«Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα» από Τσίπρα και Καμμένο για επενδύσεις και κοινωνικό κράτος

Πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βάζει «ταφόπλακα» στην ιδιωτική πρωτοβουλία με την αλλαγή του νομοσχεδίου για τα υδατοδρόμια και πώς στέλνει στον… Άδη εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, καταργώντας το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Η κυβέρνηση της «αριστερής διαπραγμάτευσης» έχει βαλθεί να… καταπλήξει τους πάντες με τα καμώματά της: Από τη μια πλευρά και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία επιχειρεί να βάλει «ταφόπλακα» σε καθετί που αφορά στην ανάπτυξη σχεδίων υγιούς επιχειρηματικότητας, όπως στην περίπτωση της κατασκευής ιδιωτικών υδατοδρομίων. Από την άλλη φροντίζει να αποδείξει πόσο απάνθρωπη μπορεί να καταστεί, καταδικάζοντας για δεύτερη φορά τους συνταξιούχους της χώρας, οι οποίοι, μετά το «χαστούκι» της περικοπής του ΕΚΑΣ, θα χάσουν οριστικά από την 1η Σεπτεμβρίου ένα από σημαντικότερα προγράμματα κοινωνικής στήριξής τους, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Είναι, πραγματικά, απορίας άξιο εάν το κυβερνητικό δίδυμο των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου πασχίζει να τινάξει στον αέρα τα πάντα. Είναι απίστευτο το πώς οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, τη στιγμή που ευαγγελίζονται επενδύσεις και πιο ανθρώπινο πρόσωπο στο – ήδη καταλυμένο από τα Μνημόνια – Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας να προβαίνουν σε αψυχολόγητες κινήσεις και αποφάσεις που προσιδιάζουν σε «αυτογκόλ» ή, ορθότερα, σε γκάφες ολκής!

Ξεκινώντας από το θέμα των υδατοδρομίων, όλοι θυμούνται την πρόσφατη δέσμευση του κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου αερολιμένα στην Πάρο, για την επίσπευση των νομοθετικών διαδικασιών που αφορούν στην κατασκευή υδατοδρομίων, με στόχο να ενισχυθούν οι μεταφορές και ο Τουρισμός στη νησιωτική Ελλάδα.

Χθες, Τρίτη (09/08/2016), η κυβέρνηση αποφάσισε, αιφνιδιαστικά και δίχως την παραμικρή συστολή, να τροποποιήσει διάταξη του υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχεδίου, ακυρώνοντας όλα τα ιδιωτικά υδατοδρόμια. Ειδικότερα, οι πολιτικοί «φωστήρες» της κυβέρνησης ζήτησαν να αλλάξει το άρθρο 2 του επίμαχου νομοσχεδίου, που αφορά στην «Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών» και να προβλέπει ότι «η άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου χορηγείται μόνο στο Δημόσιο, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των οποίων την πλειοψηφία των μετοχών έχει το Δημόσιο».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι δίνεται ακόμη μία «κλωτσιά» σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Μάλιστα το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου προβλέπει ότι «οι άδειες θα χορηγούνται για πέντε έτη, έναντι αόριστης διάρκειας που όριζε ο υφιστάμενος νόμος». Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Ποιος σοβαρός επιχειρηματίας, είτε Έλληνας είτε ξένος θα προχωρήσει σε μια τέτοια επένδυση, έχοντας μπροστά του ένα εξαιρετικά περιορισμένο ορίζοντα δραστηριότητας;

Γιατί, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του, μάλλον δαιμονοποιούν τις επενδύσεις παρά δημιουργούν κίνητρα ή επιδιώκουν να τις προσελκύσουν στη χώρα μας. Δυστυχώς, όμως το κακό δεν σταματάει εκεί.



Η χαριστική βολή στο Κοινωνικό Κράτος

Κι ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει βαλθεί να ξετινάξει την επιχειρηματικότητα, έρχεται να επεκτείνει το ανοσιούργημά της, στέλνοντας για δεύτερη φορά στα… Τάρταρα των Μνημονίων περισσότερους από 145.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του ΙΚΑ, χάνουν οριστικά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ειδικότερα, η επίμαχη εγκύκλιος αναφέρει ότι «με βάση Υπουργική Απόφαση του 2012 τα κριτήρια υπαγωγής χαμηλοσυνταξιούχων, ηλικιωμένων ανασφάλιστων και ΑμεΑ στο πρόγραμμα "Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων" μεταξύ άλλων είναι το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας, που προβλέπεται, κάθε φορά, για την παροχή του ΕΚΑΣ».

Κατά συνέπεια, όπως αναφέρει η εγκύκλιος του ΙΚΑ, για την υπαγωγή στο πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων», το συνολικό ετήσιο φορολογητέο ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων διακοσίων δέκα έξι (7.216,00) ευρώ από 9.884,11 ευρώ που ίσχυε μέχρι τώρα, ή το οικογενειακό, το ποσό των ένδεκα χιλιάδων (11.000,00) ευρώ, από 15.380,90 που ίσχυε μέχρι τώρα, όπως προβλέπει η παραπάνω νομοθετική διάταξη.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως οι παραπάνω οδηγίες έχουν εφαρμογή και για εκκρεμείς αιτήσεις δικαιούχων, που έχουν υποβληθεί μέχρι την κοινοποίηση της, αλλά και γι’ αυτούς για τους οποίους έχουν εκδοθεί εγκριτικές αποφάσεις.

Υπογραμμίζεται, εξάλλου, ότι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εντάσσονταν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου όλων των φορέων κυρίας ασφάλισης καθώς και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας και πληρούν σωρευτικά κριτήρια, που σχετίζονται με την ηλικία, το εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση, την κατάσταση της υγείας και την πρόσκαιρη ή μόνιμη εξάρτηση κάθε συνταξιούχου. Συνολικά οι δικαιούχοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ήταν μέχρι σήμερα 130.000 και απασχολούνταν σε αυτό 3.500 εργαζόμενοι.

Το πιο απάνθρωπο είναι ότι με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ, που ισχύουν ως προϋπόθεση για την ένταξη των ΑμεΑ στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αποκλείονται από αυτό και οι περισσότεροι από όσους και όσες από αυτούς ήταν ενταγμένοι σε αυτό.

O επερχόμενος μαρασμός και σταδιακός θάνατος, όπως όλα δείχνουν, του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», θα σημάνει τον κοινωνικό αποκλεισμό, το στιγματισμό αλλά ακόμα και τον εγκλεισμό ή και θανατηφόρα ατυχήματα μεταξύ των 130.000 χιλιάδων συνανθρώπων μας, οι οποίοι εξυπηρετούνταν από τις υπηρεσίες του προγράμματος.

Επίσης θα σημάνει και κίνδυνο για τις θέσεις εργασίας των 3.800 εργαζομένων σε αυτό, οι οποίοι παραμένουν σε εργασιακή ανασφάλεια και πολιτική ομηρία, με συνεχείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου εδώ και 15 χρόνια.

Από όλα τα παραπάνω, εύλογα αναρωτιέται κανείς: τι επιδιώκει με όλα αυτά η κυβέρνηση; Γιατί παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τη θρυαλλίδα τη κοινωνικής οργής; Πόσο πάτο πρέπει να πιάσει πλέον αυτή η ταλαίπωρη χώρα;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail