Η περιπέτεια της χώρας μοιάζει να μην έχει τέλος. Μόνος αισιόδοξος, στο κάδρο της ελληνικής μιζέριας,ο πρωθυπουργός

Αναδημοσίευση από: eleftherostypos.gr

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ

Η μέση διάρκεια των κυβερνήσεων της κρίσης είναι δύο χρόνια και η στιγμή πλησιάζει για την κυβέρνηση Τσίπρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελαν να γιορτάσουν την 25η Ιανουαρίου πανηγυρικά, προβάλλοντας την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την έναρξη ενός κύκλου θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία. Αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι ο σχεδιασμός θα αποδώσει.

Στην πραγματικότητα, δεν ξέρουν πόσες πιθανότητες έχουν να τα καταφέρουν γιατί έχει κοπεί η επικοινωνία με τους θεσμικούς πιστωτές και δεν υπάρχει εικόνα των προθέσεων των βασικών πρωταγωνιστών, ειδικά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του ΔΝΤ. Θα γίνει ένας συμβιβασμός σε βάρος μας ή θα γίνει μια σύγκρουση που θα αποκλιμακωθεί υπέρ μας; Το ερώτημα γίνεται βασανιστικό όσο περνά ο καιρός χωρίς ενδείξεις παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης.

Είναι κάπως σαν να έχουν παγώσει όλα ενώ δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις, αφού το σημαντικό ορόσημο είναι η 9η Μαρτίου, όταν ο Μάριο Ντράγκι θα έχει τη δυνατότητα να βάλει τη χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και έχουν παρθεί αποφάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Τίποτα, όμως, δεν εγγυάται πως δεν θα χαθεί αυτό το τρένο, το οποίο έχει τεράστια σημασία για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και επομένως των ελληνικών επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας.

Τα πρώτα σημάδια θα φανούν στο Euro Working Group της 12ης Ιανουαρίου και ακόμη περισσότερο στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, όπου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Αν εκεί δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο επόμενο Eurogroup το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και τότε η προθεσμία θα έχει γίνει κυριολεκτικά ασφυκτική γιατί θα μένουν μόνο λίγες μέρες μέχρι τις αποφάσεις Ντράγκι.

Στο μεταξύ, θα έχει διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση στο Κυπριακό με τις συνομιλίες της 9ης-12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη. Αν έχει διαμορφωθεί το περίγραμμα κάποιας λύσης, αυτό θα έχει πολύ θετική επίδραση στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους πιστωτές, καθώς το Βερολίνο έχει ισχυρή επιθυμία για μια υπέρβαση που θα διευκόλυνε τις ευρωτουρκικές σχέσεις και επομένως τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Αν απλώς συμφωνηθεί ένα νέο χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, χωρίς σκληρό παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών, τότε η επίδραση δεν θα είναι ουσιώδης. Αν, όμως, υπάρξει σοβαρή εμπλοκή και ένταση στις σχέσεις Αθήνας-Αγκυρας και Αθήνας-Λευκωσίας, τότε η επόμενη μέρα μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη για την ευάλωτη οικονομικά και εκτεθειμένη στο προσφυγικό χώρα μας.

Οι συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα με τους πολιτικούς αρχηγούς έχουν σημασία γιατί θα κληθούν όλοι να πάρουν θέση, η οποία δεν αποκλείεται να μην αντιπροσωπεύει όλα τα στελέχη του κόμματός τους, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για τις εσωκομματικές ισορροπίες στη συνέχεια. Αλλωστε, ούτε η ενδοκυβερνητική συνοχή στο θέμα του Κυπριακού είναι δεδομένη, αφού οι ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου κινούνται σε άλλη γραμμή από το Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας απόσυρση όλων των κατοχικών στρατευμάτων εδώ και τώρα, δηλαδή πριν από την πραγματοποίηση δημοψηφισμάτων εφόσον προκύψει κάποια συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα ή λίγο αργότερα.

Μετά τις γιορτές

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται, σταθερά, αισιοδοξία. Και είναι ίσως μια άμυνα αφού κατά τ’ άλλα η επικαιρότητα είναι απολύτως αρνητική για την κυβέρνηση. Κυριαρχεί η συζήτηση για τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και για τους νέους φόρους που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η χορήγηση του επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους έδωσε μια μικρή ανάσα στην κυβέρνηση, σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις, όμως πρόκειται για μια μάλλον συγκυριακή βελτίωση, αφού η γενική εικόνα είναι ότι η κατάσταση των περισσότερων δεν βελτιώνεται.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail