Του Στρατή Μαζίδη
Γράφοντας το άρθρο για το τιτίβισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την βομβιστική επίθεση στην Καισάρεια και σκεπτόμενος λίγο τα όσα μεθοδεύονται για την Κύπρο και τα εθνικά μας θέματα γενικά, έκανα μια διαπίστωση. Είχαμε δύο πρωθυπουργούς στη μεταπολεμική ιστορία μας οι οποίοι έχασαν εθνικό έδαφος αλλά κέρδισαν αμέσως μετά εθνικές εκλογές.
Ποιοι ήταν αυτοί; Μα ποιοι άλλοι από τους Κωνσταντίνο Καραμανλή και Κώστα Σημίτη.
Ίσως πει κανείς ότι επίσημα δεν ήταν εθνικό έδαφος της Ελλάδας η Κύπρος και πως τα Ιμια είναι ελληνικά. Να δούμε όμως λίγο την πραγματικότητα; Ναι η Κύπρος για διάφορους λόγους δεν είχε πετύχει την Ενωση με την Ελλάδα, ίσως γιατί ο τότε ηγέτης της Μακάριος, μπορεί να μην την ήθελε, ωστόσο ποιος πραγματικός Ελληνας διαχωρίζει την Ελλάδα από την Κύπρο εκτός από το Νίκο Αναστασιάδη όπως διαπιστώσαμε στην τελευταία του συνέντευξη;
Όσο για τα Ιμια, ναι λέμε ότι είναι Ελλάδα (και για εμάς είναι Ελλάδα) αλλά από το 1996 μπόρεσε να ξαναπάει κανείς; Μπορούμε αύριο το πρωί να πάμε εκδρομή στα Ιμια ή με κάποιο τρόπο ευγενικά δε θα μας αφήσουν; Για όλους τους άλλους είναι μια γκρίζα ζώνη.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου άφησε τη Μεγάλη Βρετανία να βάλει την Τουρκία στο παιχνίδι της Κύπρου αναγνωρίζοντάς της το ρόλο της εγγυήτριας δύναμης. Ο άνθρωπος αυτός που χαρακτηρίστηκε ακόμη και "εθνάρχης" δέχθηκε σε ένα λαό γεμάτο σφαγές και γενοκτονίες το ρόλο του εγγυητή! Αν πάντως εννοούσε του εγγυητή της εισβολής και της ατιμίας, έπεσε μέσα. Αυτός τους άνοιξε την πόρτα. Η Χούντα των στρατιωτικών (ωραίοι στρατιωτικοί τρομάρα τους) τους έβαλε μέσα και στη συνέχεια ξανά ο Καραμανλής τους άφησε να μπουν ακόμη περισσότερο μιας και με τον Αττίλα 2 μπόρεσε να πατήσει καλά η εισβολή και να προελάσουν οι Τούρκοι εν μέσω "ανακωχής" στο νησί.
Αυτά έγιναν το καλοκαίρι του 1974. Και όμως μόλις τέσσερις μήνες αργότερα, το Νοέμβριο του 1974 αντί ο ελληνικός λαός να τιμωρήσει τον Καραμανλή για την Κύπρο, του έδωσε 2.669.133 ψήφους σε σύνολο 4.963.558 ήτοι 54,37% και 220 βουλευτές με δεύτερη την Ενωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις με 1.002.559 ψήφους, ήτοι 20,42% και 60 έδρες.
Δηλαδή δικαιώσε ο ελληνικός λαός το κόμμα που άνοιξε την πόρτα της Κύπρου στην Τουρκία και την έκλεισε αφού βεβαιώθηκε ότι είχε μπει για τα καλά και τιμώρησε το κόμμα που είχε παλέψει για την Ενωση και φροντίσει με την αποστολή της Μεραρχίας να μην τολμά να κουνηθεί η Αγκυρα μέχρι να την αποσύρει η μοιραία Χούντα.
Το 1977 ο λαός εξέλεξε εκ νέου τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με μια ακόμη άνετη νίκη ως πρωθυπουργό, μέχρι το 1980 όπου βλέποντας τη συντριβή να έρχεται, μεταπήδησε στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Παράλληλα πληρώσαμε πολύ ακριβά τις κρατικοποιήσεις του και ίσως ακόμη τις πληρώνουμε.
Το 1996 ζήσαμε την κρίση των Ιμίων. Υπάρχουν πολύ σκοτεινά σημεία για εκείνη την περίοδο και ερωτηματικά. Γιατί δε φυλάχθηκε και η δεύτερη Ιμια; Για ποιο λόγο σηκώθηκε το ελικόπτερο αφού υπήρχε συμφωνία; Ποια ήταν η αιτία που ο Κώστας Σημίτης δεν πήγε στο ΕΘΚΕΠΙΧ αλλά συσκεπτόταν στη Βουλή με τον Πάγκαλο να γυρίζει τα κανάλια;
Το επόμενο πρωινό μας βρήκε με τη σημαία κατεβασμένη (ομοίως και τα παντελόνια) αλλά και τρεις νέους ανθρώπους στο βυθό της αγριεμένης θάλασσας μάλλον από τα τουρκικά όπλα των κομάντος στη δεύτερη Ιμια και όχι γιατί έπαθαν vertigo όλοι μαζί.
Ο Κώστας Σημίτης ευχαριστούσε τους Αμερικανούς και δήλωνε ότι αν επαναλαμβανόταν η ιστορία, θα έκανε ακριβώς τα ίδια.
Το καλοκαίρι του 1996 δύο αγνοί Ελληνες, ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολομός Σολομού δολοφονούνται στην Κύπρο. Αντίδραση καμία.
Το Σεπτέμβριο ο ελληνικός λαός δίνει άνετη νίκη στον Κώστα Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ. 2.813.245 ψήφοι, 41,49% και 162 έδρες. Αντίθετα η "κυβέρνηση των ελικοπτέρων" και το "κάθε νησίδα και ελληνική σημαία" του Μιλτιάδη Εβερτ τρόμαξε τους ψηφοφόρους χαρίζοντάς του μια μεγαλοπρεπή δεύτερη θέση με 2.584.765 ψήφους, 38,12% και 108 εδρες.
Και έτσι ο Σημίτης μπόρεσε να ξανακάνει ακριβώς τα ίδια υπό άλλες συνθήκες όπως με τις Συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι καθώς επίσης την παράδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στους Τούρκους.
Ταυτόχρονα μας έβαλε στην ΟΝΕ με το γνωστό τρόπο, ζήσαμε το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, έκανε τους ακριβότερους Ολυμπιακούς Αγώνες και έβαλε τα θεμέλια της σημερινής μας οικονομικής και πολιτικής καταστροφής - υποδούλωσης που θα μας οδηγήσει σε νέες εθνικές καταστροφές.
Αλλά,
Αν αυτοί οι δύο πρωθυπουργοί έχασαν εθνικό έδαφος, τις λαμπρές νίκες τους τις έδωσε ο ελληνικός λαός.