Ρωσικά βομβαρδιστικά τύπου ΤU-22M3 μεγάλης εμβέλειας πλήττουν στόχους του ISIS στη Συρία από το αεροδρόμιο Hamadan του Ιράν

Του Son Ofeon

Tα ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας τύπου Tu-22M3 πραγματοποίησαν τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές τους ενάντια σε στόχους τρομοκρατών στη Συρία, επιχειρώντας από μία ιρανική αεροπορική βάση. Η συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και στη Τεχεράνη στη Συρία είναι «στρατηγική», επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν. Τα μεγάλα βομβαρδιστικά με πλήρες ωφέλιμο φορτίο βομβών απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Χαμαντάν για να επιτεθούν σε εγκαταστάσεις του Ισλαμικού Κράτους (IS, πρώην ISIS / ISIL) και του μετώπου Αλ Νούσρα στις επαρχίες στο Χαλέπι, στο Ντειρ εζ-Ζορ και στο Ιντλίμπ.

Τα πλήγματα κατέστρεψαν ολοσχερώς πέντε μεγάλες αποθήκες όπλων των τρομοκρατών και στρατόπεδα εκπαίδευσης στη περιοχή , καθώς και τρεις θέσεις διοίκησης και ένα σημαντικό αριθμό τρομοκρατών, δήλωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. 

Τα βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς είχαν κάλυψη από μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-30ΤΜ και Su-35S , που απογειώθηκαν από τη ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim στη Συρία. Ο αριθμός των στρατιωτικών αεροσκαφών, που αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση του Χαμαντάν δεν αποκαλύφθηκε.

Η Ρωσία ενημέρωσε το συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την επιχείρηση της, που περιελάμβανε τη χρήση ενός ιρανικού αεροδρομίου και τη διέλευση από τον χώρο, που ελέγχει ο συνασπισμός σε χρόνο, που ήταν “αρκετός” για να διατηρηθεί η ασφάλεια του αεροπορικού χώρου πάνω από το Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ, που ακολούθησε μετά τις ρωσικές αερπορικές επιθέσεις.

Η ιστοσελίδα Al-Masdar ήταν η πρώτη, που δημοσίευσε φωτογραφίες από τουλάχιστον τρία βομβαρδιστικά τύπου Tu-22M3 και στρατιωτικό μεταφορικό αεροπλάνο τύπου IL-76 στο Ιράν.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Η Μόσχα και η Τεχεράνη υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία, που επιτρέπει στα ρωσικά αεροσκάφη να σταθμεύουν στο αεροδρόμιο Χαμαντάν στο δυτικό Ιράν. 

Η Τεχεράνη έχει συμφωνήσει να μοιράζεται τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τις ικανότητές της με τη Μόσχα, επιβεβαιώνοντας την αφοσίωση της στην στρατηγική συνεργασία για τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία, είπε ο Γραμματέας του Ανωτάτου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν κος Ali Shamkhani στο Ισλαμικό Πρακτορείο Ειδήσεων της δημοκρατίας του Ιράν (IRNA), σε μια αποκλειστική συνέντευξη την Τρίτη. 

Το βασικό όφελος για την ρωσική πολεμική αεροπορία είναι η δραστική μείωση στο χρόνο πτήσης προς τους στόχους των τρομοκρατών στη Συρία. 

Τα ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς πραγματοποιούσαν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από μια βάση στο Mοζντόκ της Ρωσίας και έπρεπε να διανύουν μια απόσταση περίπου 2.000 χιλιόμετρα για να φτάσουν στο εναέριο χώρο της Συρίας. Τώρα η απόσταση έχει μειωθεί σε περίπου 700 χιλιόμετρα, έτσι ώστε χρονικά ευαίσθητες αεροπορικές επιδρομές να μπορούν να γίνουν άμεσα και πιο φθηνά.


TO AΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ HAMADAN ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
 
Όσον αφορά την αεροπορική βάση Khmeimim στην επαρχία Λατάκια της Συρίας, η οποία χρησιμοποιείται από τη ρωσική εκστρατευτική ομάδα από τον Σεπτέμβριο του 2015 για να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ισλαμικού κράτους (IS, πρώην ISIS / ISIL), ο αεροδιάδρομος της δεν είναι κατάλληλος για το βαρύ Tu-22M3. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς η Δαμασκός χορήγησε άδεια στη Μόσχα για μόνιμη στάθμευση στη στρατιωτική αεροπορική βάση Khmeimim και η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται να ανακαινίσει και να εκσυγχρονίσει το αεροδρόμιο, έτσι ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει όλους τους τύπους των στρατιωτικών αεροσκαφών στο εγγύς μέλλον. 


Έξι ρωσικά Tu-22M3 βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς έπληξαν θέσεις των ισλαμιστών έξω από τη συριακή πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ, καταστρέφοντας κέντρα διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και πολλά τεθωρακισμένα, ενώ αποδεκάτισαν τους τρομοκράτες.
 
Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας αναπτύσσεται ραγδαία.
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Μόσχα και η Τεχεράνη υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας ,που συνεπάγεται ευρύτερη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης του προσωπικού και στις δραστηριότητες καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Ιρανός ομόλογός του, Ταξίαρχος Hossein Dehghan υπέγραψαν το έγγραφο κατά τη διάρκεια επίσκεψης της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας στην ιρανική πρωτεύουσα. Τη Δευτέρα,τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Μόσχα ζήτησε για άλλη μια φορά από το Ιράν και το Ιράκ να επιτρέψουν σε πυραύλους cruise να πετούν μέσω των αντίστοιχων εναέριων χώρων τους για να πραγματοποιήσουν πλήγματα σε στόχους των τρομοκρατών στη Συρία.

Επίσης τη Δευτέρα, η Ρωσία ξεκίνησε τακτικές ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο θάλασσα και στην Κασπία . Τα πολεμικά πλοία, που συμμετέχουν στην άσκηση θα εξασκηθούν με πραγματικά πυρά πυροβολικού και πυραύλων "σε προσομοίωση συνθηκών μάχης."

Η δύναμη στη Μεσόγειο περιλαμβάνει δύο σκάφη κατευθυνόμενων βλημάτων ταχείας επίθεσης και τα δύο εξοπλισμένα με συστοιχίες πυραύλων τύπου cruise Kalibr-ΝΚ, με οκτώ πυραύλους το καθένα. Ταυτόχρονα, μια ομάδα τεσσάρων επιθετικών σκαφών με κατευθυνόμενα βλήματα (το καθένα οπλισμένο με 8 πυραύλους cruise τύπου Kalibr-ΝΚ ) θα έχει αναπτυχθεί στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κασπίας Θάλασσας και θα εκτελεί ζωντανά πυρά πυροβολικού και πυραύλων.

Στις 7 Οκτωβρίου 2015, τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία του ναυτικού στη Κασπία θάλασσα εξαπέλυσαν συνολικά 26 πυραύλους σε θέσεις στη Συρία που κατέχονται από IS, ανακοίνωσε ο Σοϊγκού. Οι πύραυλοι ταξίδεψαν 1.500 χιλιόμετρα περίπου, αλλάζοντας διαδρομή αρκετές φορές και εξάλειψαν τους 11 στόχους. Στις 20 Νοεμβρίου, πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου της Κασπίας εκτόξευσαν 18 πυραύλους cruise σε επτά στόχους στις συριακές επαρχίες της Ράκκα, του Ιντλίμπ και στο Χαλέπι. Όλοι οι στόχοι αναφέρθηκε ότι έχουν πληγεί με επιτυχία.
 
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
 
Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται τα τρία αεροδρόμια, που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην εκστρατεία της εναντίον του ISIS. Βρίσκονται παραδόξως σχεδόν πάνω σ’ ένα ισόπλευρο τρίγωνο.H δικαιολογία ότι χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Χαμαντάν για να μικρύνουν την απόσταση από τους στόχους τους δεν ευσταθεί. Απλά θέλουν να παρακάμψουν τη Γεωργία και το Αζερμπαιτζάν, που ενδεχομένως προειδοποιούν τους τρομοκράτες για τις ρωσικές πτήσεις.

TA TΡΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΙΣΑΠΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑ ΔΥΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ

Η Ρωσία εκμεταλλεύεται τη κρίση στη Συρία και βρήκε τρόπο να διασπάσει την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ.

Στο άρθρο αναφέρονται οι αντίστοιχες ασκήσεις του 2015 και του 2016 στη Κασπία και τη Μεσόγειο.

Το 2015 είχαν εκτοξευθεί συνολικά 44 πύραυλοι Kalibr-NK εναντίον 18 στόχων από 7 πλοία.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η αποστολή του αεροσκάφους Tu22M3 μπορεί να μην είναι τυχαία, καθώς αυτός ο τύπος αεροσκάφους μπορεί να μεταφέρει μέχρι 3 βλήματα αέρος-εδάφους τύπου Κh-22N με βεληνεκές 600 χιλιόμετρα και εφοδιασμένα με πυρηνικές κεφαλές ισχύος 350-100ο κιλοτόνων.

