ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ «ΒΛΕΠΟΥΝ» ΚΑΛΠΕΣ – ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΓΚΑΘΙΑ
Μετά τα μπάνια του…λαού δεν αποκλείεται να έρθουν εκλογές, αναφέρει ο γερμανικός τύπος, εκτιμώντας ότι η ηρεμία του Αυγούστου είναι μόνο φαινομενική.
Η Deutsche Welle αναφέρεται σε δημοσίευμα του Der Spiegel, με τίτλο «Ελλάδα, η απατηλή ηρεμία του Αυγούστου», σύμφωνα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει άμεσες προκλήσεις.
Όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό δεν αποκλείεται στο βάθος να φανούν …εκλογές: «Σύμφωνα με τη φημολογία που καλλιεργείται, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης, ο Τσίπρας θα μπορούσε να καταφύγει το φθινόπωρο σε μια δοκιμασμένη συνταγή: πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση διατείνεται βέβαια ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά, το φθινόπωρο του 2019. Από τη σκοπιά του Τσίπρα τα επιχειρήματα τείνουν υπέρ της αναμονής, πόσο μάλλον που υπολείπεται σημαντικά των συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις. Επιπλέον τρία χρόνια στην πολιτική είναι μια αιωνιότητα. Σε αυτό το διάστημα θα μπορούσε να ανακάμψει η οικονομία και να αυξηθούν έτσι οι πιθανότητες επανεκλογής του Τσίπρα. Εντούτοις πολλοί πολιτικοί και ειδικοί επιμένουν ότι ο Τσίπρας δεν πρόκειται να αντέξει μέχρι το 2019 διότι οι προκλήσεις είναι πολύπλευρες και μεγάλες».
«Στην ελληνική πολιτική υπάρχει ένας χρυσός κανόνας: στα μέσα Αυγούστου τίποτα δεν πρέπει να διαταράσσει την ηρεμία. Η Βουλή στην Αθήνα είναι κλειστή λόγω διακοπών και οι πολίτες απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα, όσοι βέβαια έχουν ακόμη την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν. Όταν διακόπτεται αυτή η ηρεμία, αυτό συνήθως δεν είναι καλό σημάδι. Έτσι ήταν την περασμένη εβδομάδα. Διάφορα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει πρόωρα από τις διακοπές του. Αμέσως ξεκίνησαν οι εικοτολογίες για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Κλιμακώνεται ενδεχομένως η προσφυγική κρίση;», διερωτάται το Spiegel, για να απαντήσει ότι από τον Μάρτιο, οπότε και υπεγράφη η συμφωνία με την Τουρκία, έχουν μειωθεί μεν κατακόρυφα οι προσφυγικές ροές, εντούτοις η Άγκυρα έχει απειλήσει τις τελευταίες μέρες επανειλημμένως με την καταγγελία της συμφωνίας σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί η τουρκική βίζα. « Πέραν των 2.000 προσφύγων που πρόκειται να μετεγκατασταθούν μετά την τουριστική περίοδο στην Κρήτη, η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει μέχρι στιγμής σχέδιο για ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης», σχολιάζει το Spiegel.
«Ούτε το πεδίο της οικονομίας όμως προσφέρει ιδιαίτερη παρηγοριά στον Τσίπρα», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, επισημαίνοντας ότι μετά την ελαφρά ανάπτυξη το 2014, η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση το περασμένο καλοκαίρι «όταν η διαμάχη μεταξύ των πιστωτών και της νεοεκλεγείσας αριστερής κυβέρνησης είχαν φέρει τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».
Και μπορεί η ελληνική στατιστική υπηρεσία να βλέπει μια αχτίδα ανάπτυξης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής, ωστόσο, σύμφωνα με το Spiegel, αυτό οφείλεται κυρίως στον τουρισμό. Ένας και μόνον κλάδος όμως δεν μπορεί να επιφέρει αναστροφή του κλίματος στην Ελλάδα και όσο επιδεινώνεται η κατάσταση σε σχεδόν όλους τους υπόλοιπους κλάδους: στο λιανικό εμπόριο, στις εξαγωγές και στην αγορά εργασίας.
Επίσης «μέχρι το Δεκέμβριο οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν 12 με 13 δις σε φόρους, μια νέα επιβάρυνση για τη δοκιμαζόμενη μεσαία τάξη». Επιπλέον η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επιστροφή των δανειστών και την αξιολόγηση του προγράμματος το Σεπτέμβριο.
Την ίδια στιγμή το εγκώμιο του Κωστή Στεφανόπουλου πλέκει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή τα 90α γενέθλια του παλαίμαχου πολιτικού.
«Όπως και ο Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ στη Γερμανία, έτσι και ο έλληνας πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος μπήκε με μια ομιλία του στα βιβλία της ιστορίας. Ήταν το 1999 όταν ήταν στην Αθήνα ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Ο Στεφανόπουλος επέκρινε το γεγονός ότι -και δεδομένων των 500.000 θυμάτων του πολέμου μεταξύ 1941 και 1944- δεν αναγνωρίστηκε επαρκώς η συνεισφορά της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. (…) Ο Στεφανόπουλος, ο οποίος εγκαινίασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, είναι ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής στην Ελλάδα. Δεν ήταν ποτέ μπλεγμένος σε σκάνδαλα (…) Η υψηλή δημοτικότητά του οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν ήταν πλέον στην ενεργό πολιτική όταν ξέσπασε η κρίση».
newsbomb.gr