Επιχείρηση «αποδόμησης» του 25% των αιτήσεων που υποβάλλουν δανειολήπτες για την προστασία στο νόμο Κατσέλη έχουν ξεκινήσει οι τράπεζες.Όπως καταγγέλλουν ο ένας στους τέσσερις που ζητά να υπαχθεί στο πλαίσιο προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.
Μάλιστα όπως αναφέρει το Έθνος, οι τράπεζες επικαλούνται στοιχεία από διασταυρώσεις που έχουν κάνει σε περιπτώσεις οφειλετών, οι οποίοι ενώ δεν πληρώνουν, διαθέτουν και ρευστό και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, τα οποία αφορούν τους λόγους απόρριψης αιτημάτων από τα δικαστήρια, εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 25% των δανειοληπτών έχει ζητήσει να ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, όχι γιατί δεν έχει να πληρώσει, αλλά επειδή δε θέλει να πληρώσει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 20.000 υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει μέχρι τώρα, οι 7.000 απορρίφθηκαν, τουλάχιστον δε για 5.000 υποθέσεις τα δικαστήρια έκριναν ότι οι δανειολήπτες μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και δε δικαιούνται την ευνοϊκή μεταχείριση του νόμου.
Οι τράπεζες σημειώνουν ακόμα ότι προς εκδίκαση εκκρεμούν άλλες 170.000 αιτήσεις για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, που σημαίνει ότι μπορεί να κρύβονται, άλλοι 42.500 στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Μάλιστα οι τράπεζες υπολογίζουν στα 5 δισ. ευρώ το ύψος των δανείων που ανήκουν σε στρατηγικά κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους δείχνουν ότι τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και επαγγελματιών που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του νόμου είναι ύψους 20 δισ. ευρώ. Αυτά τα 20 δισ. ευρώ ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν το 1/5 του συνόλου των κόκκινων δανείων όλων των κλάδων της οικονομίας, τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 98 δισ. ευρώ.
Αβάσιμα πάντως χαρακτηρίζουν τα στοιχεία οι ενώσεις καταναλωτών και καταγγέλλουν απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη μπορούν να υποβάλουν μόνο φυσικά πρόσωπα, δηλαδή μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, πρώην έμποροι και επαγγελματίες. Στη ρύθμιση του νόμου υπάγεται το σύνολο των οφειλών προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εκτός των οφειλών που η μη πληρωμή τους συνιστά ποινικό αδίκημα όπως είναι π.χ. το ΦΠΑ και τα πρόστιμα. Δεν εντάσσονται τέλος οφειλές που αναλήφθηκαν το τελευταίο έτος από την υποβολή της αίτησης ή που προέκυψαν λόγω δόλου ή βαριάς αμέλειας.