Τα βρώμικα παιχνίδια της κυβέρνησης με τον εκλογικό νόμο συνεχίζονται

Αναδημοσίευση από: antinews.gr

Βλέποντας την κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και θέλοντας να σταματήσει την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία ο Τσίπρας και η παρέα του ξεκινούν νέο παιχνιδάκι με τον εκλογικό νόμο, λίγους μόνο μήνες από τότε που τον άλλαξαν. Μόλις τον Ιούλιο έκαναν τις αλλαγές, αλλά δεν τους βγήκε η απλή αναλογική που τόσο επιθυμούσαν. Τώρα οι πληροφορίες, που επιβεβαίωσε και ο Σκουρλέτης σε πρωϊνή συνέντευξή του, κάνουν λόγο για νέο νόμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση ώστε να καταφέρει αυτή τη φορά να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που χρειάζονται ώστε το σύστημα της απλής αναλογικής να ισχύσει από τις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές.

Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο είχαν ψηφίσει 179 βουλευτές για άμεση εφαρμογή των αλλαγών, επομένως απαιτούνται άλλοι 21 οι οποίοι θα μπορούσαν να βρεθούν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ή το Ποτάμι. Βεβαίως, το νέο νομοθέτημα – έκτρωμα δεν μπορεί να πάει στη Βουλή πριν τον ερχόμενο Οκτώβριο καθώς για να αλλάξει νόμος και να ψηφιστεί πρέπει να περάσει τουλάχιστον μία κοινοβουλευτική σύνοδος

Όπως λένε οι πληροφορίες, σχεδιάζονται τρεις αλλαγές: Πρώτον, να σπάσει τις μεγάλες περιφέρειες, όπως π.χ. τη Β’ Αθήνας κ.ά., δεύτερον, να καταργήσει τον σταυρό προτίμησης για τις ευρωεκλογές και, τρίτον, αν δεν καταργήσει, να κατεβάσει το όριο εισόδου στη Βουλή, ενδεχομένως στο 2%.

Τα τερτίπια της κυβέρνησης στοχεύουν στο να πείσουν τον Θεοδωράκη και την Φώφη να ψηφίσουν θετικά για ευνόητους λόγους. Το Ποτάμι καταρρέει και μπορεί να μην πάρει πάνω από 2% με 2,5%, επομένως η μείωση του ορίου εισόδου θα το βολέψει μια χαρά. Από την άλλη, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, τώρα που «μαζεύει» όλους τους... εφέδρους αξιωματικούς της Πασοκίλας, φιλοδοξεί να γίνει τρίτο κόμμα στη Βουλή και να παίξει καθοριστικό ρόλο. Υπάρχει μια σαφής μετατόπιση πολιτικών δυνάμεων τον τελευταίο καιρό, κάτι που ευνοεί την κυβέρνηση να θέσει νέο δίλημμα για τον εκλογικό νόμο.

Και βεβαίως δεν ξεχνάμε και τον κυβερνητικό συνεταίρο Πάνο Καμμένο που θα το χρειαζόταν ένα 2% μπας και ξαναμπεί στη Βουλή. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο σχέδιο να κόψει τη φόρα της Νέας Δημοκρατίας που από πολλούς αναλυτές έχει ελπίδες ακόμη και την αυτοδυναμία να πάρει. Θέλει να δημιουργήσει ο κ. Τσίπρας ένα πολυκερματισμένο πολιτικό σύστημα που θα μπορεί να παίζει κι αυτός το ρόλο του. Για σκεφτείτε π.χ. να βγει πρώτος ο Μητσοτάκης αλλά να κάνει κυβέρνηση ο δεύτερος Τσίπρας με τα «ορφανά» του Σημίτη και του Ανδρέα. Όχι ότι και η ΝΔ δεν μπορεί να συνεργαστεί με άλλα κόμματα, όμως, είναι φανερό ότι το Μαξίμου θέλει να περιορίσει την εκλογική δύναμη του πρώτου κόμματος, αφού ξέρει ότι δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτό ο Τσίπρας θα παίξει το έργο «προοδευτική κυβέρνηση, όχι στην παλινόρθωση της Δεξιάς». Και ξέρουμε πόσο πολύ περνάνε στον κόσμο τέτοια πολιτικά παιχνιδάκια.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2016 υπέρ της απλής αναλογικής ψήφισαν 179 βουλευτές. Οι 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.), οι 15 του ΚΚΕ, οι 9 του Βασίλη Λεβέντη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜ.ΑΡ. και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος. Καταψήφισαν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Όμως τρεις από το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη, οι προερχόμενοι από την Αριστερά Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός, διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή απέχοντας από την ψηφοφορία. Την αποχή επέλεξε και η Χρυσή Αυγή, παρότι πληροφορίες την ήθελαν να υπερψηφίζει τον νόμο. Και η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να είναι «χρυσή» εφεδρεία για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κρίσιμο μέγεθος, λοιπόν, είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αν αλλάξει στάση, τότε είναι μάλλον εύκολο να σχηματιστεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών. Με την επιστροφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου και την προσχώρηση του Αχμέτ Ιλχάν η ΔΗΣΥΜ έχει 18 βουλευτές και ενδεχομένως να πάει στους 19 αν, όπως λέγεται, προσχωρήσει και η Κατερίνα Μάρκου.

Προστιθέμενοι οι 19 στους 179 φτάνουμε στους 198. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τους τρεις του Ποταμιού (Δανέλλης, Λυκούδης, Ψαριανός) που είχαν επιλέξει την αποχή και υπό τα νέα δεδομένα μπορεί να υπερψηφίσουν, τότε πάμε στους 201.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail