Το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση δεν δείχνει ότι μπορεί να διορθωθεί εύκολα και ειδικά όσον αφορά τις οφειλές των φορολογούμενων προς το κράτος.
Κάθε μήνα που περνά, το Δημόσιο χρωστά περισσότερα στους ιδιώτες και οι φορολογούμενοι περισσότερα στο Δημόσιο.
Ο φαύλος αυτός κύκλος φαίνεται ότι δεν μπορεί να σπάσει εύκολα, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τον Ιούνιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους αυξήθηκαν στα 7,2 δισ. ευρώ και από την άλλη πλευρά οι οφειλές των φορολογούμενων αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ, φθάνοντας το συνολικό ποσό των χρεών τους στα επίπεδα των 90 δισ. ευρώ.
Οι μισοί από όσους χρωστούν στο Δημόσιο βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μπαράζ κατασχέσεων, πλειστηριασμών και άλλων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν εκδοθεί πάνω από 755.000 κατασχετήρια.
Το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση δεν δείχνει ότι μπορεί να διορθωθεί εύκολα και ειδικά όσον αφορά τις οφειλές των φορολογούμενων προς το κράτος.
Και αυτό καθώς μέσα στους επόμενους μήνες οι πολίτες καλούνται να εξοφλήσουν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας, την ώρα που τα έσοδα του Ιουλίου έδωσαν σημάδια «κόπωσης».
Tα στοιχεία για την πορεία των οφειλών των φορολογούμενων προς το Δημόσιο είναι ενδεικτικά της ασφυκτικής κατάστασης που βιώνουν.
Οπως προκύπτει από τα δεδομένα που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), οι συνολικές νέες οφειλές του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν στα 6,807 δισ. ευρώ και ήταν κατά 1,223 δισ. ευρώ αυξημένες από τα τέλη Μαΐου (5,584 δισ. ευρώ).
Το ποσό αυτό προστίθεται στα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη –δηλαδή εκείνα που υπήρχαν μέχρι το τέλος του 2015– ύψους 83,025 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφώνουν το εκρηκτικό ποσό οφειλών των 89,832 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, οι εισπράξεις του Δημοσίου επί των οφειλών αυτών είναι απογοητευτικά μικρές.
Από τα νέα χρέη έχουν εισπραχθεί 881 εκατ. ευρώ, ενώ από τα παλαιά χρέη μόλις 1,477 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα.
Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ότι ήδη μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης έχουν υποστεί 755.806 οφειλέτες ή το 51% όσων είναι δυνάμει δέκτες των μέτρων αυτών. Συνολικά, σε κατάσταση κινδύνου από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς βρίσκονται 1.492.088 οφειλέτες, ενώ συνολικά ο αριθμός των οφειλετών προς τις εφορίες ανέρχεται σε 4.003.372.
Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι τα παλαιά χρέη των 83,025 δισ. ευρώ μοιράζονται ως εξής:
- 62,492 δισ. ευρώ από φυσικά και νομικά πρόσωπα.
- 8,059 δισ. ευρώ από δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ και δημοτικές εταιρείες).
- 12,317 δισ. ευρώ από πτωχευμένες εταιρείες.
Από την άλλη πλευρά, τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες (προμηθευτές και φορολογούμενους) συνέχισαν και τον Ιούνιο την ανοδική πορεία τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έφθασαν στα τέλη Ιουνίου στα 7,2 δισ. ευρώ, από 7 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Μαΐου. Ειδικότερα, τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν σε:
- οφειλές 5,9 δισ. ευρώ προς προμηθευτές (έναντι 5,7 δισ. ευρώ τον Μάιο) και
- εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 1,3 δισ. ευρώ (έναντι 1,2 δισ. ευρώ τον Μάιο).
Εκτός των στοιχείων για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου εξαμήνου του 2016 διαμορφώθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ, όταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2015 ήταν 245 εκατ. ευρώ.
Μ. Χριστοδούλου