Αναδημοσίευση από: topontiki.gr
ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Το πρωτοχρονιάτικο αιματοκύλισμα στην Κωνσταντινούπολη από τον στρατιώτη του Ισλαμικού Κράτους βυθίζει την Τουρκία ακόμη περισσότερο στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε τα τελευταία χρόνια εφαρμόζοντας πλήρως το περίφημο «δόγμα Νταβούτογλου», το οποίο, παρότι ονομαζόταν «δόγμα μηδενικών προβλημάτων της Τουρκίας με τους γείτονές της», την έχει φέρει σε δυσχερή θέση έναντι σχεδόν όλων των γειτόνων και συμμάχων της.
Το ISIS, με αυτό το χτύπημα - όπως σημειώναμε στο topontiki.gr τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου και όπως τεκμηριώνει την Πέμπτη στο «Π» ο γεωστρατηγικός αναλυτής Βασίλης Γιαννακόπουλος -, ορίζει επισήμως ως εχθρό του την Τουρκία, η οποία «συνιστά στόχο πρώτης προτεραιότητας των τζιχαντιστών, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους».
Στην πραγματικότητα η Τουρκία πληρώνει πολύ ακριβά τη στροφή της εναντίον του ISIS, την οποία έκανε με την προσδοκία ότι θα βρεθεί, έστω την τελευταία στιγμή, στο πλευρό των νικητών του συριακού πολέμου.
Ωστόσο η κατάσταση για τη χώρα του Ερντογάν δεν είναι απλή, καθώς η βασική επιδίωξή της να μπει σφήνα μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και του Ιράκ δεν είναι βέβαιο πως θα ευοδωθεί, αφού οι Κούρδοι διατηρούν σοβαρά ερείσματα και στη Μόσχα και στην Ουάσιγκτον, δύο καθοριστικές πρωτεύουσες οι οποίες δεν τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση και δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στην Άγκυρα, η οποία στροβιλίζεται διαρκώς μεταξύ της ισλαμικής τρομοκρατίας και του πολέμου κατά της... ίδιας τρομοκρατίας.
Είναι χαρακτηριστική επ’ αυτού η δήλωση του ηγέτη της τουρκικής κεμαλικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος στις 3 Ιανουαρίου κατήγγειλε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι ευθύνεται για την άνοδο του τζιχαντισμού στην Τουρκία και για «ιδεολογική συγγένεια με τους τρομοκράτες», ενώ επιπλέον ανέφερε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει στρατολογήσει μαχητές από εβδομήντα πόλεις της Τουρκίας.
Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα ότι στο παρελθόν η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις του και έστελνε φορτία όπλων στη Συρία. «Τώρα όλος αυτός ο οπλισμός επιστρέφει στην Τουρκία» είπε ο Κιλιτσντάρογλου.
Όπως προειδοποιούν μάλιστα Δυτικοί αναλυτές, δεδομένου ότι ο συνεχώς ηττώμενος στρατός των τζιχαντιστών αριθμεί από 50.000 έως 200.000 μαχητές, είναι εξαιρετικά πιθανό να διασκορπιστούν, μετά την οριστική ήττα τους, δεκάδες χιλιάδες εμπειροπόλεμοι τρομοκράτες, όπως αυτός που αιματοκύλισε το νυχτερινό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, και το μεγαλύτερο μέρος αυτών να καταλήξει στην Τουρκία προκαλώντας αποσταθεροποίηση.
Την κατιούσα η οικονομία
Οι κίνδυνοι για την Τουρκία πάντως δεν περιορίζονται στη βαθιά εμπλοκή της στη Μέση Ανατολή, καθώς και το μέτωπο της οικονομίας «θερμαίνεται» συνεχώς και απειλητικά. Ήδη
♦ η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 20% το τελευταίο δωδεκάμηνο και συνεχίζει να επηρεάζεται από τις κακές ειδήσεις και την ανασφάλεια,
♦ ο πληθωρισμός υπερβαίνει σημαντικά τον επίσημο στόχο σκαρφαλώνοντας στο 8,53% τον Δεκέμβριο,
♦ οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών εκτοξεύονται,
♦ η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί ραγδαία,
♦ τον Σεπτέμβριο ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία «junk»,
♦ οι διεθνείς πιστωτές αποφεύγουν τις τουρκικές τράπεζες
♦ και οι Τούρκοι επιχειρηματίες είτε μεταφέρουν τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού είτε φεύγουν από τη χώρα.
Σε αυτό το κλίμα οι προκλήσεις για την Τουρκία το επόμενο διάστημα αυξάνονται και πληθύνονται, αφού και η οικονομία μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αποσταθεροποίησης.
Τέλος, και το Κουρδικό απειλεί με εκτροχιασμό ύστερα από την έντονη δραστηριότητα του ΡΚΚ και των παρακλαδιών του, αλλά και τη σκληρή καταστολή - με δολοφονίες Κούρδων και ισοπέδωση χωριών, τόσο στα νοτιοανατολικά της χώρας όσο και στη Δυτική Τουρκία - που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ερντογάν στην προσπάθειά της να σταθεροποιήσει τη θέση της και να κερδίσει το δημοψήφισμα που θα δώσει στον πρόεδρο της Τουρκίας ακόμη περισσότερες εξουσίες.
Ψυχραιμία...
Για την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες παραμένουν νησίδες σταθερότητας σε ένα εξαιρετικά ταραγμένο περιβάλλον παρά την αποδυνάμωση της θέσης τους εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και την απομείωση της διαπραγματευτικής τους θέσης εξ αιτίας του διεθνούς ελέγχου των οικονομιών τους, οι κίνδυνοι κάθε άλλο παρά λείπουν.
Πέρα από την επιφυλακή στην οποία επιβάλλεται να βρίσκονται υπό τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου, υπάρχει στο τραπέζι το Κυπριακό, το οποίο έχει επανέλθει σε διαπραγματεύσεις για λύση υπό το ασήκωτο βάρος της κληρονομιάς του επαίσχυντου Σχεδίου Ανάν.
Σε αυτήν τη φάση, εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, των Τουρκοκυπρίων και των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), με αμφίβολη πάντως την παρουσία Τσίπρα και Ερντογάν, η Τουρκία φαίνεται ακόμη μια φορά να φρενάρει τις προσδοκίες του διεθνούς παράγοντα, ο οποίος έχει αποδυθεί σε ισχυρές πιέσεις για λύση «εδώ και τώρα».
Η σκληρή στάση του Ερντογάν - και κατά συνέπεια του Ακιντζί - για συνέχιση του καθεστώτος των εγγυήσεων και της μακρόχρονης παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο δεν επιτρέπει ούτε στον πάντα... επιρρεπή σε λύση (και επί Ανάν) Αναστασιάδη ούτε στον Τσίπρα να υποχωρήσουν τόσο ώστε να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης το οποίο αφενός θα διχοτομεί το νησί και αφετέρου θα το παραδίδει ολόκληρο στην Τουρκία.
Βεβαίως ο κίνδυνος παραμένει πάντα ενεργός τόσο σε ενδεχόμενη αλλαγή στάσης του Ερντογάν - αν νιώσει ότι αυτή η αλλαγή δεν πρόκειται να επηρεάσει τη στενή του συμμαχία με τους Γκρίζους Λύκους - όσο και στο ενδεχόμενο εξαγωγής της τουρκικής κρίσης προς Δυσμάς.
Τα μάτια μας δεκατέσσερα! Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απαιτείται ώστε ούτε το τελευταίο οχυρό της Κύπρου να περάσει στον τουρκικό έλεγχο ούτε ένα θερμό επεισόδιο να αναγκάσει την Ελλάδα να καθίσει σε οποιοδήποτε τραπέζι διαπραγμάτευσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της...