτής Κυριάκος θα του πει να πληρώσει τους φόρους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail