Του Son Ofeon
H οργή του Ισραήλ κορυφώθηκε για δεύτερη ημέρα μετά την επίπληξη του στα Ηνωμένα Εθνη την Παρασκευή, καθώς την Κυριακή κάλεσε τους πρεσβευτές των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να τους επιπλήξει την ημέρα των Χριστουγέννων για την υποστήριξή τους σ’ ένα ψήφισμα, που καταδίκαζε τους παράνομους εποικισμούς του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.
Η ψηφοφορία πέρασε στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τη μακροχρόνια τακτική τους να θωρακίζουν διπλωματικά το Ισραήλ και δεν άσκησαν, ως μόνιμο μέλος του συμβουλίου, το δικαίωμα του βέτο. Αντί γι’ αυτό προτίμησαν να απέχουν.
Το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου επιτέθηκε στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά του Ομπάμα ως μια "επαίσχυντη παγίδα", προειδοποιώντας ότι θα επανεκτιμήσει τις επαφές του με τα Ηνωμένα Εθνη και πρόσθεσε ότι προσβλέπει στη συνεργασία με το "φίλο" του, Ντόναλντ Τραμπ.
Στη συνέχεια, την Κυριακή, ο Νετανιάχου έδωσε το προσωπικό του στίγμα στην επίδειξη θυμού, επαναλαμβάνοντας κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αυτό, που ένας ανώνυμος ισραηλινός επίσημος υποστήριξε την Παρασκευή, ότι δηλαδή η Ουάσιγκτον είχε συνωμοτήσει με τους Παλαιστινίους για να ασκήσει πιέσεις για την έγκριση του ψηφίσματος. Ο Λευκός Οίκος διέψευσε τον ισχυρισμό.
"Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η διοίκηση Ομπάμα ξεκίνησε το ψήφισμα, το στήριξε, συντόνισε τη διατύπωση του και απαίτησε να περάσει" είπε ο Νετανιάχου στο υπουργικό συμβούλιο, μιλώντας δημόσια .
"Το ψήφισμα που ψηφίστηκε στον ΟΗΕ χθες είναι μέρος του κύκνειου άσματος του παλιού κόσμου, που είναι προκατειλημμένος εναντίον του Ισραήλ, αλλά, φίλοι μου, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή", δήλωσε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της τελετής Χανουκά, όπου ανάβουν κεριά.
"Και ακριβώς όπως είπε χθες ο εκλεγείς Πρόεδρος Τραμπ, αυτό θα συμβεί πολύ νωρίτερα από ό, τι νομίζετε"
Ας ελπίσουμε ότι σ’ αυτή τη "νέα εποχή" δε γίνονται στόχοι αεροπλάνα γεμάτα με παγκοσμίου φήμης τραγουδιστές του στρατού ως αντίποινα για διπλωματικά σκάνδαλα.
Οι πρέσβεις από τις 10 από τις 14 χώρες, που ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος και έχουν πρεσβείες στο Ισραήλ, δηλαδή από την Βρετανία, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Ιαπωνία, την Ουρουγουάη, την Ισπανία, την Ουκρανία και τη Νέα Ζηλανδία, κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ, ανέφερε το υπουργείο.
Λίγο νωρίτερα, η εφημερίδα Haaretz πρόσθεσε ότι ο Νετανιάχου είχε επίσης καλέσει τον πρεσβευτή των ΗΠΑ.
Η κίνηση αυτή συνέβη, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε την επίσκεψη στο Ισραήλ του Volodymyr Groysman, του Ουκρανού ομολόγου του και κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για "επαίσχυντη" συμπεριφορά για την αποτυχία του να ασκήσουν βέτο οι ΗΠΑ.
Ο κ Groysman έπρεπε να αφιχθεί στο Ισραήλ την Τετάρτη για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εβραϊκό κράτος.
Όπως αναφέρθηκε χθες, το Ισραήλ θα αναστείλει επίσης μέρος της χρηματοδότησης του προς τα Ηνωμένα Εθνη, όπως είπε ο Νετανιάχου σε μια υβριστική ομιλία του το Σάββατο το βράδυ, στην οποία προειδοποίησε για περαιτέρω διπλωματικά και οικονομικά αντίποινα κατά των χωρών, που αντιτίθενται στο Ισραήλ στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.
Ο Ισραηλινός ηγέτης δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και με τα μέλη του Κογκρέσου "για να πολεμήσουν με όλες τους τις δυνάμεις εναντίον αυτού του ψηφίσματος", κάνοντας την εντονότερη από ποτέ δημόσια επίθεση του εναντίον του Ομπάμα.
Η Κυριακή είναι μια κανονική εργάσιμη ημέρα στο Ισραήλ, αλλά οι περισσότερες πρεσβείες είναι κλειστές και η πρόσκληση των πρεσβευτών κατά την ημέρα των Χριστουγέννων είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη, προσθέτει το Reuters.
Κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, ο Νετανιάχου περιέγραψε μία τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κο Τζον Κέρι την Πέμπτη, κατά την οποία το Ισραήλ και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πίεσαν με επιτυχία την Αίγυπτο να αποσύρει το ψήφισμα του ενάντια στους καταυλισμούς, που είχε υποβάλει. Μία ημέρα αργότερα υποβλήθηκε εκ νέου από τη Νέα Ζηλανδία, τη Σενεγάλη, τη Βενεζουέλα και τη Μαλαισία.
"Για δεκαετίες οι αμερικανικές και οι ισραηλινές κυβερνήσεις διαφωνούσαν σχετικά με τους οικισμούς, αλλά είχαμε συμφωνήσει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ήταν το κατάλληλο μέρος για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα", είπε ο Νετανιάχου.
"Γνωρίζαμε ότι το να οδηγηθούμε εκεί θα κάνει τις διαπραγματεύσεις σκληρότερες και θα οδηγήσει την ειρήνη πιο μακριά. Όπως είπα στον Τζον Κέρι την Πέμπτη,”Οι Φίλοι δεν πηγαίνουν τους φίλους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας" είπε, αλλάζοντας γλώσσα ομιλίας από τα εβραϊκά στα αγγλικά.
Το Ισραήλ έχει ακολουθήσει μια πολιτική κατασκευής οικισμών στα εδάφη, που κατέλαβε στον πόλεμο του 1967 με τους Άραβες γείτονές του, δηλαδή τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχές , που οι Παλαιστίνιοι ζητούν για να δημιουργήσουν ένα κράτος.
Οι περισσότερες χώρες βλέπουν την εποικιστική δραστηριότητα ως παράνομη και θεωρούν ότι αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη. Το Ισραήλ διαφωνεί, επικαλούμενο βιβλικούς και ιστορικούς δεσμούς με τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, καθώς και λόγους ασφάλειας.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι πιθανό να πάρει νέα στήριξη στην επιδίωξη σκληροπυρηνικής πολιτικής απέναντι στους Παλαιστινίους, όταν ο κ Τραμπ, που έχει υποσχεθεί να είναι ο πιο φιλοισραηλινός πρόεδρος στην ιστορία, αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, σημειώνουν οι FT.
Οι ξένοι διπλωμάτες στο Ισραήλ υπέθεταν πριν από την ψηφοφορία της Παρασκευής ότι ο Ομπάμα θα μπορούσε να ασκήσει το βέτο των ΗΠΑ σε ένα ψήφισμα κριτικό προς το Ισραήλ, ως ένα τρόπο να θέσει σε ισχύ νομικές παραμέτρους στη σύγκρουση και στη λύση των δύο κρατών πριν από τη λήξη της θητείας του.
Ο κ Tραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι η ψηφοφορία στον ΟΗΕ ήταν "μια μεγάλη απώλεια χθες για το Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη και θα κάνει πολύ πιο δύσκολη την διαπραγμάτευση για την ειρήνη".
"Όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι από την εποχή του (Jimmy) Carter επικύρωσαν την αμερικανική δέσμευση να μην προσπαθήσουν να υπαγορεύσουν μόνιμο διακανονισμό με το Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας", δήλωσε ο Νετανιάχου το βράδυ του Σαββάτου.
"Και χθες, σε πλήρη αντίφαση με αυτή την δέσμευση, συμπεριλαμβανομένης της ρητής δέσμευσης από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ομπάμα το 2011, ο Ομπάμα πραγματοποίησε ένα επαίσχυντο τέχνασμα στον OHE ενάντια στο Ισραήλ".
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Οι αμερικανοί διπλωμάτες έγιναν πραγματιστές μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας.
Οι μαριονέτες τους στην περιοχή νικήθηκαν κατά κράτος και το καθεστώς του προέδρου Ασάντ δεν προβλέπεται να πέσει σύντομα.
Η Ρωσία απέκτησε συμπάθειες στους αραβικούς λαούς και αυτό ανησύχησε σοβαρά τις ΗΠΑ.
Έτσι σκέφτηκαν να αλλάξουν τακτική και να μπλέξουν στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Άφησαν για αρχή την Αίγυπτο να καταθέσει ένα ψήφισμα ενάντια στους παράνομους καταυλισμούς του Ισραήλ στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη.
Στη συνέχεια την "πίεσαν" να το αποσύρει, παρέχοντας καλές υπηρεσίες στο Ισραήλ, γνωρίζοντας όμως ότι θα επανυποβληθεί από άλλες τέσσερις μη ελεγχόμενες χώρες.
Ο ελιγμός ολοκληρώθηκε όταν άφησαν το ψήφισμα να ψηφισθεί από δέκα χώρες, χωρίς να ασκήσουν βέτο οι ΗΠΑ.
Έτσι το Ισραήλ παγιδεύθηκε σε μία διαδικασία ψηφοφορίας, κατά την οποία οι δέκα από τις δεκαπέντε χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας έκριναν τους καταυλισμούς παράνομους.
Το Ισραήλ κατάλαβε πολύ αργά ότι παγιδεύθηκε και άρχισε τους λεονταρισμούς, καλώντας τους δέκα χαμηλόβαθμους πρεσβευτές των κρατών στην Ιερουσαλήμ για εξηγήσεις χριστουγεννιάτικα.
Επιπλέον απείλησε για διπλωματικά και οικονομικά αντίποινα και μίλησε για κύκνειο άσμα ενός παλαιού κόσμου, που σύντομα θα αλλάξει.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει πολύ μεγάλες ελπίδες για την προεδρία Τραμπ και έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.
Η ανάμειξη του ΟΗΕ στην περιοχή έχει προφητευθεί από τα πολύ παλιά χρόνια.
Αναφέρεται μάλιστα σχετικά ότι για τρία και μισό χρόνια η περιοχή της Ιερουσαλήμ θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο απίστων.
Η αναφορά σε άπιστους δεν γίνεται για τους μουσουλμάνους ή για τους παλαιστινίους, που ενδεχόμενα γεννήθηκαν στο Ισραήλ, αλλά για στρατιώτες άλλων δογμάτων, όπως πχ βουδιστές κλπ, που δεν είχαν ποτέ κάποια σχέση με το Ισραήλ.
Πρόκειται για τους λεγόμενους κυανόκρανους, που φυλάσσουν όλες τις διχασμένες περιοχές του πλανήτη.
Το Ισραήλ έχει σήμερα δύο επιλογές:
Mπορεί να εγκαταλείψει την πολιτική του εποικισμού και να οδηγηθεί στη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών, ανεχόμενο την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους.
Η άλλη επιλογή είναι να επιδιώξει την προσάρτηση των εδαφών των αράβων για να σχηματίσει ένα ισραηλινό κράτος αποκλειστικά για εβραίους.
Η δεύτερη επιλογή σημαίνει αργά ή γρήγορα πόλεμο για την περιοχή.
Καθώς η παρουσία της Ρωσίας και των αντιαεροπορικών όπλων της στη περιοχή της έχουν στερήσει την εναέρια υπεροχή, ο μόνος εφικτός πόλεμος είναι ο χερσαίος ή ο πυρηνικός.
Όταν αυτό συμβεί, θα παρέμβει αναπόφευκτα ο ΟΗΕ για να τον σταματήσει και να σώσει τους ισραηλινούς από την απόλυτη καταστροφή.
Το Ισραήλ είναι περικυκλωμένο από πολυπληθείς ισλαμικούς λαούς, που περιμένουν να δοθεί το σύνθημα της επίθεσης.
Το σύνθημα θα δοθεί από την Αίγυπτο, καθώς το δικτατορικό της καθεστώς κάνει τελευταία συνεχή οικονομικά και διπλωματικά λάθη.
Το καίριο οικονομικό λάθος της είναι ότι δανείστηκε από το ΔΝΤ και ως αντάλλαγμα άφησε το νόμισμα της να υποτιμηθεί έντονα. Επιπλέον δεσμεύθηκε προς το ΔΝΤ να διακόψει τις επιδοτήσεις προς τον φτωχό πληθυσμό της.
Το διπλωματικό λάθος της είναι ότι σχεδιάζει την προμήθεια πετρελαίου από το Ιράν ,καθώς η Σαουδική Αραβία σταμάτησε να της χορηγεί πετρέλαιο από τον Οκτώβριο, ως αντίδραση για τη στήριξη από την Αίγυπτο στον ΟΗΕ της ρωσικής πρότασης για την Συρία.
Η Αίγυπτος έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει ελεύθερες οικονομικές ζώνες εκμετάλλευσης στους Ρώσους, στους Κινέζους και στους Ιταλούς δίπλα στη νέα διώρυγα του Σουέζ στο κοντινό μέλλον.
Η Αμερική για να συμμετάσχει σ’ αυτές τις οικονομικές διεργασίες πρέπει να έχει καλές διπλωματικές σχέσεις με την Αίγυπτο για να μην περιέλθει αυτή στον οικονομικό έλεγχο της Ρωσίας.
Το τελευταίο διπλωματικό παιχνίδι σε βάρος του Ισραήλ έγινε ακριβώς γι’ αυτό το λόγο.
Αν λάβουμε σοβαρά υπόψη τα λεγόμενα του Νετανιάχου, θα πρέπει να αναμένουμε ότι το Ισραήλ προετοιμάζει σύντομα τετελεσμένα για την περιοχή.
Ο Νετανιάχου κακώς βασίζεται στη μελλοντική βοήθεια του Τραμπ για τα σχέδια του.
Η Αμερική δεν είναι διατεθειμένη να διαθέσει επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις για να ενισχύσει το Ισραήλ και κάθε στρατιωτική βοήθεια εκ μέρους της επί προεδρίας Τραμπ θα πληρώνεται αδρά.
Οι ΗΠΑ έχουν κάθε συμφέρον να μπλέξουν τον ΟΗΕ στη διαχείριση της πολιτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή, γιατί γνωρίζουν την ανικανότητα του να πετυχαίνει απτά αποτελέσματα σε εμφύλιες συγκρούσεις.
Αντίθετα οι δυνάμεις του ΟΗΕ χρησιμεύουν περισσότερο στη διατήρηση τετελεσμένων άδικων καταστάσεων με τη μορφή ουδέτερων ζωνών ανάμεσα στους εμπόλεμους και ως απαθείς παρατηρητές σε οποιαδήποτε επεισόδια στα τεχνητά σύνορα.
Δυστυχώς για το Ισραήλ οι παράνομοι συνοικισμοί του θα βρεθούν μέσα σε παρόμοιες ουδέτερες ζώνες, στις οποίες δεν θα έχει κανένα στρατιωτικό έλεγχο.
Και ως κερασάκι στη τούρτα οι ενέργειες δημιουργίας παράνομων οικισμών σε κατεχόμενες αραβικές περιοχές είναι πλέον παράνομες και μάλιστα με τη βούλα του ΟΗΕ, οπότε χάθηκαν τα προσχήματα για οποιαδήποτε χρηματοδότηση τους από οποιοδήποτε διεθνές ταμείο ή οργανισμό, όπως η Ε. Ε...