© Konstantin Chalabov / Sputnik |
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι τα μέτρα της χώρας του, με τη μορφή του εμπάργκο επί ορισμένων δυτικών προϊόντων διατροφής είναι επωφελή για την οικονομία της Ρωσίας και ως εκ τούτου πρέπει να διαρκέσουν "όσο το δυνατόν περισσότερο".
Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχεται ότι η δήλωσή του μπορεί να φαίνεται "εντελώς απρόσμενη" για κάποιους, ωστόσο εξήγησε ότι η απαγόρευση είναι επίσης προς το συμφέρον των καταναλωτών καθώς προσφέρονται στους καταναλωτές καλής ποιότητας προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε βιώσιμες συνθήκες», είπε μιλώντας στο «Φόρουμ Δράσης» του All-Russia People's Front και δημοσιεύει το RT.
Όπως είχαμε δημοσιεύσει και παλαιότερα στη Freepen.gr η γεωργική παραγωγή της Ρωσίας έχει λάβει μια γερή ώθηση στον απόηχο της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Δύση και μετά την επιβολή των κυρώσεων, που οδήγησαν τη Μόσχα στην απαγόρευση εισαγωγών ορισμένων τροφίμων από ορισμένες δυτικές πολιτείες.
«Πραγματικά το κάναμε αυτό με υπευθυνότητα και, στην πραγματικότητα, χρησιμοποιήσαμε τις κοντόφθαλμες αποφάσεις που είχαν εφαρμοστεί σε σχέση με τη χώρα μας από τους λεγόμενους εταίρους μας, ο οποίος εισήγαγαν τις κυρώσεις δήλωσε ο Πούτιν, τονίζοντας ότι αντίμετρα της Ρωσίας αποσκοπούσαν στην προστασία της εγχώριας αγορά.
Τον Ιούνιο, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα που παρατείνει οικονομικές κυρώσεις σε ορισμένα δυτικά προϊόντα μέχρι το τέλος του 2017.
Η απαγόρευση εισαγωγών για ορισμένα γεωργικά προϊόντα, πρώτες ύλες και τρόφιμα από χώρες που υποστηρίζουν τις αντι-ρωσικές κυρώσεις ακολούθησε ως συνέχεια την κίνηση της ΕΕ να επεκτείνει τους δικούς της περιορισμούς εναντίον της Μόσχας.
Μια σειρά από συτικούς αξιωματούχους αντιτίθενται στις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία σημειώνοντας πως είναι οι δικές τους οικονομίες που υποφέρουν.
Επιπλέον κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως από αγρότες, οι οποίοι αντιτίθενται στην απαγόρευση πώλησης των προϊόντων τους στη Ρωσία, ενώ μερικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και επιχειρήσεις προσεγγίζουν πλέον με σκεπτικισμό την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων.