Πολυμελές κλιμάκιο της Europol θα φτάσει στις 20 Αυγούστου στη Ελλάδα προκειμένου μαζί με την ΕΛ. ΑΣ να χτενίσουν τα κέντρα φιλοξενίας για τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής στις 20 του μηνός θα φτάσουν στη χώρα μας πολυάριθμη ομάδα της Europol από εξειδικευμένους στην ισλαμική τρομοκρατία αξιωματικούς ώστε να ερευνήσουν από κοινού με την ΕΛ. ΑΣ το ενδεχόμενο στα κέντρα φιλοξενίας να έχουν μπει και άτομα ύποπτα για εμπλοκή με τον ISIS.
Η δραστηριοποίηση της ομάδας δεν θα γίνει στα hotspots στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά στην ηπειρωτική χώρα στα κέντρα φιλοξενίας με δευτερογενείς ελέγχους.
Όπως είναι φυσικό, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας αναμένεται να γίνει στη Λέσβο, αφού από εδώ πέρασε ο μεγαλύτερος όγκος μεταναστών.
Από ελληνικής πλευράς στην ομάδα αυτή θα μετάσχουν άνδρες από την αντιτρομοκρατική άλλες υπηρεσίες ασφαλείας αλλά και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Το 60% πιστεύει ότι ισλαμιστές εξτρεμιστές μεταμφιέζονται σε πρόσφυγες
Εν τω μεταξύ παγκόσμια έρευνα δείχνει ότι το 60% των ανθρώπων πιστεύει πως ισλαμιστές εξτρεμιστές μεταμφιέζονται ως πρόσφυγες.
Η έρευνα της εταιρείας Ipsos MORI που μελέτησε την στάση ενάντια στους πρόσφυγες και την μετανάστευση πραγματοποιήθηκε με δείγμα 16.000 ανθρώπων σε 22 χώρες, ανάμεσα τους τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και την Ρωσία.
Η έρευνα της εταιρείας Ipsos MORI που μελέτησε την στάση ενάντια στους πρόσφυγες και την μετανάστευση πραγματοποιήθηκε με δείγμα 16.000 ανθρώπων σε 22 χώρες, ανάμεσα τους τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και την Ρωσία.
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέφερε πως ενώ υφίστανται οι απειλές για την ασφάλεια, οι άνθρωποι που δραπετεύουν από διώξεις και πολέμους, χρειάζεται να προστατευτούν.
«Όπως σε κάθε πληθυσμό, υπάρχουν άνθρωποι που είναι εγκληματίες και ο νόμος πρέπει να επιβάλλεται σε αυτούς. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, είτε είναι πρόσφυγας, είτε όχι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR, Ουίλιαμ Σπίντλερ στο Thomson Reuters Foundation.
«Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων είναι νομοταγής και δεν πρέπει να τους δαιμονοποιούμε, ή να τους βλέπουμε όλους ως εγκληματίες και τρομοκράτες, καθώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει», πρόσθεσε.
Οι συμμετέχοντες σε όλες τις χώρες που πραγματοποιήθηκε η έρευνα εκτιμούν πως η μετανάστευση αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν η μετανάστευση είχε αρνητική επίδραση στη χώρα τους, με μόλις 40% να δηλώσει πεπεισμένο ότι οι πρόσφυγες θα ενσωματωθούν επιτυχώς.
Παρά την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, ο επικεφαλής του ινστιτούτου κοινωνικών ερευνών Ipsos MORI, Μπόμπι Ντάφι δήλωσε πως η στάση ενάντια στους πρόσφυγες δεν έχει αλλάξει σημαντικά από το 2011.
«Δεν έχει σημειωθεί μια ευρεία αρνητική μετατόπιση στις συμπεριφορές…στις 22 χώρες στο σύνολο τους, οι τάσεις παραμένουν αρκετά σταθερές τα τελευταία πέντε χρόνια», ανέφερε ο Ντάφι με ανακοίνωση του.
Ο Σπίντλερ τόνισε πως η πλειοψηφία των ανθρώπων κατανοεί τα δεινά των προσφύγων και την προστασία που δικαιούνται να έχουν.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο επίσης πιστεύουν πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που δραπετεύουν από διώξεις θα πρέπει να προστατεύονται και επιθυμούν τα κράτη τους να κρατήσουν τα σύνορα ανοιχτά για αυτούς», επισήμανε.
Δείτε στο βίντεο από το αρχείο του Lesvosnews.gr, όταν κάτοικοι της Λέσβου μιλούσαν για την ύπαρξη τζιχαντιστών ανάμεσα στους μετανάστες στη Λέσβο.