Γουίλιαμ Γλάδστων |
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Ο Γουίλιαμ Γλάδστων, Άγγλος πολιτικός και πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, συνέδεσε το όνομά του με την παραχώρηση των Ιονίων νήσων και της Θεσσαλίας στην Ελλάδα. Για το θέμα της Θεσσαλίας ο Παπαρηγόπουλος γράφει:
«Αυτό επετεύχθη χάριν των προσπαθειών της Αγγλίας και ειδικότερα του φιλέλληνα πρωθυπουργού αυτής Γλάδστωνα, διότι οι Γάλλοι και οι Ρώσοι παρά τις εκκλήσεις του αδιαφόρησαν, η δε Γερμανία και Αυστρία στάθηκαν εναντίον της Ενώσεως».
Κατέκρινε τη φιλοτουρκική πολιτική του Ντισραέλι, φρόντισε για τη διατήρηση των Ελληνικών στα σχολεία της Κύπρου όταν ήταν υπουργός αποικιών, σε αντίθεση με ό,τι του πρότειναν, λέγοντας πως δεν αξίζει να κάνουμε στους Ελληνες ότι κάναμε σε άλλους λαούς.
Στο επεισόδιο της σφαγής στο Δήλεσι (τη δολοφονία Αγγλων και Ιταλών περιηγητών από ληστές), ήταν ο μόνος που μίλησε στην Αγγλική βουλή υπέρ της Ελλάδας.
Ένα χρόνο πριν πεθάνει έγραφε για την Κύπρο:
«Αναλογίζομαι τι ικανοποίηση θα αισθανόμουν αν είχα την ευτυχία πριν το τέρμα της μικρής μου ζωής να δω τον πληθυσμό αυτής της Ελληνικής νήσου (αναγνώριση της ταυτότητας της Κύπρου) να ενσωματωθεί ύστερα από φιλικό διακανονισμό με τους αδερφούς του, του Βασιλείου της Ελλάδας»
Φυσικά όπως και όλοι οι πολιτικοί υπάκουγε και λογοδοτούσε στην εσωτερική κοινή γνώμη.
Δεν μπορεί ποτέ κανένας να σου δώσει κάτι, όταν δεν το διεκδικείς ή δεν διαπραγματεύεσαι αποτελεσματικά τους όρους. Ο Γλάδστων το ήθελε, όπως δείχνει και η αναφορά του στο Κυπριακό. Ως πολιτικός πρόσφερε πολλά στην Ελλάδα και μπορεί να πρόσφερε περισσότερα, όπως και άλλοι πριν και μετά από αυτόν, αν εμείς διεκδικούσαμε.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας δε θα σε σώσει αν δε ζητάς με σχέδιο, αν φαντασιώνεσαι παραμύθια περί σωτήρων, ομόδοξων και μη.
Μόνο αυτοί που αγωνίζονται συγκινούν και προσελκύουν το ενδιαφέρον, είτε συμφεροντολογικό είτε ανιδιοτελές είτε συνδυαστικό.