Σοκ και δέος - Στα 14 δις ευρώ ο «φορο-λογαριασμός» των μέτρων για το διάστημα 2015-2020!

Αναδημοσίευση από: bankingnews.gr

Μ. Χριστοδούλου

Πρόκειται για ένα «φορο - λογαριασμό» που μόνο ρίγος προκαλεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τις ελληνικές προτάσεις για τα μέτρα της τριετίας 2018 - 2020 στο πλαίσιο του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων (αφορολόγητο, συντάξεις, ΦΠΑ) και τα οποία μαζί με αυτά που έχουν επιβληθεί από το 2015 αγγίζουν τα 14 δισ. πρόκειται να παρουσιάσει στην σύνοδο της ευρωζώνης (Eurogroup) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο έλληνας υπουργός οικονομικών.

Πρόκειται για προτάσεις που έχουν ως στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ούτως ώστε να δοθεί χρόνος στην Αθήνα για να μπορέσει στη συνέχεια να οργανώσει την είσοδο της στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το ερώτημα είναι εάν με αυτές τις προτάσεις θα συμφωνήσει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ελέγχει απόλυτα την ευρωζώνη.

Και φυσικά εάν οριστικοποιηθεί η δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση στο Νταβός με το Γερμανό υπουργό ότι ο Οργανισμός που διευθύνει θα παραμείνει «αγκιστρωμένος» με το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση στο Eurogroup στις 26/1/2017 όχι μόνο δεν πρόκειται υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές αλλά ούτε καν η παραμικρή υπόνοια για κάτι τέτοιο.

Αντίθετα, θα καταβληθεί προσπάθεια για μία σύγκλιση απόψεων ενόψει του επομένου συμβουλίου της ευρωζώνης που είναι προγραμματισμένο για τις 20 Φεβρουαρίου.

Το οποίο θεωρείται καθοριστικό για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, πριν αρχίσει η περίοδος των εκλογών σε ορισμένες χώρες που θα την μεταθέσουν για το φθινόπωρο.

Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο όσο και αν ακούγεται ακραίο εντούτοις υπάρχει πάνω στο τραπέζι και μάλιστα στοιχειώνει την κυβέρνηση η οποία πριν προλάβει να γιορτάσει τα δύο χρόνια στην διακυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να ετοιμάσει… την πανοπλία της για το Eurogroup.

Σαφώς και το κλίμα στην συνάντηση στο Eurogroup στις 26/1/2017 θα είναι εχθρικό για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών που αναπόφευκτα θα μπει στην λογική των θεσμών και του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα, πλην όμως θα πρέπει να υπάρξει και «λαβείν».

Όπως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που επιθυμεί διακαώς η ελληνική πλευρά που θα τις επιτρέψουν να κάμψει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της από τη νέα φοροκαταιγίδα τα σύννεφα της οποία έχουν αρχίσει και συγκεντρώνονται πάνω από την Αθήνα.

Όπως όλα δείχνουν στα 4,4 δισ. μέτρα του 2015, τα 2,45 δις. του 2016 και στα 2,5 δις. του 2017 θα έρθουν να προστεθούν και τα 4,5 δις. της τριετίας 2018 - 2020 για τα οποία το ΔΝΤ πιέζει να ψηφιστούν από τώρα.

Πρόκειται για ένα «φορο - λογαριασμό» που μόνο ρίγος προκαλεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αφού φθάνει τα 13,85 δις. (!) στην εξαετία 2015 – 2020. 

Ας σημειωθεί ότι από αυτό το ποσό λείπουν τα «φοροπακέτα» από τα δύο προηγούμενα μνημόνια τα οποία μαζί με αυτό που «τρέχει» οδήγησαν στην εξαΰλωση εισοδημάτων συνολικού ύψους 170 δισ. σύμφωνα με τον ΣΕΒ.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail