Τα ισχυρά στοιχεία που διέθετε ο έλληνας αρχαιολόγος δρ Χρήστος Τσιρογιάννης, οδήγησαν την εισαγγελία της Νέας Υόρκης να κατασχέσει το τμήμα ρωμαϊκής σαρκοφάγου ελληνικής προέλευσης, το οποίο είχε προς πώληση γκαλερί της Νέας Υόρκης.
Η κατάσχεση του αρχαίου έγινε την περασμένη Παρασκευή. Το ελληνικό κράτος θα μπορέσει -και θα πρέπει- να το διεκδικήσει μετά από λίγες μέρες -πρακτικά μετά την παρέλευση ενός μηνός- και η Ελλάδα έχει ό,τι χρειάζεται ώστε να επαναπατρίσει ακόμα ένα αρχαίο της.
Ο δρ. Τσιρογιάννης, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έκανε λοιπόν ένα μεγάλο δώρο στην πατρίδα, η οποία, όπως συχνά συμβαίνει, συμπεριφέρεται σαν μητριά. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν τον έχει καλέσει έστω για μια συζήτηση- φυσικά και δεν τον έχουν δημόσια ευχαριστήσει, ως θα όφειλαν- παρότι η δουλειά του είναι εξαιρετική. Εκείνος συνεχίζει πάντως τη δουλειά του στη Μεγάλη Βρετανία, όπου και έχει εγκατασταθεί εδώ και χρόνια.
Ο δρ. Τσιρογιάννης ανακάλυψε πως μεγάλο τμήμα μιας θαυμαστής ρωμαϊκής σαρκοφάγου που έχει εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα προσφερόταν για πώληση από γκαλερί της Νέας Υόρκης. Το μαρμάρινο αρχαίο με την εξαιρετική παράσταση, έχει περάσει από το αρχείο του περιβόητουτου ιταλού αρχαιοκαπήλου ΤζανφράνκοΜπεκίνα περί το 1988. Ο δρ.Τσιρογιάννης είχε ενημερώσει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το τμήμα αρχαιοκαπηλίας της Ελληνικής Αστυνομίας, την ΙΝΤΕΡΠΟΛ και τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.
Το τμήμα της μαρμάρινης σαρκοφάγου με παράσταση από τον Τρωικό Πόλεμο, εντοπίστηκε στη γκαλερί ‘Royal-AthenaGalleries’, ιδιοκτησίας του JeromeEisenberg. Σύμφωνα με τον ερευνητή, εμφανίζεται επίσης σε τέσσερις φωτογραφίες τύπου Polaroid και αναφέρεται σε τρία χειρόγραφα σημειώματα, όλα προερχόμενα από το αρχείο Becchina. Το είχαν κατασχέσει ιταλικές και ελβετικές αρχές το 2001. Μετά την κατάσχεση του αρχαίου, η ιστοσελίδα της γκαλερί εμφανίζει την ένδειξη pagenotfound, αφού κατέβασε το συγκεκριμένο αντικείμενο από τον κατάλογο με τα ρωμαϊκά.
Όπως σημειώνει ο δρ.Τσιρογιάννης, «ο GianfrancoBecchina έχει ήδη καταδικαστεί, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, για αποδοχή και διακίνηση κλεμμένων έργων τέχνης (αρχαιοτήτων), ενώ δεκάδες αρχαιότητες που απεικονίζονται στο αρχείο του, έχουν ήδη ταυτιστεί και επαναπατριστεί στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα (π.χ. το χρυσό μακεδονικό στεφάνι που επαναπατρίστηκε από το μουσείο Getty το 2007, υπόθεση της μαρμάρινης κεφαλής Ερμού που επαναπατρίστηκε το 2015) Η γκαλερί ‘Royal-AthenaGalleries’ της Νέας Υόρκης, έχει αναμειχθεί στην πώληση αγγείων προερχόμενων από την μεγάλη κλοπή του μουσείου της Κορίνθου το 1990, και άλλων αρχαιοτήτων που τελικά, σχεδόν όλες, επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα ή στην Ιταλία.»
Σύμφωνα με την παρουσίαση του αντικειμένου από την γκαλερί Royal-Athena Galleries, το τμήμα της σαρκοφάγου είχε κατηγοριοποιηθεί από τον ειδικό στις ρωμαϊκές σαρκοφάγους δόκτορα Guntram Koch ως προερχόμενο από σαρκοφάγο εργαστηρίου που έχει δημιουργήσει και άλλη σαρκοφάγο, η οποία σήμερα εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης.