Δεν έχουν, δεν πληρώνουν

ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΒΑΣΙΛΑ

Σημαντική υστέρηση στα έσοδα του Ιουλίου. Με νέους φόρους απειλεί η «μαύρη τρύπα»
Σέντσι δεν έχουν να πληρώσουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι για την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί «μαύρη τρύπα» 755 εκατ. ευρώ στα έσοδα Ιουλίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 28.019 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 621 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

Τον Ιούλιο του 2016 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.031 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 755 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Την ιδία ώρα παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 810 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 840 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 3.486 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.571 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3.712 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 874 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 25.972 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 422 εκατ. ευρώ ή 1,7% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 1.720 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 220 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1.500 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2.047 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.043 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 5.012 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 354 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων του Ιουλίου 2016 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 249 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 40 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου του προϋπολογισμού 2016 (209 εκατ. ευρώ).
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016 ανήλθαν στα 28.829 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.297 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (32.126 εκατ. ευρώ).
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 27.124 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2.397 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2.004 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 607 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 390 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, 122 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 162 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας και 46 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1.705 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 900 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Ειδικά για τον μήνα Ιούλιο οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.833 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 53 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.430 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 70 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 403 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 17 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Βροχή οι κατασχέσεις
Εν τω μεταξύ περί τα 1.800 κατασχετήρια καθημερινώς φεύγουν από την εφορία και τα ταμεία φέρνοντας εφιάλτες σε εκατομμύρια πολίτες και επαγγελματίες καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ιδιωτικού τομέα ξεπερνούν πλέον τα 215 δισ. ευρώ. Ειδικότερα πάνω από 1.200 ηλεκτρονικές εντολές κατάσχεσης καταθέσεων φεύγουν καθημερινά από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ ακόμη 600 κατασχετήρια αποστέλλονται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.

Συνολικά ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία έχουν πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι, άλλοι 300.000 συνωστίζονται στα ασφαλιστικά ταμεία και σε περίπου 3 εκατομμύρια υπολογίζονται οι φάκελοι δανείων που έχουν «κοκκινίσει» στις τράπεζες, με τη μεγάλη πλειονότητα να αφορά καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια.
Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι ότι ο ασφυκτικός συνδυασμός της ανάγκης εξυπηρέτησης δανείων, φορολογικών υποχρεώσεων και ασφαλιστικών εισφορών θα προκαλέσει την «έκρηξη» και των ρυθμισμένων οφειλών, καθώς θα υπάρχει επικάλυψη των δόσεων με νέες υποχρεώσεις.

Από τα τελευταία στοιχεία προκύπτει ότι ήδη δύο από τους τρεις που είχαν καταφύγει σε ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τεθεί εκτός (περίπου 98.000 σε σύνολο 147.308 ρυθμίσεων), ενώ ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου 2016, ένας στους δύο οφειλέτες σε σύνολο 75.451 απεντάχθηκε. Τον Ιούλιο, παράλληλα, δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 1,2 δισ. ευρώ στις εφορίες, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 90 δισ. ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία για τη ρύθμιση χρεών, ωστόσο, όσο κυβέρνηση και πιστωτές δεν καταλήγουν σε ένα σχέδιο κοινής αποδοχής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι ασφυκτική για χιλιάδες πολίτες και το βάρος θα πέφτει σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Εν τω μεταξύ το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται προβληματισμένο για την πορεία είσπραξης των εσόδων, δεδομένου ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων. Οι υψηλοί φόροι και οι αυξημένες προκαταβολές φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στα νοικοκυριά, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όχι μόνο προς την εφορία, αλλά και στις τράπεζες γενικότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να καταβληθούν 12-13 δισ. ευρώ από τους φορολογουμένους για τα ακίνητα που διαθέτουν, τα αυτοκίνητα, τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης και τα τέλη κυκλοφορίας, τα περισσότερα εκ των οποίων θα καταβληθούν εντός του καλοκαιριού. Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να εισπράξει έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης (όλους τους έμμεσους φόρους) που ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ.

Συνολικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους το Δημόσιο πρέπει να εισπράξει έσοδα (από άμεσους και έμμεσους φόρους) που προσεγγίζουν τα 28 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι ιδιαίτερα μεγάλο, δεδομένης της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, και δεν αποκλείεται ο στόχος να μην εκπληρωθεί. Και αυτό καθώς κάθε μήνα φυσικά και νομικά πρόσωπα αφήνουν απλήρωτους φόρους άνω του 1 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση λοιπόν που τον Αύγουστο διαπιστωθεί κόπωση των δημοσίων εσόδων, θα αποφασισθεί εάν θα ενεργοποιηθεί το Plan B του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προβλέπει την εφαρμογή νωρίτερα κάποιων φόρων που έχουν ήδη ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, όπως για παράδειγμα τους νέους φόρους στα καύσιμα. Κανονικά θα πρέπει να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2017, ωστόσο ορατό είναι το ενδεχόμενο να τεθούν σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2016.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail