Η τουρκική εισβολή στην Συρία και η εμπλοκή της σε πόλεμο 40 ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που είχε ως αποτέλεσμα το ξήλωμα μεγάλου μέρους των ανώτατων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, φαίνεται ότι θα διαρκέσει μεγάλο διάστημα.
Οι Κούρδοι δηλώνουν σαφώς ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από τα εδάφη που έχουν κατακτήσει, όπως θα ήθελε η Τουρκία για να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη στα σύνορά της, ώστε να μην απειλείται από την δημιουργία νέου Κουρδιστάν.
Ο Redur Xelil, εκπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας (YPG) κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από τις περιοχές δυτικά του Εφράτη που έχουν στην κατοχή τους οι Κούρδοι, παρά το γεγονός ότι ακόμα και οι ΗΠΑ οι οποίες υποστήριζαν τους Κούρδους στην δημιουργία νέου κράτους στην περιοχή, ταυτίστηκαν με την τουρκική θέση.
"Είμαστε στην χώρα μας και κανένας δεν μπορεί να μας εκδιώξει από αυτήν" είπε ο Redur Xelil.
Το γεγονός ότι αυτός ο πόλεμος θα τραβήξει χρονικά σε μάκρος, διαβλέπει και ο καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης ο οποίος έκανε χθες και σχετική ανάρτηση στο Twitter.
Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του Δρ Ζήνωνα Τζιάρρα, ο οποίος διδάσκει Γεωπολιτική & Διεθνή Ασφάλεια στο UCLan Cyprus .
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η εισβολή λαμβάνει χώρα με τις ΗΠΑ να «κάνουν πλάτες» στον Ερντογάν, με τον οποίο κατά τα άλλα δεν τα πάνε καθόλου καλά. Από αυτή την οπτική η τουρκική εισβολή εξυπηρετεί και δυτικά συμφέροντα που άπτονται επίσης του μέλλοντος της Συρίας αλλά και της αμερικανικής-νατοϊκής «παρουσίας» στο γεωπολιτικό σκηνικό. Μπορεί ο Ερντογάν να είναι αναξιόπιστος αλλά είναι ο μόνος με τον οποίο μπορούν να δουλέψουν αυτή τη στιγμή.
Εναλλακτική στο εσωτερικό της Τουρκίας, και μάλιστα με το βαθμό νομιμοποίησης του νυν προέδρου, προς το παρόν δεν υπάρχει. Επιπλέον, εφόσον είναι αδύνατον για τις ΗΠΑ – ή για οποιονδήποτε άλλο – να αγνοήσουν την Τουρκία ως γεωστρατηγικό παίκτη, είναι κατ’ επέκταση αδύνατον να περιθωριοποιήσουν εντελώς τον Ερντογάν. Μια σκληρότερη στάση θα έρθει πιθανόν αργότερα.
Λόγω της πιο πάνω δυναμικής, φαίνεται ότι προς το παρόν οι στόχοι των Κούρδων για σύνδεση των υφιστάμενων κουρδικών καντονίων στη βόρειο Συρία και έξοδο στη Μεσόγειο δέχονται σοβαρό πλήγμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ακυρώνεται η πιθανότητα κουρδικού κρατιδίου – κάθε άλλο. Τέλος, οι τεταμένες συγκρούσεις πρόκειται να οδηγήσουν σε νέο κύμα προσφύγων, τρομοκρατικών επιθέσεων εντός Συρίας, Τουρκίας και όχι μόνο, και γενικά στη χειροτέρευση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Όσον αφορά στο ερώτημα τι ισορροπίες αλλάζει η τουρκική εισβολή στην Συρία, ο κ. Τζιάρρας υποστηρίζει στο Onalert.gr ότι "η τουρκική εισβολή στη Συρία έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενα περίπλοκες ισορροπίες ισχύος του πολέμου. Επιδιώκει να αναχαιτίσει πρώτιστα την κουρδική απειλή, κατά δεύτερον την τζιχαντιστική απειλή του «Ισλαμικού Κράτους» και να εξισορροπήσει τη ρωσική προβολή ισχύος η οποία μεταφράζεται τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά το διαπραγματευτικό τραπέζι για το μέλλον της Συρίας".
Εκτιμά επίσης ότι "θα αυξήσει ενδεχομένως τις – έστω αθέατες – εντάσεις με το Ιράν παρόλο που ο κοινός στόχος για περιορισμό της κουρδικής απειλής θα συντείνει στη διατήρηση μιας κάποιας διπλωματικής ισορροπίας. Εννοείται επίσης ότι η εμπλοκή της Τουρκίας περιπλέκει την εξίσωση της σύγκρουσης υποδαυλίζοντας, μεταξύ άλλων, τις σχέσεις Κούρδων-Αράβων.
Η έκβαση των επιχειρήσεων της Τουρκίας σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα μέτωπα του πολέμου θα αποτελούν τουλάχιστον ένδειξη για το που οδηγείται η Συρία και το μέλλον της περιοχής".