Την εναντίωσή της στην προέλαση των κουρδικών δυνάμεων δυτικά του Ευφράτη εκφράζει η τουρκική πλευρά μέσω της δημοσιογραφικής «φωνής» του Ερντογανισμού, της εφημερίδας Yeni Safak.
Το PYD, το σοσιαλιστικό κόμμα των Κούρδων της Συρίας – μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το οποίο οι Τούρκοι κατηγορούν ως βραχίονα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στη Συρία, «υποτίθεται ότι θα εκκενώσει τη δυτική όχθη του Ευφράτη μετά την άλωση της στρατηγικής πόλης [Μανμπίτζ] από το Ισλαμικό Κράτος την Παρασκευή. Αυτό σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Άγκυρα», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Μετά από δυόμιση και κάτι μήνες μαχών, η πόλη Μανμπίτζ, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Συρίας στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, έπεσε στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ και υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία Κούρδων, Αράβων και Ασσυρίων.
Ωστόσο, τώρα το PYD (του όποιου ένοπλος βραχίονας είναι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού – YPG), σχεδιάζει να καταλάβει και την πόλη Τζαραμπλούς, βόρεια της Μανμπίτζ ακριβώς πάνω στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας και να επεκταθεί στη βόρεια Συρία.
Αυτή η προοπτική είναι από την αρχή που τρομοκρατούσε την Τουρκία.
«Κάνοντας αυτό το PYD θα έχει ως αποτέλεσμα να υψώσει ένα τείχος μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, αποκόπτοντας τις δύο χώρες τη μία από την άλλη», γράφει η Yeni Safak και συνεχίζει:
«Η Άγκυρα έχει από καιρό προειδοποιήσει τις ΗΠΑ σχετικά με τους στόχους του PYD στην περιοχή, λέγοντας ότι κινήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας θα πρέπει να αποφεύγονται. Τώρα, η στάση της Ουάσιγκτον στο θέμα είναι ένα φλέγον ζήτημα», γράφει η Yeni Safak.
Η ανησυχία των Τούρκων είναι μεγάλη. Τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία πάντα θεωρούνταν το «μαλακό υπογάστριο» της Τουρκίας.
Εάν οι Κούρδοι καταλάβουν όλα τα εδάφη της βόρειας Συρίας κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία, η Άγκυρα φοβάται ότι θα γίνουν η βάση από την οποία θα «πυροδοτηθεί» ο διαμελισμός της Τουρκίας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρχικά έκανε «πλάτες» στο Ισλαμικό Κράτος για να εξολοθρεύσει την κουρδική απειλή. Το Ισλαμικό Κράτος όμως ηττήθηκε στην πολιορκία της Κόμπανι (Σεπ. 12014 – Ιαν. 2015), πράγμα που όχι μόνο δεν ξερίζωσε τους Κούρδους από τη βόρεια Συρία αλλά και τους ανέδειξε σε πολύτιμο σύμμαχο των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την «άδεια» να εισβάλει στη βόρεια Συρία, δυτικά του Ευφράτη, και να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» για τους πρόσφυγες, της οποίας τον έλεγχο θα παρέδιδε μετά στην «καλή» Αλ Κάιντα. Με αυτή τη «ζώνη» ο Ερντογάν θα δημιουργούσε μια επικράτεια ανάχωμα στην κουρδική προέλαση προς τα δυτικά.
Οι Αμερικανοί δεν τον άφησαν να εισβάλλει.
Τότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε τους μισθοφόρους του τζιχαντιστές στη βορειοδυτική Συρία (Αλ Κάιντα – FSA) να επιτεθούν και να καταλάβουν εκείνοι αυτή τη «ζώνη», δυτικά του Ευφράτη, υποστηρίζοντάς τους με πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές. Όμως οι τζιχαντιστές του Ερντογάν ηττήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος και παραλίγο θα σφαγιάζονταν όλοι τους εάν οι Κούρδοι με τις SDF δεν περνούσαν τον Ευφράτη στις 31 Μαΐου για να απελευθερώσουν τη Μανμπίτζ.
Στον χάρτη βλέπετε τη «ζώνη ασφαλείας» που ονειρεύεται ο Ερντογάν από το 2014. Με αυτή τη «ζώνη», που υποτίθεται θα την καταλάβει για να φιλοξενήσει πρόσφυγες, ο Ερντογάν μπαίνει «σφήνα» μεταξύ των Κουρδικών δυνάμεων στο Καντόνι της Εφρίν (βορειοδυτικά) και των άλλων Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη. Με αυτό το σχέδιο οι Κούρδοι δεν θα καταφέρουν ποτέ να δημιουργήσουν ενιαία επικράτεια στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, που ο Ερντογάν θεωρεί τη μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση της Τουρκίας.
Τώρα που η Μανμπίτζ απελευθερώθηκε αλλά και ο Ερντογάν αισθάνεται ισχυρότερος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, οι Τούρκοι άρχισαν πάλι το γνωστό τους παιχνίδι στη βόρεια Συρία.
«Αυτό που αναμένουμε είναι οι ΗΠΑ να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους, ως μέρος της συμμαχίας και της σχέσης μας, και το PYD να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή, αφήνοντας τη διοίκηση, τον έλεγχο και την ασφάλεια στους ντόπιους», δήλωσεο Οϋτούν Ορχάν, του Κέντρου Μεσανατολικών Στρατηγικών Μελετών (ORSAM) που εδρεύει στην Άγκυρα.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το PYD δεν μπορεί να δρα αυτόνομα και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ασκήσουν πίεση στο PYD να αποσυρθεί εντελώς από τη δυτική όχθη του Ευφράτη.
Ο καθηγητής Μεσούτ Χακί Τσασίν από το Πανεπιστήμιο Ozyegin της Κωνσταντινούπολης συμφώνησε, λέγοντας ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με αφορμή τη Μανμπίτζ.
Προφανώς ο Τούρκος καθηγητής δεν άκουσε ποτέ τον Πρόεδρό του και πολυχρονεμένο σουλτανοχαλίφη του να κατηγορεί τις ΗΠΑ για απόπειρα δολοφονίας εναντίον του και για το αποτυχημένο πραξικόπημα και προειδοποιεί ότι θα υπάρξει πρόβλημα στις σχέσεις με αφορμή τη Μανμπίτζ. Έχουν μεγάλη πλάκα οι Τούρκοι με την «αφέλεια» που ξεστομίζουν τα σχόλιά τους.
Ο ίδιος Τούρκος καθηγητής είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι τα εδάφη που θα εκκαθαριστούν από το Ισλαμικό Κράτος θα καταληφθούν στη συνέχεια από τους Κούρδους και ζήτησε ένα σχέδιο που θα ικανοποιήσει και την Τουρκία.