ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟΥΛΙΑΣ
Οι τελευταίες εξελίξεις στη Τουρκία συνθέτουν ένα σκηνικό εσωτερικής αποσύνθεσης και αποδιοργάνωσης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο πρωθυπουργός Binali Yildirim προανήγγειλε το επόμενο διάστημα σαρωτικές αλλαγές στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την απομάκρυνση των στρατοπέδων από τα αστικά κέντρα, την κατάργηση της προεδρικής φρουράς καθώς και το κλείσιμο αρκετών στρατιωτικών λυκείων «για προληπτικούς λόγους».
Σημαντικότερο όλων θεωρείται το πλήγμα που έχουν υποστεί οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις από την καθαίρεση και απομάκρυνση των ανωτάτων αξιωματικών που οργάνωσαν, υποστήριξαν και εκτέλεσαν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Πρόκειται για 132 εν ενεργεία Στρατηγών, Αντιστρατήγων, Υποστρατήγων και Ταξιαρχών που αντιμετωπίζουν τις κακουργηματικές κατηγορίες της προδοσίας και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, επεξεργασμένη κατά βαθμό και Κλάδο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η καθαίρεση έμπειρων στελεχών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν αναλάβει σημαντικά επιτελικά και επιχειρησιακά καθήκοντα εκτιμάται πως θα δυσχεράνει τη συνεργασία της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ ενώ μένουν να διαπιστωθούν οι συνέπειες στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ και κυρίως στην διυπηρεσιακή συνεργασία μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και Αστυνομίας.
Την ίδια στιγμή, η τουρκική πολεμική αεροπορία αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα σε στελεχιακό δυναμικό, καθώς αποστρατεύθηκαν περίπου 105 πιλότοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι οποίοι αποτελούσαν την ”αφρόκρεμα” της γείτονος.
O Tουρκικός Στρατός βγαίνει ηττημένος και κυρίως διχασμένος με το ηθικό του προσωπικού να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Είναι βεβαίως ισχυρός, σύγχρονος, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που πολλοί στη Ελλάδα πίστευαν και κυρίως αυτό που πίστευαν οι ίδιοι οι Τούρκοι, ότι δηλαδή είναι μια τεράστια δύναμη. Το προφίλ της πανίσχυρης στρατιωτικά Τουρκίας δέχθηκε ένα πολύ ισχυρό πλήγμα.
Αυτό βέβαια δεν αποτελεί προϊόν εφησυχασμού για την ελληνική πλευρά. Επί της ουσίας η Τουρκία αντιμετωπίζει τεράστια εσωτερικά προβλήματα που πλήττουν την συνοχή τόσο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και της γενικότερης ισχύος που θέλουν να προβάλουν.
Δεν χρειάζεται κανένας φόβος έναντι της ισλαμικής Τουρκίας του Ρ. Τ. Ερντογάν. Χρειάζεται μόνο ψυχραιμία και επαγρύπνηση για όλα τα ενδεχόμενα και φυσικά επιτέλους να δείξουμε πως η Ελλάδα είναι η μοναδική αξιόπιστη και ασφαλής χώρα σε μια περιοχή που έχει κυριολεκτικά τυλιχτεί στις φλόγες. Ας το εκμεταλλευθούμε επιτέλους.
Σε αυτό το σημείο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το άρθρο του Ρώσου πολιτικού αναλυτή Evgeni Krutikov, το οποίο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Vzglyad και αναδημοσίευσε η αγγλόφωνη έκδοση του sputniknews.com. Το iThesis.gr δημοσιέυει τα πιο σημαντικά σημεία του άρθρου.
ΓΙΑΤΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΝΑΤΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ
Μετάφραση-απόδοση Ανδρέας Μουντζουρούλιας
Ενώ ο τουρκικός στρατός ως γνωστόν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο ΝΑΤΟ, δείχνει να μοιάζει με έναν ”χάρτινο τίγρη’’. Ο αναλυτής σημειώνει πως μετά το πραξικόπημα ο στρατός της Τουρκίας θα αποδυναμωθεί σημαντικά.
”Η απόπειρα πραξικοπήματος [στην Τουρκία], ο πόλεμος στη Συρία, η αναταραχή στο Καραμπάχ η κατάρριψη του ρωσικού SU-24, έχει προκαλέσει σμαντικά ζητήματα στον τουρκικό στρατό. Μπορεί να μοιάζει εντυπωσιακός, αλλά μόνο με την πρώτη ματιά, καθώς έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα.”
Ο πολιτικός αναλυτής εφιστά την προσοχή στο γεγονός, του ότι ο τουρκικός στρατός έχει δομηθεί με έναν ”χαοτικό” τρόπο, εξαρτώμενος πάντα ανάλογα με τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες.
Ο Krutikov υπογραμμίζει σε αυτό το σημείο την αντιπαλότητα μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας και πως για την Τουρκία η Ελλάδα αποτελεί τον κύριο αντίπαλο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τόσο η Τουρκία, όσο και η Ελλάδα είναι κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.
Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ένα μεγάλο μέρος της στρατιωτικής δύναμης της Τουρκίας είναι συγκεντρωμένο στα δυτικά σύνορα της χώρας, παρά τα όσα συμβαίνουν στη Συρία και στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας.
