Πόνοι στα γόνατα: Κοινά προβλήματα και η αντιμετώπισή τους

Τα γόνατα είναι από τα μέρη του σώματος που ταλαιπωρούμε πολύ. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο κάνουμε περίπου 6 εκατομμύρια βήματα, γεγονός που εξηγεί γιατί με την πάροδο των χρόνων η πρώτη άρθρωση που προκαλεί προβλήματα είναι αυτή που βρίσκεται στα γόνατα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Ένωσης (Journal of the AmericaGeriatrics Society), τα προβλήματα στα πόδια είναι συχνότερα όσο γερνάμε.

Οι ερευνητές της ιατρικής σχολής Johns Hopkins διαπίστωσαν ότι περίπου το 18% των ανδρών και το 23% των γυναικών υποφέρουν από σοβαρό πόνο στο γόνατο, αριθμοί που όσο περνούν τα χρόνια αυξάνονται σημαντικά.
Τα συνηθισμένα προβλήματα

Οι πιο συνήθεις παθήσεις του γονάτου είναι τα διαστρέμματα ή τραβήγματα όπως έκταση των συνδέσμων και μικρότερης σοβαρότητας τραυματισμοί των μυών ή των τενόντων. Πρόκειται για περιστατικά που είναι εύκολα στην αντιμετώπισή τους, καθώς συχνά μπορούν να ξεπεραστούν με τον συνδυασμό ξεκούρασης, πάγου, συμπίεσης και ανύψωσης.

Τενοντίτιδα

Περιλαμβάνει φλεγμονή του τένοντα και προκαλεί πρήξιμο, ερεθισμό και πόνο. Τενοντίτιδα παθαίνουν συνήθως άτομα που αθλούνται έντονα. Στις ήπιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσουν η ξεκούραση και η χρήση ενός επιδέσμου. Στους πιο σοβαρούς τραυματισμούς όμως μπορεί να χρειαστεί ακόμη και χειρουργική επέμβαση.
Διάστρεμμα

Το διάστρεμμα, οι τραυματισμοί και οτιδήποτε προκαλεί φλεγμονή του θυλάκου μπροστά από την επιγονατίδα με συγκέντρωση υγρού μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο.
Μηνίσκος

Ο μηνίσκος, είναι ο ινώδης χόνδρος μέσα στο γόνατο που παρέχει μεγάλη προστασία μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσει να χάνει τη δομή του.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αν έχετε πόνο που διαρκεί περισσότερες από τρεις ημέρες, ή που καθιστά αδύνατο να σηκωθείτε και να περπατήσετε ή υπάρχει σοβαρό πρήξιμο στις αρθρώσεις των γονάτων θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό και με την κατάλληλη αγωγή να σταματήσετε τα συμπτώματα πριν εξελιχθούν σε έντονες ενοχλήσεις που θα σας ταλαιπωρούν σε όλη σας τη ζωή.

Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά με την προϋπόθεση να είναι ήπια.

Για να μειώσετε τις πιθανότητες ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας ακολουθείστε τα εξής:

-Ελέγχετε τακτικά το βάρος σας, καθώς τα παραπανίσια κιλά επιβαρύνουν τα γόνατά σας.

-Κάνετε ήπια άσκηση, όπως είναι το περπάτημα.

-Επισκεφθείτε τον γιατρό όταν ο πόνος είναι συνεχής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail