Αναδημοσίευση από: naftemporiki.gr
Της Αγγελικής Κοτσοβού
Της Αγγελικής Κοτσοβού
Ένας πόλεμος δεν γίνεται πάντα με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό. Μπορεί να γίνει μυστικά, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δρουν αθόρυβα. Και τα «θύματά» τους είναι κυβερνήσεις, πολυεθνικές, τράπεζες, αλλά και ανυποψίαστοι πολίτες, με τα προσωπικά τους δεδομένα στο έλεος όσων καταφέρνουν να διαπερνούν κάθε «τείχος» προστασίας.
Μήπως το 2017 θα είναι η χρονιά που κάθε σπίτι θα δεχτεί επίθεση από τους τυχοδιώκτες του Διαδικτύου; Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το νέο έτος θα φέρει και περισσότερες επιθέσεις στον εικονικό κόσμο, με σημαντικότερο στόχο το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things). Το ΙοΤ περιλαμβάνει αντικείμενα της καθημερινότητας, όπως webcams, wearable συσκευές ή «έξυπνους» θερμοστάτες και διακόπτες. Αυτά τα gadgets υποτίθεται ότι κάνουν πιο εύκολη την καθημερινή ζωή -κλειδώνοντας την πόρτα ή σβήνοντας τα φώτα απλώς και μόνο με τη βοήθεια μιας εφαρμογής στο κινητό. Αποτελούν όμως και εύκολο στόχο για τους «καρχαρίες» του Διαδικτύου, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί. Τον Οκτώβριο, οι χάκερ «κατέλαβαν» περισσότερες από 100.000 ΙoT συσκευές και τις χρησιμοποίησαν για να μπλοκάρουν τη ροή δεδομένων σε ιστότοπους, όπως το Twitter και το Netflix. Και όσο περισσότεροι καταναλωτές υιοθετούν τις «έξυπνες» οικιακές συσκευές, τόσο περισσότερες και οι πιθανότητες για αύξηση των επιθέσεων. Έως το 2020, τα νοικοκυριά ανά τον κόσμο θα εξοπλιστούν με περισσότερες από τριάντα δισ. «έξυπνες» συσκευές, από μόλις 12 δισ. φέτος. Και μπορεί η καθημερινότητα να είναι πιο εύκολη, γίνεται όμως παράλληλα και πιο επικίνδυνη.
Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, που όλα θα γίνονται απλώς με το πάτημα ενός κουμπιού ή με το άγγιγμα μιας οθόνης αφής, οι κυβερνοεπιθέσεις συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές. Και σε αυτόν τον «ακήρυχτο πόλεμο» είναι δύσκολο να νικήσει κανείς τον αόρατο εχθρό.