Η κεφαλή του πυραύλου έχει βάρος το πολύ 500 χιλιόγραμμα.
Μπορούν να πετάξουν σε ελάχιστο ύψος 4,6 έως 15 μέτρα από το έδαφος και όταν πλησιάζουν το στόχο τους γίνονται υπερηχητικά βλήματα με ταχύτητα ,που μπορεί να φθάσει τα 2,9 mach.
‘Ενα παρόμοιο όπλο είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί, ιδιαίτερα αν φέρει πυρηνική κεφαλή.
 

Οι Ρώσοι, όπως φαίνεται από τις ασκήσεις τους, εκτοξεύουν τουλάχιστον δύο πυραύλους για κάθε στόχο. Αυτό με δεδομένες τις επιδόσεις του βλήματος φαίνεται παράλογο, εκτός αν το ένα από αυτά προορίζεται για να μπερδέψει την άμυνα του αντιπάλου και είναι δόλωμα ή αν το δεύτερο κατευθύνεται με βάση τις επιδόσεις του πρώτου βλήματος.

Η χρήση δύο βλήματων ανά στόχο υποδηλώνει υψηλή αξία στόχου ή χρήση πυρηνικής κεφαλής.
Οι ρώσοι δεν κρύβονται και δηλώνουν ότι οι ασκήσεις του 2016 θα γίνουν με ρεαλιστικές συνθήκες και πραγματικά πυρά.

Αυτή τη φορά θα χρησιμοποιήσουν 6 σκάφη με συνολικά 48 πυραύλους, δύο από αυτά θα βρίσκονται στη Μεσόγειο και 4 στη Κασπία.

Με αναλογία 2 πυραύλους ανά στόχο, αναμένεται να πλήξουν 24 στόχους.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας θυμίσω ότι το ΝΑΤΟ, όταν δημιουργήθηκε είχε 12 κράτη-μέλη, ενώ σήμερα έχει 28. Αν αφαιρέσουμε τα πολύ μακρινά μέλη και τα ασήμαντα μέλη (ΗΠΑ, Καναδάς, Ισλανδία, Λουξεμβούργο) απομένουν 24 μέλη, όσα δηλαδή και οι αναμενόμενοι στόχοι της προσεχούς άσκησης.
 
Το γεγονός ότι στις ασκήσεις στη Μεσόγειο τον Οκτώβριο φέτος θα συμμετέχει και το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας, ίσως κάτι να λέει για τη στοχοθεσία της άσκησης.
 
Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι αυτή τη φορά τα χτυπήματα θα γίνουν συντονισμένα και όχι σε δύο φάσεις, όπως πέρυσι.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η αποστολή του αεροσκάφους Tu22M3 στο Χαμαντάν μπορεί να μην είναι τυχαία, καθώς αυτός ο τύπος αεροσκάφους μπορεί να μεταφέρει μέχρι 3 βλήματα αέρος-εδάφους τύπου Κh-22N με βεληνεκές 600 χιλιόμετρα και εφοδιασμένα με πυρηνικές κεφαλές ισχύος 350-100ο κιλοτόνων.
 
Το όπλο αυτό είναι υπερηχητικό (4,6 mach) και προορίζεται για καταστροφή αεροπλανοφόρων.
 
Η παρουσία 3 αεροσκαφών αυτού του τύπου στο αεροδρόμιο Χαμαντάν ισοδυναμεί με δυνατότητα ταυτόχρονης καταστροφής 9 αεροπλανοφόρων.
Oι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα 10 αεροπλανοφόρα και 9 ελικοπτεροφόρα.
 
Αν συνδυάσουμε δημιουργικά όλες τις παραπάνω πληροφορίες , ίσως μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι ρωσικές ασκήσεις του φετινού Οκτωβρίου μοιάζουν τρομακτικά με πρόβα τζενεράλε για περιορισμένο πυρηνικό πόλεμο στη περιοχή της Μέσης Ανατολής τουλάχιστον.

Ας ελπίσουμε ότι τα ρεαλιστικά πυρά θα αποκαλύψουν αδυναμίες στα σχέδια και ότι αυτά δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ...

Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται πολύ τρομακτικά για να είναι αληθινά, σας έχω μία έκπληξη.
Από το βίντεο, που παίχτηκε πέρυσι για τις ασκήσεις της Ρωσίας υπάρχει μία εικόνα, που δείχνει την ακτίνα δράσης τριών χτυπημάτων με Kalibr-NK με φόντο την υδρόγειο.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 2015 (μετά το 1:42)
 

Το ένα πλήγμα ξεκινάει από το Καλίνιγκραντ, το δεύτερο από τη Κριμαία και το τρίτο από το Χαμαντάν. Δεν καλύπτει η ακτίνα δράσης του όπλου τα 24 μέλη του ΝΑΤΟ, που σας ανέφερα παραπάνω?


H ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2015
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail