Σκηνικό ρήξης, με δραματικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία

Αναδημοσίευση από: toxrima.gr

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ

Παρά τις επίσημες αισιόδοξες κυβερνητικές εκτιμήσεις για «σύντομο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης» για την β’ αξιολόγηση ακόμη και για «δοκιμαστική έξοδο στις αγορές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017», η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση είναι δραματική και όλα θυμίζουν το «δραματικό καλοκαίρι του 2015».
 
Η αποτυχία της πρόσφατης συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ υπονομεύει εφεξής κάθε προσπάθεια συμβιβασμού και συνεννόησης με τους θεσμούς.
 
  • Ο Αλέξης Τσίπρας είχε την προσδοκία μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης με την Ανγκελα Μέρκελ.
  • Η Μέρκελ παρέπεμψε το Ελληνικό ζήτημα στον Υπουργό της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
  • Ο Σόιμπλε παρέδωσε την αξιολόγηση στις διαθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Απομόνωση του ΔΝΤ και αντικατάστασή του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας είναι αδύνατη αφού ο ESΜ δεν έχει ούτε το κύρος ούτε τα κεφάλαια να ανταποκριθεί.
Όλα θυμίζουν το δραματικό σκηνικό του καλοκαιριού 2015, χωρίς να υπάρχει ωστόσο ο άγνωστος παράγοντας του βρετανικού δημοψηφίσματος που τότε είχε οδηγήσει σε πολιτικό συμβιβασμό. 
  • Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στις 14 Ιανουαρίου θα εκδώσει την δική του Έκθεση Βιωσιμότητας του Ελληνικού Χρέους (DebtSustainability Analysis DSA) η οποία κάθε άλλο παρά θετική θα είναι για την ελληνική υπόθεση.
Την ίδια μέρα, οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν προγραμματίσει να επιστρέψουν στην Αθήνα με σαφείς όμως εντολές να επιμείνουν στην «πλήρη εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων». 
Στο EuroWorkingGroup της 12ης Ιανουαρίου, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας, Τόμας Στέφεν έχει ήδη προϊδεάσει τους συναδέλφους του ότι «πρέπει να έχουν εκπληρωθεί ΟΛΑ τα προαπαιτούμενα» για να παραπεμφθεί το ελληνικό θέμα στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Χωρίς την θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος DSA του ΔΝΤ, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν μπορεί ούτε καν να συζητήσει το ενδεχόμενο ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE. 
  • Χωρίς τη σφραγίδα της ΕΚΤ αλλά και του ΔΝΤ, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί αγοραστής για οποιαδήποτε έκδοση ελληνικών ομολόγων οποιασδήποτε διάρκειας.
 Όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, τόσο πιο ασφυκτικές θα γίνονται οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα. Ο στόχος της ανάπτυξης κατά 2,7% του ΑΕΠ μέσα στο 2017 κινδυνεύει και το υπερδιπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση θα πέσει πάλι στις πλάτες των νομοταγών φορολογουμένων.
 
Από τη δική του την πλευρά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καραδοκεί για να επιβεβαιωθεί και παίζει το παιχνίδι των παρατάσεων . Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ επρόκειτο να συνεδριάσει στις 11 Ιανουαρίου  με θέμα αφενός μεν την Έκθεση για την ελληνική Οικονομία (Άρθρο 4), αφετέρου δε την αξιολόγηση (Post Evaluation) του δεύτερου ελληνικού προγράμματος που ολοκληρώθηκε τυπικά τον Ιανουάριο του 2016. Στις αρχές Ιανουαρίου θα έρθει στην Αθήνα, από την Γκάνα όπου εργάζεται σήμερα, ο Βιτάλι Κραμαρένκο, το στέλεχος του ΔΝΤ που θα πιστοποιήσει την Έκθεση Αξιολόγησης της παρουσίας του Ταμείου στην Ελλάδα για την περίοδο 2012-2016. 
  • Η Έκθεση «Greece: Ex Post Evaluation of Exceptional Access under the 2012 Stand-By Arrangement» ουσιαστικά δικαιολογεί τις αμοιβές που έχει εισπράξει το Ταμείο για τις «υπηρεσίες» του στην Ελλάδα. Η Έκθεση του κ. Κραμαρέγκο θα παραδοθεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να συνεκτιμηθούν και τα δικά του σχόλια.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι αποφάσεις για την περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα δεν μπορούν να ληφθούν πριν από τα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου. 
  • Χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ, το πρόγραμμα βραχυπρόθεσμων μέτρων για το Ελληνικό Χρέος που έχει εκπονήσει ο ESM δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
 Στο μεταξύ η Ελληνική Οικονομία ψυχορραγεί.
Η Κυβέρνηση περιορίζει πάλι τις αποπληρωμές των οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα για να μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις μέχρι να εισπράξει τα 9,3 δις Ευρώ της δόσης.
 
Η πίεση θα αρχίσει να φαίνεται από τον Ιανουάριο. Λεφτά για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου δεν υπάρχουν. Τον Φεβρουάριο, θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα ελλείμματα στο κρατικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα το δημόσιο να υποχρεωθεί στο «πάγωμα» των βασικών δαπανών. 
  • Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οφείλει να αποταμιεύσει μέχρι τον Μάρτιο ποσό της τάξης των 2,3 δις Ευρώ  μόνο για να αποπληρώσει τόκους παλαιότερων δανείων. Το ζοφερό σκηνικό του 2015 αναβιώνει. 
Η πρώτη αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2015. Τελικά έκλεισε τον Ιούνιο του 2016. Η β’ αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2016. Τελικά παραπέμπεται για το 2017.
 
Το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης  από την β’ αξιολόγηση έπρεπε να κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία της χώρας και η αποπληρωμή του «μεγάλου ομολόγου» ύψους 6,3 δις Ευρώ το καλοκαίρι του 2017 σύμφωνα με το σχέδιο έπρεπε να πληρωθεί με τα λεφτά της γ’ αξιολόγησης.
 
Την δραματική κατάσταση έχει αντιληφθεί μόνον ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
 
«He is a good man in a nasty situation» σχολίασαν αξιωματούχοι των Βρυξελλών μόλις διάβασαν (με «οδυνηρή έκπληξη» «consternation»), την απολογητική επιστολή που υποχρεώθηκε να υπογράψει –το περιεχόμενό της είχε συνδιαμορφωθεί από τον Τόμας Βίζερ του ΕuroWorkingGroup– με την οποία ο «αντιμνημονιακός» αριστερός υπουργός εξέφρασε την «διαρκή αφοσίωση και την απόλυτη δέσμευση» στις προβλέψεις του Μνημονίου ΙΙΙ…
 
{από το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί 30 Δεκ. 2016}
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail