Αναδημοσίευση από: capital.gr
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
"Πόρτα" για νέες απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές δαπανών ή αυξήσεις φόρων έχει ανοίξει η "στρατηγική" της κυβέρνησης που θέλει το Δημόσιο ως το βασικό "εργοδότη" στην οικονομία.
Και αυτό γιατί η "στρατηγική" αυτή έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση τις μισθολογικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να γίνει ανεξέλεγκτη το 2017.
Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει έως τώρα σε 11 παρεμβάσεις, "απελευθερώνοντας" ουσιαστικά τις προσλήψεις στο Δημόσιο και κυρίως στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού (Δήμοι), έχοντας "ξεχάσει" τη μνημονιακή δέσμευση την οποία έχει υπογράψει περί μείωσης της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου σαν ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι το 2018.
Διογκούμενο κύμα νομοσχεδίων και τροπολογιών
Κατά τη 2ετή θητεία της, η κυβέρνηση έχει προβεί σε έντεκα τουλάχιστον παρεμβάσεις, μέσα από νομοσχέδια και μεταμεσονύχτιες τροπολογίες με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης στο Δημόσιο:
1. Έδωσε "Πράσινο φως" στους 325 δήμους να μπορούν να μετατρέψουν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου .
2. Παρείχε τη δυνατότητα στους δήμους να προχωρούν ακόμα και σε μισθολογικές αναπροσαρμογές των υπαλλήλων τους.
3. Οι Δήμοι, επίσης, έχουν δικαίωνα να προσλαμβάνουν εκτός του μνημονιακού κανόνα 1:5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις), εφόσον το επιτρέπει ο προϋπολογισμός τους.
4. Εφαρμόζει στους Δήμους πρόγραμμα μαζικούς κοινωφελούς απασχόλησης.
5. Εξετάζεται η επέκταση του προγράμματος κοινωφελούς απασχόλησης και στις Περιφέρειες.
6. Έχει θεσπίσει τη δυνατότητα προσωρινών προσλήψεων ανέργων του ΟΑΕΔ στο Δημόσιο.
7. Ψήφισε νόμο που προβλέπει τη δυνατότητα ίδρυσης φορέων "κοινωνικής οικονομίας" με κρατική χρηματοδότηση.
8. Έχει δώσει τη δυνατότητα πρόσληψης καθαριστριών που μέχρι πρότινος εργαζόταν για εργολαβικές εταιρείες.
9. Έχει παρατείνει μέχρι τέλος του 2017 όλες τις συμβάσεις εργασίας του Δημοσίου με το προσωπικό καθαριότητας στα υπουργεία.
10. Επανέφερε στο Δημόσιο όσους απολύθηκαν προ της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
11. Σταμάτησε την "κινητικότητα" των δημοσίων υπαλλήλων που εφαρμόστηκε το 2013-2014.
Ελέω ΓΛΚ
Σε καμία από τις παραπάνω διατάξεις που ψήφισε η κυβέρνηση από τις αρχές του 2015 μέχρι και το τέλος του 2016 δεν υπήρχε πρόβλεψη από την πλευρά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για το τι θα στοιχίσει στον κρατικό προϋπολογισμό.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις αυτές αντικειμενικά οδηγούσαν στην αύξηση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, όπως αποδείχτηκε κατόπιν εορτής. Μεταξύ Νοεμβρίου 2015 – Νοεμβρίου 2016 έχει καταγραφεί αύξηση 107 εκατ. ευρώ ή 0,7%. Σύμφωνα, μάλιστα με τη Εurostat, το ωριαίο κόστος εργασίας στο Δημόσιο αυξήθηκε κατά 4,5% στο γ' τρίμηνο του 2016.