Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
στη ΝΑ Μεσόγειο
pentapostagma.gr
Όταν είσαι Ολυμπιονίκης, έχεις στην κατοχή σου ένα πολύ μεγάλο τίτλο. Στην εποχή της αρχαίας Ελλάδας, γκρεμιζόντουσαν τα τείχη της πόλης για να υποδεχθούν Ολυμπιονίκες σε ένδειξη τιμής και σεβασμού. Ο Ολυμπιονίκης είναι ένα πολύ σπουδαίο πρόσωπο για να ασχολείται με μικρότητες όπως αυτές που έκανε η αποκλεισμένη Ρωσίδα πρωταθλήτρια του επί κοντώ, θέλοντας να μειώσει την αξία του μεταλλίου που κέρδισε η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης.
Η απάντηση της Στεφανίδη, ότι είναι ευτυχισμένη που έκανε την Ελλάδα περήφανη, χωρίς να δώσει καμία μεγαλύτερη έκταση στο θέμα, αναδεικνύοντας ήθος και αξία πραγματικού Ολυμπιονίκη μας κάνει πιο περήφανους και από το ίδιο το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε.
Έτσι, «Ατυχή» χαρακτηρίζουν τα περισσότερα διεθνή μέσα τη δήλωση που έκανε η δύο φορές ολυμπιονίκης της Ρωσίας, Γελένα Ισινμπάγεβα, η οποία δεν ήταν στο Ρίο καθώς αποκλείστηκε στο σύνολο της η ομάδα στίβου της χώρας της λόγω του σκανδάλου με το κρατικό ντόπινγκ. Η επονομαζόμενη «τσαρίνα» του επί κοντώ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση και λίγο πριν από το μεγάλο τελικό έσταξε κακία σχολιάζοντας πως «όποια και να κερδίσει το μετάλλιο δεν θα είναι ένα σωστό χρυσό μετάλλιο», εννοώντας την απουσία της.
Στην δήλωση αυτή της Ρωσίδας η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης απάντησε ότι, «Κάθε αθλητής θα ήθελε να είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να έχει την ευκαιρία να νικήσει. Τα πράγματα είναι όπως είναι και δεν είχαμε να κάνουμε τίποτα με αυτό. Εγώ είμαι στην ευχάριστη θέση να κάνω τη χώρα μου υπερήφανη». Σε ανάλογο ύφος και η απάντηση της «ασημένιας» αμερικανίδας Σάντι Μόρις, που δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη δήλωση της Ρωσίδας ασεβή. «Τα σχόλια της ήταν ασεβή και άσχημα για τους ανθρώπους που ήταν εκεί έξω απόψε. Είναι κάποια που παρακολουθούσα ολόκληρη τη ζωή μου και είναι απογοητευτικό να ακούω τέτοια πράγματα».
Θεωρούμε ότι όλοι οι Έλληνες Ολυμπιονίκες, έχουν επιδείξει αξιοθαύμαστο ήθος στο Ρίο και σε συνδυασμό με την τεράστια αγωνιστική τους προσπάθεια, αξίζουν να γκρεμιστούν τα τείχη της σύγχρονης Ελλάδας στην επιστροφή τους. Αξίζει όλοι μας να πάμε να τους υποδεχτούμε στο αεροδρόμιο στην επιστροφή τους ή να βρεθούμε σε μια τελετή που επιβάλλεται η πολιτεία να πραγματοποιήσει δημόσια για όλα αυτά τα παιδιά, που τίμησαν την Ελλάδα, μας έδειξαν τον δρόμο της προσπάθειας κάτω από αντίξοες συνθήκες και μας έκαναν περήφανους σε πολύ δύσκολους καιρούς.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειαςστη ΝΑ Μεσόγειο
pentapostagma.gr