Του Son Ofeon
Τα δοκιμαστικά δημοσιεύματα με σκοπό να προκαλέσουν την άνοδο της Deutsche Bank οργίασαν σήμερα.
Λίγες στιγμές μετά την κατρακύλα της τιμής της μετοχής της DB, ως αντίδραση σε τίτλους ειδήσεων, που ανέφεραν ότι σε αντίθεση με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, η γερμανική κυβέρνηση διεξάγει “διακριτικές συνομιλίες" με την DB, ένα δημοσίευμα ανέφερε ότι σύμφωνα με ένα Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο “δεν υπάρχουν συνομιλίες, που να διεξάγονται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης”...
Η ΠΤΩΣΗ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Λίγες στιγμές μετά την κατρακύλα της τιμής της μετοχής της DB, ως αντίδραση σε τίτλους ειδήσεων, που ανέφεραν ότι σε αντίθεση με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, η γερμανική κυβέρνηση διεξάγει “διακριτικές συνομιλίες" με την DB, ένα δημοσίευμα ανέφερε ότι σύμφωνα με ένα Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο “δεν υπάρχουν συνομιλίες, που να διεξάγονται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης”...
Η ΠΤΩΣΗ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
... ‘Ενα νέο δημοσίευμα από την Handelsblatt ανακοίνωσε ότι γερμανικές εταιρίες είναι έτοιμες και πρόθυμες να προσφέρουν μια “αύξηση κεφαλαίου” ποσού, που κυμαίνεται σε χαμηλό, μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ , σύμφωνα με πηγές της Handelsblatt.
Περισσότερα από το δημοσίευμα της HB:
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι πολλών γερμανικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, που είναι εισηγμένες στο DAX , έχουν συζητήσει την κατάσταση της Deutsche Bank και είναι έτοιμοι ακόμα και να συνεισφέρουν σε μια αύξηση κεφαλαίου, εφόσον αυτό απαιτείται για τη διάσωση της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας από μια δυνητικά καταστροφική ποινή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από την Handelsblatt.
Σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, οι συμμετέχουσες εταιρείες θα αγοράσουν μετοχές της Deutsche Bank για να βοηθήσουν την ενίσχυση των μέτριων αποθεματικών του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Η εισφορά κεφαλαίου υπό συζήτηση βρίσκεται στο χαμηλό, μονοψήφιο φάσμα δις ευρώ, σύμφωνα με πηγές της Handelsblatt.
Τόσο η ηγεσία της Deutsche Bank, όσο και υψηλόβαθμα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης έχουν ενημερωθεί σχετικά με το σχέδιο, ανέφεραν οι πηγές.
Η Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το Βερολίνο, το οποίο αρνήθηκε να προσφέρει δημόσια χρηματοδοτική στήριξη στο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας, χαιρέτισε την παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα.
“ Η στήριξη της Deutsche Bank από την αγορά είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερη από τη χρήση του δημοσίου χρήματος," ανέφερε στην Handelsblatt μια πηγή , που ήταν ενήμερη για τις συζητήσεις.
Η Deutsche Bank αντιμετωπίζει πρόστιμο μέχρι 12,5 δις ευρώ (14 δις δολάρια ) από τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πώληση ενυπόθηκων τίτλων στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, αλλά έχει προβλέψει να βάλει στην άκρη μόνο 5,5 δις ευρώ για την κάλυψη των νομικών κινδύνων της.
Η τελική εκκαθάριση του προστίμου από τις ΗΠΑ αναμένεται ευρύτατα ότι θα είναι σε πολύ χαμηλότερο ποσό. Ωστόσο, εάν η Deutsche Bank καταλήξει να πληρώσει το πλήρες ποσό των 12,5 δις ευρώ, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της θα πέσει κάτω από το 9 τοις εκατό, το οποίο θεωρείται πολύ χαμηλό από τις αγορές και τις ρυθμιστικές αρχές του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Γιατί αυτό το δημοσίευμα εμφανίζεται τώρα είναι ασαφές. Όπως εξηγήσαμε πριν από μία εβδομάδα, η DB δεν χρειάζεται ρευστότητα, καθώς μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε διάφορα εργαλεία χρηματοδότησης της ΕΚΤ.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΦΘΟΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΚΤ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ
Αλλά για το κεφάλαιο, προκύπτει το ερώτημα, γιατί μας πληροφορούν ότι η DB μπορεί να το χρειαστεί, αν οι διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχουν καν αρχίσει επίσημα?
Σε κάθε περίπτωση, η τιμή της μετοχής της DB ανέκαμψε ελαφρώς με την εμφάνιση της είδησης, αν και εφόσον το δημοσίευμα υποδεικνύει ότι η DB μπορεί να είναι ακόμη πιο κοντά στο να λάβει ένα νέο και συγχρόνως μειωτικό πακέτο διάσωσης για τους υφιστάμενους μετόχους, η ανοδική αντίδραση μπορεί να είναι πρόωρη.
Περιμένουμε πολλά περισσότερα από αυτά τα δοκιμαστικά δημοσιεύματα τις επόμενες ημέρες για να προσδιοριστεί ακριβώς σε ποιά πρωτοσέλιδα η αγορά έχει την καλύτερη αντίδραση .
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
‘Οσο περνάει ο χρόνος, τα δημοσιεύματα για την DB αρχίζουν να παρουσιάζουν την αλήθεια, λέγοντας όμως συνεχώς ψέματα.
‘Οσο περνάει ο χρόνος, τα δημοσιεύματα για την DB αρχίζουν να παρουσιάζουν την αλήθεια, λέγοντας όμως συνεχώς ψέματα.
Στην αρχή το θέμα εστιαζόταν σαν να πρόκειται για πρόβλημα ρευστότητας.
Είναι εύλογο ότι με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ σε εξέλιξη και με την υφιστάμενη διάρθρωση του ισολογισμού της DB, ακόμα και αν εμφανιζόταν στο προσεχές μέλλον τέτοιο πρόβλημα, θα μπορούσε εύκολα να αντιμετωπισθεί με πώληση περιουσιακών στοιχείων, με δανεισμό από την ΕΚΤ ή ακόμα και με δανεισμό από τις αγορές.
Στη συνέχεια το πρόβλημα εμφανίστηκε ως πρόβλημα ιδιοκτησίας της τράπεζας, καθώς προτάθηκε ως πιθανή λύση η κρατική ενίσχυση με αντάλλαγμα την προσωρινή συμμετοχή του γερμανικού κράτους στο κεφάλαιο της ως και 25%.
Η λύση αυτή αντιβαίνει στις προθέσεις της Γερμανικής κυβέρνησης, που δεν θέλει να εμφανισθεί προεκλογικά ότι ενισχύει τις τράπεζες και μάλιστα την πιο πλούσια από αυτές. Επιπλέον η λύση αυτή θα πρέπει να εφαρμοσθεί με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαικής οδηγίας 2014/59/EU για τη διάσωση και την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών.
Αυτό θα σήμαινε ότι θα αναγνωριζόταν η DB ως προβληματική, θα έπρεπε να αλλάξει διοίκηση, να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία επειγόντως, αλλά κυρίως θα κινδύνευαν με bail-in οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι, αλλά και οι καταθέτες.
Το bail-in όμως είναι καταστροφικό κυρίως για τους μετόχους, που περιλαμβάνουν κατά 81% κυρίως θεσμικούς επενδυτές και τράπεζες και μάλιστα κατά 44% ξένους επενδυτές, όπως φαίνεται στον παρακάτω διάγραμμα.
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Με βάση την παραπάνω κατανομή οι ξένοι και συγχρόνως θεσμικοί επενδυτές κυμαίνονται από 35,64% έως και 44%, ενώ οι γερμανοί θεσμικοί επενδυτές πρέπει να αποτελούν το λιγότερο το 45,36% του συνόλου.
Η ενδεχόμενη κατάρρευση της DB είναι επομένως εξίσου καταστροφική για ξένους και γερμανούς θεσμικούς μετόχους και αυτό σχεδόν κανένα δημοσίευμα ως τώρα (περιέργως) δεν το έχει επισημάνει...
Το πραγματικό πρόβλημα της Deutsche Bank δεν έγκειται σε μειωμένη ρευστότητα ή σε χαμηλή κερδοφορία ή σε ύψος ζημιών λόγω προστίμων.
To πρόβλημα είναι ένα δεκαετές ομόλογο σε δολάρια με επιτόκιο 9,25%, που λήγει στις 28.2.2017 με ονομαστική αξία 10,5 δις δολάρια.
Η DB θα χρειαστεί μετρητά 11,47 δις δολάρια για την εξόφληση του στις 28 Φεβρουαρίου 2017 και μπορεί άνετα να τα εξασφαλίσει, αφού δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας.
Αλλά αν τα εξοφλήσει , θα μειωθεί κατά το ποσό αυτό και το κεφάλαιο του κατηγορίας Core Tier 1.
Oπότε η DB θα κληθεί άμεσα ή να κάνει αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές ή να εκδόσει κάποιο άλλο ομόλογο κατηγορίας AT1 σε αντικατάσταση του.
Ποιός όμως θεσμικός θα είναι τόσο τρελός, ώστε να αγοράσει ανασφάλιστο ομόλογο της DB με χαμηλό επιτόκιο, όταν η τράπεζα αντιμετωπίζει μελλοντικά πρόστιμα από αρχές, που ξεπερνούν τη σημερινή κεφαλαιοποίηση της και συγχρόνως έχει μετόχους, που δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να την σώσουν?
Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει το πρόσφατο δημοσίευμα, που υποστηρίζει ότι μεγάλες γερμανικές εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι πρόθυμες να βοηθήσουν σε μία αύξηση κεφαλαίου, αγοράζοντας μετοχές.
Και πράγματι φαίνεται να αγοράζουν σήμερα στο χρηματιστήριο υφιστάμενες μετοχές για να ανακόψουν τη πτώση της τιμής της μετοχής. Αλλά δεν φαίνεται να το κατορθώνουν με βάση το διάγραμμα: η τιμή πέφτει συγχρόνως με υψηλό όγκο συναλλαγών.
Πιστεύει κανένας λογικός επενδυτής ότι οι ίδιοι επενδυτές θα σπεύσουν να δεσμεύσουν 11,47 δις δολάρια για 10 χρόνια για να την σώσουν?
Mπορεί οι γερμανοί επενδυτές να γίνουν πατριώτες, αλλά αν το κάνουν θα γίνει αυτό με το αζημίωτο.
Στη σωτηρία της DB μπορούν να συμμετάσχουν μόνο οι γερμανικές εταιρίες, που έχουν δανεισθεί από αυτήν ισόποσα και συνεπώς δεν θα κινδυνεύουν από bail-in.
Aν ποτέ αυτό γίνει, τότε από τον συμψηφισμό ομολόγων και δανείων δεν θα έχουν μεν αυτοί ζημιά, αλλά το λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι γερμανοί καταθέτες και οι ξένοι θεσμικοί...
Τώρα που μάθατε την αλήθεια για το πραγματικό πρόβλημα, σας θέτω το αμείλικτο ερώτημα:
Aν η DB συνεχίσει το παιχνίδι των δημοσιευμάτων και η μετοχή της συνεχίσει να πέφτει, σε ποιό χρονικό σημείο οι τρεις εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης θα παρέμβουν και θα μειώσουν την πιστοληπτική της ικανότητα?
Θα μπορέσουν μετά το χρονικό αυτό σημείο να αφήσουν αμετάβλητο τον χαρακτηρισμό του Γερμανικού δημοσίου σε υψηλότερη βαθμίδα από την DB?
Aν δεν μπορέσουν, πόσο ψηλότερα από το 9,25% μπορούν να ανεβούν τα διεθνή επιτόκια?
Για το ότι θα ανεβούν σίγουρα δεν νομίζω να έχει κάποιος λογική αντίρρηση...