Η Άγκυρα πραγματοποιεί μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική επιχείριση στη Συρία. Αυτό δεν το είχε συνεννοηθεί με τη Μόσχα και απειλεί να υπονομεύσει την πρόσφατη αναθέρμανση στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, γράφει η ρωσική ιστοσελίδα RBTH.
Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας υποβάλλονται σε μια νέα δοκιμασία, αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα. Ο τουρκικός στρατός, με αεροπορική υποστήριξη από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, εισήλθε στη Συρία στις 24 Αυγούστου, ξεκινώντας την αντιτρομοκρατική επιχείριση «Ασπίδα του Ευφράτη», η οποία δεν είχε συντονιστεί με τη Δαμασκό.
Μέχρι το απόγευμα η συνοριακή πόλη Τζαραμπλούς είχε παρθεί από το Ισλαμικό Κράτος.
Η τουρκική στρατιωτική επιχείριση είχε εγκριθεί από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρισκόταν στην Άγκυρα για επίσημη επίσκεψη, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία.
Η [τουρκική] επιχείριση στη Συρία, που δεν είχε συντονιστεί με τη Μόσχα, απειλεί να περιπλέξει τη διαδικασία ομαλοποίησης της διμερούς συνεργασίας, η οποία συμφωνήθηκε στην Αγία Πετρούπολη στις 9 Αυγούστου μεταξύ του Προέδρου Πούτιν και του Τούρκου ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρισης το πρωί της 24ης Αυγούστου, εξηγώντας ότι στρεφόταν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και στις κουρδικές YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), τις οποίες η Άγκυρα επίσης θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Η προετοιμασία πήρε αρκετές ημέρες. Καθώς οι Τούρκοι κομάντος έκαναν αναγνώριση στο έδαφος της Συρίας, τουρκικά τανκς και βαρύ πυροβολικό μεταφέρθηκαν στις παραμεθόριες περιοχές.
Μετά από βαρύ βομβαρδισμό της Τζαραμπλούς (63 στόχοι χτυπήθηκαν 224 φορές τις πρώτες ώρες) και μια σειρά αεροπορικών επιδρομών, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών και από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, οι άνδρες [τζιχαντιστές – μισθοφόροι του Ερντογάν] του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) μπόρεσαν να εισέλθουν στην πόλη και να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους μέσα σε λίγες ώρες.
Δεν συνάντησαν κάποια σοβαρή αντίσταση. Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που βρίσκονταν στην Τζαραμπλούς είχαν ξεκινήσει να εγκαταλείπουν την πόλη με την έναρξη της επιχείρισης και είχαν πλήρως αποσυρθεί κατά τη διάρκεια της ενεργής της φάσης.
Η Τουρκία επιμένει ότι αυτό που συμβαίνει δεν μπορεί να θεωρηθεί επίγεια επιχείριση. Στόχος είναι να ανοιχτεί ένας διάδρομος για τις ένοπλες δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης για την εκκαθάριση της Τζαραμπλούς από τους τρομοκράτες.
Η ρωσική ιστοσελίδα συνεχίζει:
Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή, οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις είχαν πληροφορίες για την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει την επιχείριση αλλά η έκταση της ήταν μη αναμενόμενη.
«Αυτή η πόλη θα μπορούσε να παρθεί με μια πολύ μικρότερη δύναμη. Δεν θα σταματήσουν εκεί και πιθανώς θα πάνε παραπέρα», είπε η πηγή.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του σε σχέση με την τουρκική επιχείριση στη Συρία.
Οι συριακές Αρχές, εν τω μεταξύ, περιέγραψαν τις ενέργειες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ως «εισβολή».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επέμβει άμεσα στην υπόθεση και να «βάλει τέλος στην επιθετικότητα», αναφέρεται σε συριακή ανακοίνωση, «καταδικάζοντας το πέρασμα των τουρκοσυριακών συνόρων από τουρκικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα προς την Τζαραμπλούς με αεροπορική υποστήριξη από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, θεωρώντας τη μια κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Συρίας».
Στη συνέχεια της επισκέψεώς του στην Άγκυρα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν αποδέχθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά στην πραγματικότητα υποστήριξε τις ενέργειες της Τουρκίας και έκανε ξεκάθαρο ότι τις θεωρεί ως σημαντικό βήμα στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
«Στην επιχείριση «Ασπίδα του Ευφράτη, η Τουρκία υποστηρίζει τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση με τανκς, πυροβολικό και αεροσκάφη», λέει ο Αλεξάντερ Βασίλιεφ, ερευνητής του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών στη Μόσχα.
Ο ίδιος προσθέτει ότι η επιχείριση στρέφεται ενάντια στους Κούρδους της Συρίας, ακόμα κι εάν είναι μασκαρεμένη ως μέρος του πολέμου ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία.
Ο Ρουσλάν Πουκχόφ, διευθυντής του Κέντρου για την Ανάλυση Στρατηγικών και Τεχνολογιών, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τη Μόσχα, βρίσκει πολύ συμβολικό ότι η «Ασπίδα του Ευφράτη» συνδυάστηκε με την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα.
«Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον τις τελευταίες εβδομάδες έφτασαν σε πολύ χαμηλό σημείο, αυτή η επιχείριση ήταν η ιδανική ευκαιρία και για τις δύο πλευρές να αποσπάσουν την προσοχή από το θέμα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και να δηλώσουν ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία παραμένουν στρατηγικοί σύμμαχοι», λέει ο Πουκχόφ.
Για τη Μόσχα η επιχείριση της Άγκυρας ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη, αποδεικνύοντας ότι οι προσδοκίες για μια σύγκλιση των θέσεων των δύο χωρών σχετικά με τη Συρία, που αναφάνηκαν μετά τη συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν ήταν πρόωρες.
Ο Τούρκος ηγέτης έστειλε μήνυμα ότι οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ παραμένουν προτεραιότητα για εκείνον και προτιμά να δρα στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής συμμαχίας όχι υπό ρωσική ηγεσία αλλά αμερικανική.
Σύμφωνα με τον Βλάντιμιρ Στονίκοφ, διευθυντή του Ρωσο-Ανατολικο-Δυτικού Κέντρου, που εδρεύει στη Μόσχα, οι ενέργειες της Άγκυρας θα μπορούσαν σοβαρά να επηρεάσουν την πρόοδο της ομαλοποίησης της διμερούς συνεργασίας που συμφωνήθηκε από τους Προέδρους Πούτιν και Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη.
«Ο Ερντογάν παίζει το δικό του παιχνίδι και παραμένει στην απέναντι πλευρά της σύγκρουσης», είπε.