Ένας στους τρεις δεν πληρώνει το λογαριασμό ρεύματος

Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι ανεξόφλητες οφειλές των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ - 1.000 ρευματοκλοπές τον μήνα

Ενας στους τρεις καταναλωτές δεν πληρώνει κανονικά τον λογαριασμό ρεύματος. Περί τους 435.000 πληρώνουν το ρεύμα μέσω του διακανονισμού των 36 δόσεων, με την πλειονότητα εξ αυτών να αδυνατεί στην πορεία να ανταποκριθεί στη ρύθμιση.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου) διαπιστώνουν 1.000 ρευματοκλοπές τον μήνα, που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού οι έλεγχοι, παρότι εντατικοί, δεν μπορούν να εντοπίσουν όλες τις περιπτώσεις. Από τις αρχές του χρόνου, ο αριθμός των ρευματοκλοπών έφτασε τις 7.000 έναντι 8.587 καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015.

Στο μεταξύ, οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές της ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του τζίρου της (5.736 δισ. το 2015). Αυτή είναι η εικόνα της σημερινής ΔΕΗ, αποτέλεσμα των παρεμβατικών πολιτικών που ασκούνται διαχρονικά στο όνομα της κοινωνικής πολιτικής, της οικονομικής αφαίμαξης των εισοδημάτων στα χρόνια της ύφεσης, αλλά και της αδυναμίας των διοικήσεών της να ασκήσουν πολιτική εξυγίανσης και νοικοκυρέματος, κυρίως λόγω των άνωθεν πολιτικών παρεμβάσεων και των συνδικαλιστικών πιέσεων.

Η κατάσταση αναμένεται να εξελιχθεί χειρότερα από τον Σεπτέμβριο, με βάση δημοσίευμα της Καθημερινής, καθώς σε εφαρμογή του μέτρου των δημοπρασιών ισχύος (ΝΟΜΕ) που η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με τους πιστωτές έναντι της Μικρής ΔΕΗ θα πρέπει να περιορίσει σταδιακά το μερίδιό της στη λιανική και χονδρική αγορά σταδιακά, μέχρι το 2019, στο 49,5%. Αυτό σημαίνει ότι θα απολέσει τα 3 δισ. ευρώ τζίρο από τα περίπου 6 δισ. σήμερα. Η τάση που καταγράφεται μέχρι σήμερα είναι οι καλοπληρωτές πελάτες της ΔΕΗ να μετακινούνται προς τους ιδιώτες παρόχους που απευθύνονται στους καταναλωτές με προσφορές και εκπτώσεις, αφήνοντας πίσω υψηλό μερίδιο από πελάτες που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους.

Σε αυτήν τη ΔΕΗ, ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης μετέφερε, μέσω του νέου πλαισίου για τη στήριξη των ΑΠΕ που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, τον «λογαριασμό» του ελλείμματος των ΑΠΕ, ύψους 400 εκατ. ευρώ περίπου για τη διετία 2016-2017. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει τη μεταφορά του ελλείμματος στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας κατ’ αναλογίαν του μεριδίου της στην αγορά και ουσιαστικά στη ΔΕΗ, αφού συγκεντρώνει το 90% της λιανικής. Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχει κρύψει τις ανησυχίες της για την πιθανή χρεοκοπία της επιχείρησης, μεταφέροντας τους κινδύνους και τις επιπτώσεις στους πολιτικούς του προϊσταμένους, αλλά και στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομίας.

Η ρευστότητα της επιχείρησης έχει χτυπήσει ήδη «κόκκινο». Εδώ και πολλούς μήνες, η ΔΕΗ αδυνατεί να αποπληρώσει εργολάβους και προμηθευτές, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, όπως τουλάχιστον μεταφέρεται από αρμόδια στελέχη, να μην μπορέσει να καλύψει μέσα το καλοκαίρι τη χρηματοδότηση για την προμήθεια καυσίμων που είναι απαραίτητη για τις αυξημένες ανάγκες ηλεκτροδότησης των νησιών. Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο αλλά και σε πιθανό ενδεχόμενο αδυναμίας καταβολής ακόμη και της μισθοδοσίας, η διοίκηση της ΔΕΗ φέρεται να επαναπροσδιορίζει τη στάση της σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ανεξόφλητων οφειλών.

Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη ανακοίνωση της επιχείρησης για την παράταση του προγράμματος των διακανονισμών των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου...

Δεν απέδωσε το πρόγραμμα διακανονισμών

Το πρόγραμμα των διακανονισμών οφειλών σε 36 δόσεις, χωρίς προκαταβολή, που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της διοίκησης της ΔΕΗ για βελτίωση της ρευστότητάς της. Ο αριθμός των πελατών που έσπευσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα περιορίστηκε στις 290.000, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτών φαίνεται να έκανε χρήση του προγράμματος μόνο και μόνο για να αποφύγει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα από παράγοντες που γνωρίζουν, οι περισσότεροι που μπήκαν στη ρύθμιση πλήρωσαν μία ή και δύο δόσεις και στη συνέχεια σταμάτησαν να πληρώνουν. Το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχόλησε και το Δ.Σ. της επιχείρησης, με κάποιους εκπροσώπους να πιέζουν τη διοίκηση να επανενεργοποιήσει το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο της διακοπής των ρεύματος για την είσπραξη των οφειλών της, εκφράζοντας φόβους ότι μπορεί το Δ.Σ. να βρεθεί υπόλογο στη Δικαιοσύνη εάν δεν το πράξει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ, οι ενεργοί διακανονισμοί αυξήθηκαν κατά 545 εκατ. ευρώ και ανήλθαν από τα 300 εκατ ευρώ στις 31 Μαρτίου 2016 στα 845 εκατ. ευρώ σήμερα. Από αυτά τα 545 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ εισέπραξε μέχρι σήμερα τα 35 εκατ. ευρώ, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να εισπράττει. Ενας αριθμός 1,5 εκατ. πελατών της ΔΕΗ με συσσωρευμένες ανεξόφλητες οφειλές δεν έχει προσέλθει για ένταξη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου προγράμματος διακανονισμών, με τη διοίκηση της εταιρείας να τους απευθύνει εκ νέου κάλεσμα να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως τον Σεπτέμβριο, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι εάν δεν συμβεί, δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν ύστερα από διακοπή ηλεκτροδότησης. Μπούμερανγκ φαίνεται να γύρισε για τη ΔΕΗ και η πρόσφατη απόφαση μείωσης των τιμολογίων σε ποσοστό 15% για όσους αποπληρώνουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους. Η απόφαση δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού οι ιδιώτες πάροχοι «απάντησαν» με μεγαλύτερες εκπτώσεις.

newsbomb.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail