ΛΕΛΙΑΤΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Οι ιστορικοί δεσμοί της Ελλάδος με τη Ρωσία, ημέρα με την ημέρα, ενδυναμώνονται, όμως αδικαιολόγητη χαρακτηρίζεται η καθυστέρηση, όχι μόνο της λειτουργίας της Ρωσικής Τράπεζας, αλλά και της ίδρυσης του Υποπροξενείου στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Παρακολουθώντας προσεκτικά τα δρώμενα στην ακριτική περιοχή μας, προσπαθούμε να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα, για το που βαδίζει η χώρα μας, και ποιος τελικά κινεί τα νήματα στην λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τη Θράκη.
Μέσα στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας ο ρόλος της Βορείου Ελλάδος και ιδιαιτέρως της Θράκης θα παίξει καθοριστικό και σημαντικό ρόλο στην προώθηση αυτών των αποφάσεων.
Στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή υπήρξαν κατά το παρελθόν δεσμεύσεις και από τις δύο πλευρές σε διπλωματικό επίπεδο για την ίδρυση υποπροξενείου της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα τόσο των οικονομικών παραγόντων της περιοχής όσο και της Ρωσικής πλευράς.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά από ενέργειες και δράσεις τόσο από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου για τη διαμόρφωση μιας δυναμικής συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών μια και θεωρείται δεδομένο πως η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού της Θράκης επιζητά την εν λόγω συνεργασία.
Σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών ο τόπος μας, αποτελούσε πάντοτε σημείο αναφοράς, στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής πολλών ενδιαφερομένων. Σήμερα όμως βλέπουμε πως η εγκατάλειψη της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται και αυτή μέσα στην πολιτική απάτη του ενός έτους από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.
Η υπόθεση της σύστασης του ρωσικού υποπροξενείου της Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε μέσα στα πλαίσια της Ελληνορωσικής προσέγγισης δια της κυβερνήσεως Καραμανλή πράγμα και το οποίο διακόπηκε την περίοδο που η χώρα εντάχθηκε στο καθεστώς παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας δια των υπογραφέντων μνημονίων.
Να θυμίσουμε για την ιστορία πως έξι έτη τώρα οι κυβερνήσεις εμπαίζουν τη Ρωσική διπλωματική αρχή σε όλα τα επίπεδα. Να θυμίσουμε για την ιστορία πως ο νομός μας είχε και υφυπουργό εξωτερικών ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση πράγμα και το οποίο δεν έπραξε.
Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ευελπιστούσαμε πως αυτή η προσέγκιση θα ήταν στην προμετωπίδα της εξωτερικής πολιτικής και για αυτό από νωρίς συμβάλαμε προς αυτή την κατεύθυνση δια της κοινοβουλευτικής παρεμβάσεως, ένα χρόνο πριν με σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει βουλευτής των ΑΝΕΛ κατόπιν δικής μας αναφοράς.. Η απάντηση του αρμοδίου υπουργού εξωτερικών κυρίου κοτζιά ήταν δεσμευτική ως προς την απόφαση και απαντούσε πως το ζήτημα θα λυθεί εντός των προσεχών ημερών.
Κατόπιν αυτών και μετά το πέρας ενός έτους αυτής της απαντήσεως και αφού η κυβέρνηση δεν υπέγραψε το εν λόγω προεδρικό διάταγμα για την λειτουργία του ρωσικού υποπροξενείου στη Αλεξανδρούπολη επανήλθαμε με αναφορά στην οποία αποστείλαμε στον ανεξάρτητο βουλευτή Αχαϊας κύριο Νικολόπουλο και ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση.
Με έκπληξη είδαμε το σχετικό δελτίο τύπου που δημοσίευσε ο κύριος Νικολόπουλος και στο οποίο επικαλείται την απάντηση του κυρίου Κοτζιά η οποία αναφέρει πως το υπουργείο εξωτερικών βρίσκεται στην διαδικασία εύρεσης κατάλληλου προσώπου το οποίο θα αναλάβει καθήκοντα επιτήμου υποπροξένου.
Προφανώς ο κύριος Κοτζιάς ξεχνά ακόμη και τις δικές του υπογραφές μια και το ΦΕΚ με τεύχος Γ/368/24-4-2016 έχει ορίσει το πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει καθήκοντα κατόπιν Ρωσικής εισηγήσεως περί του προσώπου.
Οσο για το φαιδρό της απαντήσεως του αρμοδίου υπουργού εξωτερικών το οποίο δεν έχει ιστορικό διπλωματικό προηγούμενο έχει να κάνει με το γεγονός πως διπλωμάτες, πρέσβεις ή προξένους διορίζει και αποφασίζει για το πρόσωπο η εκάστοτε χώρα και όχι ο άρμοδιος υπουργός εξωτερικών.
Σταματήστε επιτέλους να εμπαίζετε τον Ελληνικό λαό και μια χώρα που έχουμε μόνο να κερδίσουμε με την συνεργασίας μαζί της