Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και στην δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Για το προσφυγικό και την κατάσταση στα νησιά:
Είναι γνωστό ότι η κατάσταση στα νησιά δεν είναι καλή, δουλεύουμε πυρετωδώς. Αν όμως άκουγαν και οι τοπικοί παράγοντες αυτά που τους λέγαμε από το καλοκαίρι, η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερη. Πρέπει να ανασυγκροτηθούν οι χώροι πρώτης υποδοχής. Θα διαμορφωθούν σε καλύτερη κατάσταση τα κέντρα ταυτοποίησης και θα είναι ένα σε κάθε νησί. Χρειαζόμαστε σε κάθε νησί και ένα μικρό χώρο κράτησης, όπου θα φιλοξενούνται όσοι αποκλείονται από το άσυλο. Οι υπηρεσίες είναι εκεί και εξετάζουν τις αιτήσεις και αρκετοί άνθρωποι ήδη μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Την επόμενη εβδομάδα ο αρμόδιος υπουργός, ο Γιάννης Μουζάλας, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, όπου θα ενημερώσει για τις αποφάσεις μας, ώστε να αποσυμπιεστούν τα νησιά και να γίνει πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση.
Από τους Σύριους πρόσφυγες και ιδιαίτερα οι οικογένειες, δηλαδή αυτοί που έχουν το προσφυγικό προφίλ, κατά 90% θα πάρουν άσυλο. Μια σειρά άλλοι που δεν έχουν την δυνατότητα να πάρουν άσυλο, θα επιστραφούν στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή είναι 50-50 στα νησιά. Η διαδικασία επιστροφής είναι αργή και θέλουμε και την βοήθεια της Τουρκίας σε αυτό. Αυτή τη στιγμή είναι στα νησιά 11.398 άνθρωποι. Η διαδικασία εξέτασης είναι αργή. Δεν πρόκειται να κάνουμε τα νησιά από χώρους υποδοχής σε χώρους αιχμαλωσίας ψυχών, δεν θέλουμε αυτό το πράγμα. Αυτό που θέλουμε είναι να προχωρήσει γρήγορα η κατάσταση και να υπάρχουν και ανταποδοτικά οφέλη για αυτά τα νησιά. Εμείς είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας αλλά και η Ευρώπη πρέπει να είναι εντάξει απέναντι στην Ελλάδα. Δεν έχουμε πάρει την βοήθεια για τις εξετάσεις ασύλου και την μετεγκατάσταση, το relocation, που προχωρεί πάρα πολύ αργά. Μάλιστα κάποιες χώρες κάνουν και δημοψηφίσματα για το θέμα.
Για τα όσα λέει για το προσφυγικό ο πρόεδρος της Τουρκίας:
Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα το οποίο υπόκειται σε διεθνείς συνθήκες . Η χρησιμοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών για να επιτύχεις άλλους στόχους, είναι επιθετική ενέργεια. Εμείς σαν Ελλάδα, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πέσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και θα κάνουμε τα πάντα για να μην πέσει. Λέμε όμως ότι κανένας να μη σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως όπλο.
Σαν συνεργαζόμενα υπουργεία προετοιμαζόμαστε για όλες τις καταστάσεις. Ευχόμαστε το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε και για οποιαδήποτε άλλη κατάσταση. Το βασικό, όμως, που πρέπει να πούμε είναι ότι και η Ευρώπη, και όχι μόνο η Τουρκία, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Η υπεσχημένη βοήθεια για τις εξετάσεις ασύλου δεν έχει έρθει αλλά και ο αναγκαστικός καταμερισμός στοrelocation προχωράει πάρα πολύ αργά. Μόνο 5.000 άνθρωποι για όλο το 2016 δεν είναι ικανοποιητικός αριθμός. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει το θέμα σαν Ευρώπη. Αν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το θέμα ο καθένας από μόνος του, τότε ποια είναι η ουσία της δημοκρατικής ενιαίας Ευρώπης;
Για το αν υπάρχει ανησυχία από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου:
Αυτού του είδους οι δηλώσεις μας ανησυχούν και πρέπει να είμαστε σε μια εγρήγορση. Εγώ τα παίρνω αυτά σαν λεονταρισμούς χωρίς όμως να υπάρχει λιοντάρι. Από την άποψη του φόβου, κανείς δεν φοβάται γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε τέτοια κατάσταση, και από άποψη ετοιμότητας και από άποψη αξιόμαχου και όσον αφορά την αποτρεπτική τους δύναμη. Το ξέρουν πάρα πολύ καλά και οι σύμμαχοι- γείτονες, ότι είμαστε πάρα πολύ ισχυροί στο να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είτε προς ανατολάς, είτε προς δυσμάς, και εδώ ας μου επιτρέψετε ένα ελαφρύ μειδίαμα για κάτι περίεργα που ακούω από τα βορειοδυτικά. Για την Ελλάδα δεν υπάρχει «Τσάμικο». Αν κάποιος θέλει να συζητήσει τέτοιο πράγμα ας κάτσει μόνος του σε ένα τραπέζι και να το συζητήσει μόνος του.
Για το κυπριακό:
Μια είναι η λύση. Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν αποφάσεις του ΟΗΕ και στη βάση αυτών των αποφάσεων πρέπει να λυθεί το κυπριακό ζήτημα. Το θέμα είναι η συνεννόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων όσον αφορά το διζωνικό, δηλαδή εδαφικό και περιουσιακό. Δεν μπορεί, όμως, να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις και εγγυήσεις. Είναι τρελό, από την πολιτική άποψη, ένα κράτος μέλος της ΕΕ να είναι υπό εγγύηση ή να έχει ξένα κατοχικά στρατεύματα στο έδαφος του. Αυτή η λύση είναι προς το συμφέρον της Κύπρου αλλά και της σταθερότητας όλης της περιοχής. Κανένας δεν μπορεί να πειθαναγκάσει τον κυπριακό λαό να μην έχει τέτοιο χαρακτήρα.