Ο αρθογράφος κάνει και μία αναδρομή στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επισημαίνοντας πως ο ο τουρκικός στρατός νίκησε τους ΕλληνοΚύπριους κυρίως λόγω της αριθμητικής τους υπεροχής, Σε γενικές γραμμές, υπήρχαν πολλές ελλείψεις στην στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας: Για παράδειγμα, σε μια ναυτική μάχη κοντά στην Πάφο, η τουρκική πολεμική αεροπορία επιτέθηκε στο δικό της ναυτικό!
Το 2012, η φιλελεύθερη τουρκική εφημερίδα Taraf, έριξε φως στα προβλήματα που στοιχειώνουν τον τουρκικό στρατό.
Ενώ ο τουρκικός στρατός αποτελείται περίπου από 700.000 προσωπικό, τα 470.000 από τα μέλη της δεν είναι στρατιώτες καριέρας, όπως εξηγεί η Taraf και αναφέρεται επίσης από τη αγγλόφωνη αραβική ιστοσελίδα Al-Monitor.
Η Τaraf αποκάλυψε ότι η Τουρκία ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της για τις δαπάνες προσωπικού, για τους περίπου 40.000 αξιωματικούς, 100.000 υπαξιωματικούς, 65.000 χωροφύλακες, για τους 8.000 έφεδροους αξιωματικούς και τους 470.000 στρατιώτες που κάνουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία τους.
Όπως γράφει η Taraf και τονίζει ο ρώσος αναλυτής, οι τουρκικές δυνάμεις του ναυτικού, της αεροπορίας και του στρατού ξηράς, χρειάζονται έναν σοβαρό εκσυγχρονισμό. Τα περισσότερα από τα όπλα που λαμβάνονται από το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε περιορισμένες τοπικές συγκρούσεις.
Επιπλέον, όπως τονίζεται στο άρθρο, η αεράμυνα της χώρας εξαρτάται από το ΝΑΤΟ και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία. Επίσης ένα άλλο πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των ένστολων υπηρεσιών της χώρας.
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει ο αρθογράφος, το στρατιωτικό πραξικόπημα είναι πιθανό να πλήξει σε μεγάλο βαθμό το κύρος και και την δύναμη του στρατού, καθώς ανώτατοι αξιωματικοί με εμπειρία βρίσκονται υπό κράτηση, όπως αναφέρει στο τέλος του άρθρου ο ρώσος αναλυτής.
ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΔ
Σε αυτό σημείο για να δούμε πόσο μεγάλο πρόβλημα έχει η Τουρκία από εδώ και πέρα και κυρίως οι ΕΔ, είναι σημαντικό να αναφέρουμε τις δηλώσεις του εν αποστρατεία πτεράρχου Bilgin Balanlı, καθώς εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα χρειαστούν 10 χρόνια για να ανακάμψουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις από τις συνέπειες του αποτυχημένου πραξικοπήματος και θα φθάσουν στο επίπεδο που βρισκόταν το 2011, το 2026.
Σημαντικές είναι και οι δηλώσεις του τούρκου στρατηγικού ερευνητή Haldun Soimaztürk, του Ινστιτούτου Carnegie, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ο οποίος υποστηρίζει πως οι αποστρατείες και οι αποχωρήσεις σημαντικών στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δεν έπληξαν μόνο τον στρατό ξηράς, αλλά και τα άλλα δυο όπλα, δηλαδή το ναυτικό και τη αεροπορία. Όλα αυτά έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αρνητικά το αξιόμαχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και αυτή η κατάσταση αντικατοπτρίστηκε σε έντονο βαθμό στις προετοιμασίες που έγιναν αυτές τις μέρες για μια θεαματική στρατιωτική επέμβαση στην Συρία.
Επίσης όπως αναφέρει ο Burak Bekdil της HurriyetDailyNews, η τουρκική μιλιταριστική παροιμία «Κάθε Τούρκος γεννιέται στρατιώτης», ίσως πρέπει να αλλάξει και να προστεθεί η φράση «Κάποιοι όμως εξ αυτών κάνουν πραξικοπήματα και σκοτώνουν».
Αν κάποιος πάντως ηττήθηκε κατά κράτος με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου είναι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε όλο το θεσμικό τους εύρος.
Η αποστρατεία πάνω από 8.500 αξιωματικών, ποσοστό 1,5%, ίσως αριθμητικά δείχνει μικρή. Όμως οι αποστρατείες στρατηγών, ναυάρχων και πτεράρχων φτάνουν στο 44% των υπηρετούντων, ποσοστό κάθε άλλο παρά μικρό. Οι οργανωτικές και επιχειρησιακές αδυναμίες είναι δεδομένες την ώρα μάλιστα που η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει ασύμμετρες απειλές εντός και εκτός των συνόρων της.
Η κατάπτωση των τουρκικών ΕΔ είναι πικρή και ειρωνική. Πρώτα οι Γκιουλενιστές, με τη βοήθεια του Ερντογάν φυλάκισαν εκατοντάδες ανωτάτους αξιωματικούς με κατασκευασμένες κατηγορίες. Κατόπιν αντικατέστησαν τους εκδιωχθέντες με δικούς τους Γκιουλενιστές αξιωματικούς με την συγκατάθεση Ερντογάν που χαιρόταν για την απομάκρυνσή τους και την αντικατάστασή τους από «καλούς μουσουλμάνους» αξιωματικούς.
Είναι ενδεικτικό με λίγα λόγια πως οι τουρκικές ΕΔ βρίσκονται σε κρίση, σε μεγάλη κρίση, όμως η Ελλάδα οφείλει να είναι επαγρύπνιση και πάντα έτοιμη σε κάθε πρόκληση.
Πληροφορίες: sputniknews.com, e-amyna.com, mignatiou