Ο Πούτιν...ολυμπιονίκης

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΛΟΥΠΗΣ

Οργίασε το παρασκήνιο με φόντο τον αποκλεισμό των Ρώσων από το Ρίο
Σε καθαρά πολιτικό παιχνίδι μετατράπηκε η κόντρα ΔΟΕ - Ρωσίας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Εν τέλει η Ρωσία γλίτωσε τον συνολικό αποκλεισμό λόγω σκανδάλων ντόπινγκ, όμως για να συμβεί αυτό έπρεπε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν να απειλήσει με διάλυση της ΔΟΕ και – εμμέσως πλην σαφώς – μποϊκοτάζ των αγώνων που ξεκινάνε στη Βραζιλία σε λίγες μέρες.

Η κόντρα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της παραδοσιακής διαμάχης Δύσης - Ρωσίας, από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και της όξυνσης μετά τα γεγονότα της Κριμαίας. Κι άλλες φορές, άλλωστε, το ολυμπιακό κίνημα, όπως εκφράζεται από τη ΔΟΕ, έχει χρησιμοποιήσει αθλητικές κυρώσεις που συνάδουν με το πολιτικό κλίμα και πολέμους.
Σε Γερμανία, Αυστρία απαγορεύθηκε να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ίδιο έγινε με τη Γερμανία και το 1948 στο Λονδίνο λόγω του Β’ Παγκοσμίου, ενώ το 1964 αποκλείστηκε από τη ΔΟΕ η Ν. Αφρική εξαιτίας του απαρτχάιντ και το 2000 από το Σίδνεϊ το Αφγανιστάν, λόγω των βαρβαροτήτων που έκαναν οι Ταλιμπάν στις γυναίκες.

Εξάλλου, το μποϊκοτάζ – κυρίως – αφρικανικών χωρών στους Ολυμπιακούς του 1976 στο Μόντρεαλ έγινε λόγω απαρτχάιντ, αυτό της Μόσχας το 1980, με την απόσυρση 65 δυτικών κρατών και της Κίνας, για τη ρωσική εισβολή στο Αφγανιστάν την προηγούμενη χρονιά, ενώ του 1984 στο Λος Άντζελες τα ανατολικά κράτη δεν έδωσαν το «παρών» ως αντίποινα για το μποϊκοτάζ της Μόσχας.
Η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε να επιβληθεί συνολικός αποκλεισμός χώρας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω ντόπινγκ ήταν τώρα από τη ΔΟΕ. Καθοριστικός παράγοντας για να αποφευχθεί η καμπάνα στους Ρώσους ήταν ο πρόεδρος της ΔΟΕ. Ο Γερμανός Τόμας Μπαχ δεν ξέφυγε από την πάγια στάση της Μέρκελ στις δυτικο-ρωσικές διαμάχες των τελευταίων ετών. Η Γερμανίδα καγκελάριος, δίχως να δυσαρεστεί ποτέ τις ΗΠΑ, φροντίζει όταν βλέπει τα δύσκολα να εξομαλύνει πάντα τις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας, για να μην φτάνουν τα πράγματα στα άκρα.

Το ίδιο έπραξε και ο Τόμας Μπαχ, ο οποίος την τελευταία στιγμή ένιψε τελικά τας χείρας του, δεν επέβαλε αποκλεισμό και πέταξε το μπαλάκι στις παγκόσμιες ομοσπονδίες για τα περαιτέρω, δηλαδή για ενδεχόμενο αποκλεισμό σε συγκεκριμένους αθλητές. Έτσι, η Ρωσία απέφυγε τα χειρότερα.
Ο Πούτιν, επιχειρώντας να διασώσει τις πιθανότητες της χώρας του, υποσχέθηκε να θέσει σε διαθεσιμότητα όσους αξιωματούχους εμπλέκονται στο σκάνδαλο, χαρακτηρίζοντας, πάντως, τις κατηγορίες μέρος μιας αμερικανικής έμπνευσης συνωμοσίας «για να καταστήσει και τον αθλητισμό όργανο γεωπολιτικών πιέσεων».

