Γιατί η Τουρκία γίνεται τόσο συχνά στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων

Αναδημοσίευση από: voria.gr

Είναι προφανές πως δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, και προφανώς το γεγονός γίνεται αντικείμενο μελέτης από όλους τους αναλυτές.

Μακεδών

Δεν άρχισε καλά-καλά το νέο έτος και η Τουρκία μετρά ήδη εις βάρος της δύο τρομοκρατικές επιθέσεις, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Είναι προφανές πως δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, και προφανώς το γεγονός γίνεται αντικείμενο μελέτης από όλους τους αναλυτές, ώστε να προβλεφθεί η συνέχεια (χωρίς να σημαίνει πως τα επιστημονικά μοντέλα επαληθεύονται πάντοτε αφού υπεισέρχεται συνήθως ο ανθρώπινος παράγων που ανατρέπει σχεδιασμούς).

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση για το πώς η Τουρκία μετατρέπεται σε χώρα δοκιμών για νέους τρόπους τρομοκρατικών επιθέσεων παρουσιάζει ο Αλέξανδρος Νίκλαν, Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας, από το Geopolitcs ans Daily News. Από την ανάλυση των τελευταίων τρομοκρατικών επιθέσεων στη γειτονική χώρα, σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, ο Α. Νίκλαν οδηγείται στα ακόλουθα και εξόχως ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τα οποία παρουσιάζω συνοπτικά:

1. Η αποψίλωση της τουρκικής Αστυνομίας αλλά και της ΜΙΤ επέφερε ραγδαία επιδείνωση της ικανότητας να αντιμετωπίσουν οργανωμένα δίκτυα ισλαμιστών. 2. Η αλλαγή της μέχρι προσφάτως θετικής στάσης της Τουρκίας σε σχέση με το ISIS, επιφέρει πολεμική αντίδραση από τρομοκράτες, τώρα που η Τουρκία έχει στραφεί εναντίον λόγω συμμαχίας με Ρωσία. 3. Το κενό ασφαλείας στην γείτονα χώρα δημιουργεί και πεδίο ελεύθερων δοκιμών και επιθέσεων από τρομοκράτες που πιθανώς να εφαρμόζουν αλλού (σημ.: για ενδεχόμενη χημική επίθεση ή επίθεση με ακροβολιστές, έκανε λόγο η Χουριέτ).

Να σημειώσω, πως δεν πρέπει κάποιοι να επιχαίρουν για τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, επειδή "όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, η φωτιά μπορεί να φτάσει και στο δικό μας". Υπάρχει ανοιχτό κανάλι μεταναστευτικών ροών όπου εύκολα κάποιος τρομοκράτης μπορεί να χρησιμοποιήσει για διαφυγή αν το "κλίμα γίνει θερμό" σε Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε χώρες υψηλού κινδύνου από την Europol. Η δε Σμύρνη, είναι πολύ κοντά στα ελληνικά νησιά.

Σε προσπάθεια ερμηνείας των γεγονότων προβαίνει και ο γερμανικός Τύπος. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, oι σχολιαστές επιχειρούν αφενός να ρίξουν φως στους λόγους που η Τουρκία γίνεται τόσο συχνά στόχος -με τους περισσότερους να τους αποδίδουν και στην πολιτική Ερντογάν- και αφετέρου να αναδείξουν την όποια σύνδεση με παρόμοιες επιθέσεις στην Ευρώπη.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά ότι παρόλο που δεν συμβαίνουν μόνον στην Τουρκία τρομοκρατικές εκδηλώσεις, είναι όμως η μόνη που βρίσκεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στο στόχο τρομοκρατών. Αμφισβητεί δε το υποστηριζόμενο από τον Ερντογάν ότι οι επιθέσεις σχετίζονται άμεσα μόνο με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, και υποστηρίζει ότι τα όσα συμβαίνουν στην ίδια την Τουρκία, είναι και συνέπεια της δικής του πολιτικής.

Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγει και η Rheinische Post που θεωρεί πως η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να κερδηθεί από τον Ερντογάν, όσο αυτός συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την τρομοκρατική απειλή ως πρόσχημα για να καταπνίξει κάθε αντίθετη άποψη στη χώρα του, και εκφοβίζει τους πολίτες για να εδραιώσει έναν απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης.

H Süddeutsche Zeitung τονίζει μεν ότι πρέπει να επιδειχθεί αλληλεγγύη προς τους Τούρκους, με το επιχείρημα ότι «όποιος σπέρνει τον τρόμο, επιτίθεται εν τέλει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα», δεν παραλείπει όμως να ασκήσει κριτική στον Ερντογάν όταν λίγες ώρες πριν αλλά και μετά την επίθεση, διευρύνει τη σημασία του όρου της τρομοκρατίας για κάθε είδους αντιπολίτευση προς την κυβέρνησή του, δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου και αποδυναμώνοντας την κοινωνία».

Τέλος, η Die Welt υπενθυμίζει το κλίμα που επικράτησε στην Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες, όπου η Πρωτοχρονιά υποβαθμίστηκε ως ένα αντιισλαμικό σύμβολο της Δύσης ακόμη κι από φιλοκυβερνητικά μέσα και την ισλαμική θρησκευτική αρχή. «Στόχος των επιθέσεων σε Βερολίνο και Κωνσταντινούπολη ήταν οι γιορτές», καταλήγει η εφημερίδα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail