Η Αραβική Άνοιξη αποδείχθηκε Αραβικός αιματοβαμμένος χειμώνας που προκάλεσε την δημιουργία των δολοφόνων του ISIS του Ισλαμικού Κράτους
Η γεωστρατηγική στην Μέση Ανατολή δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Ελλάδα επιφανειακά ως συνήθως στην εξωτερική της πολιτική.
Οι ισορροπίες έχουν αλλάξει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Ποια είναι τα συμφέροντα στην Μέση Ανατολή;
1)Ο Bashar Al Assad ο πρόεδρος της Συρίας προσπαθεί να κρατήσει ενωμένη την Συρία.
Είναι δικτάτορας αλλά τουλάχιστον η Συρία είχε ειρήνη και όχι εμφύλιο πόλεμο επί πολλά χρόνια.
2)Οι δολοφόνοι ισλαμιστές των ISIS και των παραφυάδων Daesh και την Jabhat al-Nusra που είναι μια σουνιτική ισλαμική πολιτοφυλακή που μάχεται ενάντια στην κυβέρνηση της Συρίας.
Οι ψυχοπαθείς δολοφόνοι του ISIS και οι παραφυάδες τους μαζί με την al-Qaeda έχουν δημιουργήσει ένα δολοφονικό δίκτυο στο Ιράκ και την Συρία.
Αποκαλύπτεται ότι την Deash την είχε εξοπλίσει στρατιωτικά οι ΗΠΑ ενώ ενεργό ρόλο είχε διαδραματίσει η σημερινή υποψήφια πρόεδρος των δημοκρατικών Hillary Clinton.
3)Στην Βόρειο Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία υπάρχει σε ιδιαίτερα αυξημένους πληθυσμούς οι Κούρδοι της Συρίας που μάχονται ενάντια στους ISIS και ενίοτε κατά του Assad.
Συνήθως δεν βρίσκονται σε διαμάχες με τον εθνικό στρατό της Συρίας.
Από τους κούρδους της Συρίας οι περισσότεροι εστιάζονται στην YPG που είναι η πιο οργανωμένη στρατιωτικά.
YPG σημαίνει Λαϊκή Μονάδα Προστασίας Yekimeyen Parastina Gel (YPG) είναι η κύρια ένοπλη μονάδα της ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας Rojava.
Στις μονάδες τους βρίσκονται Σύριοι αλλά και δυτικοί παραστρατιωτικοί.
Στην YPG είναι ενταγμένη και η YPJ η Μονάδα Προστασίας Γυναικών η γυναικεία Ταξιαρχία της YPG, στελέχη της οποίας έδρασαν στο θρυλικό Kobani.
Το YPG στην αρχή το είχαν ξεγραμμένο καθώς οι περισσότεροι δυτικοί πίστευαν ότι το ISIS θα τους συντρίψει αλλά στην πορεία αποδείχθηκαν ικανοί μαχητές και ετοιμοπόλεμοι.
4)Η Τουρκία οι συνορεύει βόρεια με τον Συρία θέλει με κάθε μέσο και τρόπο να αποτρέψει την ισχυροποίηση των Κούρδων στην Βόρειο Συρία.
Στέλνει συνεχώς στρατεύματα και οπλισμό και όπως έχει αποδειχθεί πλειστάκις φορές έχει άτυπα συμμαχήσει με ορισμένες παραφυάδες των ISIS εναντίων τόσο του Assad και κυρίως εναντίων του YPG.
5)H Ρωσία εναπλάκηκε στον εμφύλιο στην Συρία παίρνοντας το μέρος του Assad του προέδρου της Συρίας τον οποίο αμερικανοί και ευρωπαίοι έχουν χαρακτηρίσει δολοφόνο.
Η Ρωσία είχε στρατηγική η οποία κλονίστηκε με την κατάρριψη του Ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από την Τουρκία αλλά αρχίζει να επαναχαράσσεται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
6)Οι ΗΠΑ έχουν διαδραματίσει ένα περίεργο ρόλο στην Μέση Ανατολή.
Στήριξαν την Daesh μια παραφυάδα των ISIS την πιο αιμοσταγή, στήριξαν κατά καιρούς και τους κούρδους της Βορείου Συρίας.
Ο Erdogan ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι έχουν κάποια σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία ενώ υπήρξε ένταση και για την αεροπορική βάση στο Incirlik.
Ποια είναι τα νέα δεδομένα;
Η αποδεδειγμένη αποτυχία της Αραβικής Άνοιξης όπου με αμερικανικό δάκτυλο έριξαν τα καθεστώτα σε Αίγυπτο, Λιβύη κ.α. προκάλεσε ένα κύμα οργής κατά των αμερικανών.
Η Αραβική Άνοιξη – που συμμετείχε και η Hillary Clinton - ήταν η προσπάθεια της Δύσης να επιβάλλει την δυτική πολιτική κουλτούρα στους μουσουλμάνους.
Το αποτέλεσμα της ωμής βίας ήταν η βία.
Τα καθεστώτα συνετρίβησαν αλλά μόνο χάος και τρομοκρατία επικρατεί στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης.
Άρα η Αραβική Άνοιξη αποδείχθηκε Αραβικός αιματοβαμμένος χειμώνας που προκάλεσε την δημιουργία των δολοφόνων του ISIS του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Putin ο Ρώσος πρόεδρος βλέποντας αυτή την γεωστρατηγική αποτυχία των αμερικανών με την Αραβική Άνοιξη, βρήκε την ευκαιρία να παρέμβει και να αποκτήσει πρόσβαση στην Συρία στηρίζοντας ενεργά τον Assad.
Όταν όλη η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θεωρούσαν δολοφόνο τον Assad τον πρόεδρο της Συρίας ο Ρώσος Putin τον έκανε πολιτικό εταίρο και συνεργάτη.
Ο Assad είναι δικτάτορας αλλά τουλάχιστον η Συρία είχε ειρήνη επί χρόνια και όχι εμφύλιο όπως τώρα.
Ο Putin επιδίωκε πάντα να αποκτήσει πρόσβαση στην Μέση Ανατολή ώστε να δημιουργήσει αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου ή ακόμη και να αποκτήσει πρόσβαση στο πετρέλαιο του Ιράκ όπου και εκεί έχει χαθεί ο έλεγχος μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν.
Φθάνοντας στο σήμερα έχουμε τα εξής δεδομένα.
Η Ρωσία έχει συνάψει συμμαχία με το Ιράν.
Επί του Αγιατολάχ Χομενει του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν η Ρωσία θεωρείτο η χώρα του διαβόλου.
Ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani όμως έχει αναπτύξει σχέσεις με τους Ρώσους ενώ πρόσφατα παρέλαβε το οπλικό σύστημα S300.
Οι Ρώσοι πρότειναν την αγορά των S400 αλλά οι Ιρανοί έχουν δημιουργήσει το δικό τους ανάλογο σύστημα με το S300 το Bavar 373.
Ταυτόχρονα οι Ρώσοι πέτυχαν κάτι το στρατιωτικά αξιοσημείωτο.
Κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική αεροπορική βάση Hamadan του Ιράν και έτσι οι Ρώσοι θα μπορούν να πλήττουν εναντίον του ISIS πολύπλευρα.
Οι σχέσεις Ρωσίας - Ιράν αποκαθίστανται αλλά ακόμη υπάρχει καχυποψία.....
Ταυτόχρονα η Ρωσία έχοντας αρχίσει να αποκαθιστά τις σχέσεις της με την Τουρκία και τον Erdogan μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ζήτησε πρόσβαση στην νατοϊκή βάση του Incirlik στην Τουρκία που βρίσκεται 65 μίλια από τα σύνορα με την Συρία.
Να σημειωθεί ότι οι αμερικανοί έχουν θορυβηθεί με την νατοϊκή βάση του Incirlik στην Τουρκία καθώς εκεί βρίσκονται ή βρίσκονταν 50 Β-61 πυρηνικές κεφαλές.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο Συριακός εθνικός στρατός χτύπησε θέσεις κούρδων στην Βόρειο Συρία και αυτό τι σηματοδοτεί;
Πρωτίστως ότι η Ρωσία ελέγχει πλήρως τον Assad και του ζήτησε να χτυπήσει τους Κούρδους της Βορείου Συρίας ώστε να δείξει στην Τουρκία…την έννοια της καλής γειτονίας.
Όπως φαίνεται δεν είναι στόχος του Assad να χτυπήσει τους κούρδους της YPG αλλά περισσότερο να τους προειδοποιήσει, ότι η Βόρειος Συρία θα παραμείνει Βόρειος Συρία και να ξεχάσουν οποιαδήποτε αυτονομία και αυτοδιάθεση.
Ο Erdogan θα επισκεφθεί προσεχώς το Ιράν το οποίο έχει αναπτύξει σχέσεις με την Ρωσία και η οποία Ρωσία έχει αναπτύξει σχέσεις – εκ νέου – με τον Erdogan.
Η Τουρκία έχει ψυχραθεί με τις ΗΠΑ.
Άρα η Ρωσία χρησιμοποιώντας την Συρία, την Τουρκία και το Ιράν κυκλώνει το Ιράκ που κατά την άποψη μας είναι ο βασικός στόχος των Ρώσων και όχι η Συρία που αποτελεί το μέσο υλοποίησης του στόχου.
Η Συρία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δίαυλος για τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την Μεσόγειο αλλά στόχος και των Ρώσων είναι το Ιράκ.
Στην Ελλάδα κατηγόρησαν με μεγάλη ευκολία τον Putin που έσπευσε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Τουρκία.
Και όμως η κίνηση αυτή για την Ρωσία είναι μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας.
Οι Ρώσοι πλέον αρχίζουν να ελέγχουν την σκακιέρα στην Μέση Ανατολή και πιθανότατα θα είναι και οι νικητές καθώς έχουν και ένα άλλο πλεονέκτημα.
Γίνονται δεκτοί με περισσότερη χαρά από τους πολίτες έναντι των αμερικανών που αντιμετωπίζονται με καχυποψία.
Η σταδιακή απόσυρση των αμερικανών στρατευμάτων από το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή φαίνεται ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιριών στον Putin και το εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ειδικός Συνεργάτης