Διώξαμε τους πλούσιους Ρώσους και φέραμε του κοινωνικού τουρισμού

Καλλισθένης εν δήμω

Οι Ρώσοι τουρίστες που ξοδεύουν λιγότερα στην Ελλάδα και το προπολεμικό σχέδιο για τον πλωτό Αξιό και τη σύνδεση με τον Δούναβη.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο όποιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, σε περίπτωση που απαιτηθεί συγκυβέρνηση με τον νέο νόμο, να μη μπορεί να είναι εξωκοινοβουλευτικός. Κοινώς θα πρέπει να είναι βουλευτής, αν όχι και πρώην πρωθυπουργός.

Όσοι τώρα, βλέπουν σ’ αυτή την πρόταση τη φωτογραφία του Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο ο Τσίπρας διατηρεί άριστες σχέσεις, θα είναι υπερβολικοί; Και αν το προτείνει, τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αρνηθεί;

Αυτά τα Τσιπρέικα πιάνουν μόνον στην Ελλάδα. Νόμιζε ότι θα τα χάψουν κι οι… κουτόφραγκοι, και μας φόρτωσε το χειρότερο Μνημόνιο, με προοπτική να μας φέρει και το τέταρτο.

Θα κουραστήκατε να διαβάζετε σ’ αυτήν την στήλη, ότι παραπλανούν οι παράγοντες του τουρισμού, όταν αναφέρονται σε αύξηση του αριθμού των τουριστών χωρίς αναφορά και στα έσοδα.

Επίσης, απορούμε με την υιοθέτηση μέτρων κατά των Ρώσων τουριστών, ώστε ο αριθμός τους να είναι μικρός, ενώ οι περισσότεροι από τα πέντε εκατομμύρια που πήγαιναν στην Τουρκία να κατευθυνθούν κυρίως στην Ισπανία. Θα μας δώσουν αύξηση του ποσοστού των Ρώσων, αλλά σε απόλυτους αριθμούς τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα.

Δείτε γιατί: Βάσει στοιχείων του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) οι αφίξεις Ρώσων τουριστών σε σχέση με πέρυσι κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου αυξήθηκαν κατά 47,6% [υψηλό ποσοστό και χαιρόμαστε, έτσι δεν είναι; Αλλά, πέρσι ήσαν 55.000, φέτος 83.000, δηλαδή παραπάνω 28.000 – αυτό είναι το υψηλό ποσοστό].

Φέτος, τα χρήματα που ξόδεψαν στην ίδια περίοδο ήταν περισσότερα κατά 8,7%, δηλαδή 54 εκατ. ευρώ [πάλι χαιρόμαστε, αφού υπάρχει αύξηση, έστω και αμελητέα σε σύγκριση με το 47,6% των αφίξεων]. Και γεννάται τώρα το ερώτημα: Οι 83 χιλ. Ρώσοι φέτος ξόδεψαν 54 εκατ. ευρώ, κατά κεφαλήν 650 ευρώ – το χαμηλότερο στην Ευρώπη, με την Μάλτα να είναι πρώτη με 1.200 ευρώ κατά κεφαλήν.

Πέρσι, ήρθαν 55.00 Ρώσοι και ξόδεψαν 50 εκατ. ευρώ, πάντα βάσει των στοιχείων του ΣΕΤΕ. Κατά κεφαλήν έξοδα, 909 ευρώ, ενώ φέτος 650 ευρώ. Ποιος φωστήρας της πρώτης φοράς Αριστεράς θα μας εξηγήσει, γιατί διώξαμε τους πλούσιους Ρώσους, και φέραμε εδώ του κοινωνικού τουρισμού; Εδώ έχω εξηγήσει το γιατί σε ανύποπτο χρόνο. Περιμένω να δω αν θα δώσει κάποιος αρμόδιος εξήγηση.

Πολύ καλά έκανε εχθές η Voria.gr και έψεξε τους εξυπνάκηδες που χλεύασαν την ανακοίνωση του Μπουτάρη για σύνδεση Αξιού-Δούναβη. Τους κατανοώ, βέβαια, γιατί ο Μπουτάρης μας έχει γεμίσει χρόνια τώρα με σαπουνόφουσκες, και υπόσχεται κάποτε ότι θα παραγάγει έργο (γράφουν κάποιοι θα «παράξει», που δεν υπάρχει τέτοιος τύπος στην ελληνική γλώσσα).

Το σχέδιο δεν είναι του Μπουτάρη. Και η Voria.gr, τόσο πρόσφατα όσο και παλαιότερα, είχε γράψει για το ενδιαφέρον των Κινέζων να διαθέσουν πάνω από 10 δισ. ευρώ. Και ο Αξιός είναι πλωτός, εκτός από την είσοδό του στην Ελλάδα, επειδή κατακρατείται το νερό στις βόρειες χώρες. Ο Δούναβης όμως έχει μπόλικο να στείλει.

Εδώ δε, είχα γράψει πως το σχέδιο είναι προπολεμικό, αλλά το σταμάτησε ο Ι. Μεταξάς, επειδή εκείνη την εποχή, εκτός από επιβάτες και εμπορεύματα, θα έρχονταν και στρατεύματα. Με τη σύγχρονη μορφή πολέμου, αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει, τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό.

voria.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail