Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και κατ' επέκταση της Ελλάδας γενικότερα; Η ανίκανη κυβέρνησή της. Ποιος το λέει αυτό; Όχι δεν το λέει (μόνο) ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το υποστηρίζουν εκπρόσωποι διεθνών τραπεζικών ομίλων. Οι οποίοι θεωρούν κλειδί πλέον για τη χώρα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.
Η πρόσφατη δήλωση του κ. Chris Magarian, ο οποίος είναι επικεφαλής χρηματοοικονομικών της επενδυτικής τράπεζας Japonica, εκ των μεγαλύτερων παικτών στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, είναι αρκούντως χαρακτηριστική. Προσέξτε τι δήλωσε: "Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάκαμψη της Ελλάδας είναι η ανίκανη διοίκηση. Μόνο με μία έμπειρη κυβέρνηση η Ελλάδα μπορεί να χτίσει την εμπιστοσύνη στις αγορές κεφαλαίων".
Δεν πιστεύω να πουν από την κυβέρνηση ότι τον έχει βάλει η Νέα Δημοκρατία ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός αντίπαλος του κ. Τσίπρα να κάνει τις δηλώσεις αυτές... Και γιατί έχουν ιδιαίτερη σημασία αυτές; Η Japonica είναι ίσως η τράπεζα που στήριξε περισσότερο από όλες την Ελλάδα, πηγαίνοντας κόντρα στο διεθνές ρεύμα εδώ και χρόνια. Ήταν από τους ελάχιστους διεθνείς παίκτες, αυτού του μεγέθους και βεληνεκούς που στήριξαν τα ελληνικά ομόλογα.
Ακόμη και την άνοιξη του 2015, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα δια του απίθανου αυτού τύπου, του Γιάν(ν)η Βαρουφάκη έφτανε στα άκρα και στη ρήξη τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ο ιδρυτής της Japonica Partners, Paul Kazarian δήλωνε τότε ότι δεν είχε πουλήσει τίποτα από τους ελληνικούς τίτλους που κατείχε και ότι δεν επρόκειτο να το κάνει! Η Japonica είχε αγοράσει το 2013 ελληνικούς τίτλους 4 δισ. ευρώ και είχε εκφράσει το 2015 την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι τόσο υψηλό όσο το τοποθετούν τα επίσημα στοιχεία.
Φανταστείτε... Απηύδησαν και οι τελευταίοι υποστηρικτές. Τώρα βέβαια αν βγαίνουν εσχάτως ορισμένοι οίκοι και λένε ότι παρά τις απώλειες που έχουν υποστεί θα ξαναδούν τα ελληνικά ομόλογα, αυτό συνδέεται με την προσδοκία ότι κάποια στιγμή εντός του 2017 η ΕΚΤ θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE δρομολογώντας έτσι την έξοδο της χώρας στις αγορές. Πρόκειται για δηλώσεις εκ του ασφαλούς χωρίς να προβαίνουν ωστόσο σε καμία ενέργεια από μόνοι τους... Δηλώσεις που δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι αποσκοπούν και σε "κρατικές δουλίτσες".
Γιατί επί της ουσίας, η εικόνα της χώρας διεθνώς στις αγορές είναι ακριβώς όπως την περιγράφει ο κ. Magarian. Και η οποία δεν απέχει και από την προειδοποίηση που είχε διατυπώσει και η Moody's σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα. Ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι προϋπόθεση για να επιστρέψουν οι καταθέσεις... Η " εμπιστοσύνη". Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Και δυστυχώς για τη χώρα, η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί καθ' οιονδήποτε τρόπο να την εμπνεύσει.