Ακόμη, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ευθέως τη ΔΟΕ με διάλυση, υπονοώντας ότι θα βρει συμμάχους από το τέως ανατολικό μπλοκ για αντεπίθεση, δηλώνοντας ότι «το ολυμπιακό κίνημα θα μπορούσε να βρεθεί στα πρόθυρα διάσπασης».
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ φαινόταν αδιάλλακτος μέχρι πρότινος. Είχε πει τις προηγούμενες μέρες για τα ευρήματα της έρευνας που έγινε σε βάρος των Ρώσων ότι πρόκειται για «μια σοκαριστική και άνευ προηγουμένου επίθεση στην ακεραιότητα του αθλητισμού και στους Ολυμπιακούς Αγώνες», προμηνύοντας συνολικό αποκλεισμό.

Ωστόσο, αν και οι Ρώσοι αθλητές έχουν ήδη αποκλειστεί από τα αγωνίσματα στίβου, ο Μπαχ προσπάθησε να μην τραβήξει την κατάσταση στα άκρα την Κυριακή κι έτσι δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις σε όλη τη ρωσική ολυμπιακή αποστολή. Ζυγίζοντας και την οργισμένη αντεπίθεση Πούτιν.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρώην διευθυντής του ρωσικού αντιντόπινγκ εξομολογήθηκε ότι συνέβαλε σε κρατικό πρόγραμμα ντοπαρίσματος κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών του Σότσι το 2014. Η ιστορία του σε πολλούς ακουγόταν, τότε, ευφάνταστη. Είχε δηλώσει ότι έδινε στους αθλητές κοκτέιλ εμπλουτισμένα με στεροειδή, αναμεμειγμένα με κονιάκ και βερμούτ, ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί από τον έλεγχο.

Η ρωσική μυστική αστυνομία είχε καταφέρει, σύμφωνα με τις καταγγελίες, να παραποιήσει φιάλες με δείγματα ούρων που χρησιμοποιούνταν σε διεθνείς αγώνες, για να μην πιάνονται ντοπέ οι Ρώσοι. Το ρωσικό υπουργείο Αθλητισμού έδινε στους υπεύθυνους των εργαστηρίων λίστες με αθλητές που έπρεπε να προστατευθούν. Τα δείγματά τους, με ίχνη φαρμάκων, αλλάζονταν με «καθαρά ούρα» μέσα από μια τρύπα στον τοίχο του δωματίου του αντιντόπινγκ κοντρόλ.
Η Παγκόσμια Ένωση Αντιντόπινγκ (WADA) έκανε, υπό το βλέμμα της ΔΟΕ, τη δική της έρευνα και διαπίστωσε ότι οι καταγγελίες ήταν αληθινές, καταλήγοντας ότι γινόταν ντόπινγκ υπό κρατική αιγίδα, όπως έχει συμβεί κι άλλες φορές στο παρελθόν σε διαφορετικές χώρες.

Η απάτη άγγιζε τουλάχιστον 30 αθλήματα, σκιάζοντας το θριαμβευτικό σύνολο των 33 μεταλλίων της Ρωσίας στο Σότσι και αμφισβητώντας τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου 2013, αλλά και των Παγκόσμιων Πανεπιστημιακών Αγώνων 2013, που – και τα δύο – έγιναν στη Ρωσία.
Η αναφορά αντικρούει τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι το ντόπινγκ αφορούσε κάποιους μεμονωμένους αθλητές. Ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι του αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένων ενός υφυπουργού και ενός συμβούλου αντιντόπινγκ, είχαν ρόλους - κλειδιά στη συγκάλυψη.

Όπως λέει ένα ρωσικό ρητό, «αν δεν σε πιάσουν, δεν είσαι κλέφτης». Η ίδια λογική φαίνεται ότι ισχύει και για τον κόσμο του αθλητισμού. Μετά από αναρίθμητες αποκαλύψεις κι επίσημες έρευνες που επιβεβαίωσαν το μέγεθος του σκανδάλου, η Μόσχα παραδέχτηκε ότι έχει ένα πρόβλημα με αθλητές που κάνουν χρήση ουσιών. Το Κρεμλίνο, όμως, ουδέποτε αποδέχθηκε τις κατηγορίες για κρατικό, οργανωμένο και συστηματικό ντόπινγκ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail