"Αντίποινα" στους Ρώσους μέσω...Λιβύης

Του Κώστα Μπετινάκη


Οι επιτυχίες των Ρώσων στη Συρία, υποχρέωσαν τους Αμερικανούς να ξεκινήσουν αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη. Κάτι που θεωρείται σημαντική κλιμάκωση των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Λιβύης με σκοπό να κατανικήσουν το ISIS που έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις του στην λιβυκή πόλη Σύρτη γενέτειρα του Καντάφι. «Το αίτημα στις ΗΠΑ υποβλήθηκε από τη νόμιμη λιβυκή κυβέρνηση». O εκπρόσωπος του Πενταγώνου Peter Cook προσδιόρισε ότι πρόκειται για εντατικούς αμερικανικούς βομβαρδισμούς και έχουν την έγκριση της αμερικανικής Αφρικανικής Διοίκησης (AFRICOM).

Δεν είναι τυχαίο πως οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη Λιβύη ξεκίνησαν λίγες ημέρες μετά την έναρξη της αποφασιστικής σημασίας επίθεσης του κυβερνητικού συριακού στρατού με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας. Επειδή διαφαίνεται πως η νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι θα σημάνει και την αρχή του τέλους για την πεντάχρονη απόπειρα εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

Για να αμαυρωθεί η προσπάθεια αυτή το λεγόμενο Παρατηρητήριο των αντικαθεστωτικών ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Δύση, διαδίδεται πως η κυβερνητική αεροπορία βομβαρδίζει με «βαρέλια χλωρίου», την περιοχή.

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν το ISIS στη Συρία
 Το Ρωσικό υπερηχητικό βομβαρδιστικό μακράς ακτίνας δράσης Τουπόλεφ Tu-22M3
Το Ρωσικό υπερηχητικό βομβαρδιστικό μακράς ακτίνας δράσης Τουπόλεφ Tu-22M3

Έξι ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου Tu-22M3 κατέστρεψαν εργοστάσιο παραγωγής χημικών όπλων του Ισλαμικού Χαλιφάτου κοντά στην αποκαλούμενη πρωτεύουσα του ISIS Ράκα στη Συρία, με βόμβες μεγάλης εκρηκτικής ισχύος, όπως μετέδωσε το RT.com.

Τα βομβαρδιστικά είχαν απογειωθεί από τη βάση τους στη Ρωσία και διέσχισαν τον εναέριο χώρο αρκετών χωρών ώσπου να φτάσουν πάνω από το στόχο τους βορειοδυτικά της συριακής πόλης.
Τα βομβαρδιστικά συνόδευσαν μαχητικά καταδιωκτικά τύπου Sukhoi Su-35C και Su-30SM τα οποία είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση Khmeimim, κοντά στην Λατάκια (Λαοδικεία) της Συρίας.

 
Η προσωπική επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του μετριοπαθούς οφθαλμίατρου Μπασάρ Άσαντ αποτέλεσε επακόλουθο του φιλόδοξου σχεδίου της Ουάσιγκτον για επικράτηση απόλυτα ελεγχόμενων καθεστώτων στη Μέση Ανατολή, που πηγαίνει πίσω στα χρόνια που προκλήθηκαν οι καταστροφές στις κρατικές δομές του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Λιβύης.

Μόνο που τα γεγονότα δεν ακολούθησαν κατά γράμμα τα αμερικανικά σχέδια. Ακόμα και πριν την έντονη ρωσική αεροπορική παρέμβαση το Σεπτέμβριο του 2015, η εκλεγμένη συριακή κυβέρνηση είχε κατορθώσει να διατηρήσει τον έλεγχο στο 85% των κατοικημένων περιοχών της χώρας. Όταν ολοκληρωθεί η κατάληψη στο Χαλέπι – το παλιό εμπορικό κέντρο της χώρας- θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος στο Βορρά από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Το κύριο πρόβλημα για τον συριακό Βορρά, ήταν τα μισάνοιχτα τουρκικά σύνορα μήκους 800 χιλιομέτρων που επέτρεπαν στους τζιχαντιστές να καταφεύγουν σε τουρκικό έδαφος, όταν κινδύνευαν να συλληφθούν, να ανεφοδιάζονται απ΄εκεί και να μεταφέρουν τους τραυματίες τους σε τουρκικά νοσοκομεία. Ήταν επίσης σε όλους γνωστό πως το Ισλαμικό Χαλιφάτο ανεφοδιαζόταν τόσο από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ όσο και την Τουρκία. Ως τους τελευταίους μήνες που η Τουρκία είχε αρχίσει να ανακοινώνει ότι πλήττει κι αυτή θέσεις των τζιχαντιστών, μετά από σειρά τρομοκρατικών βομβιστικών επιθέσεων σε τουρκικές πόλεις, αλλά και αμερικανικές πιέσεις.

Μετά την εσωτερική αναταραχή που γνωρίζει η Τουρκία από τις 15 Ιουλίου αναμένεται να επιλύσει πρώτα τα εσωτερικά της προβλήματα κι ύστερα να αντιμετωπίσει το διαφαινόμενο αμερικανικό «Σχέδιο Β’» στη Συρία. Κάτι που δίνει εξηγήσεις στην σκληρή ρητορική του Ερντογάν απέναντι στην Ουάσιγκτον.

Αμερικανικό “Plan B”


Πρόκειται για επανάληψη του σχεδίου διάλυσης που εφαρμόσθηκε στο Ιράκ. Με την απονομή καθεστώτος ημι-αυτονομίας στους Κούρδους του Ιράκ. Η αμερικανική ενίσχυση στους Κούρδους αντάρτες του συριακού PYD, που τόσο έχει δυσαρεστήσει την Τουρκία, αποτελεί και το «κουρδικό χαρτί» για την διάλυση της Συρίας.

Ποιος δίνει σημασία στην απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, με την οποία επαναβεβαιώνεται η εγγύηση του διεθνούς οργανισμού στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Το αμερικανικό Σχέδιο Β’ πάντως μέχρι στιγμής συναντά ένατονη αντίδραση όχι μόνο από τις συριακές κοινότητες, αλλά και τη διεθνή αλληλεγγύη προς την κυβέρνηση της Δαμασκού από τη Ρωσία, το Ιράν, τους Χεσμπολά, και τους Παλαιστίνιους.

Ακόμη και οι Κούρδοι της Συρίας έχουν δεχθεί στήριξη από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Και γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσουν στην περίπτωση που επιδιώξουν δημοψήφισμα για τη δημιουργία «χαλαρής ομοσπονδίας». Επειδή οι Σύροι γνωρίζουν ότι έτσι εξασθενεί η χώρα απέναντι στους εχθρούς τους. 

zougla.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail