Οι ελπίδες στον Κοτζιά για αποφυγή τουρκοποίησης της Κύπρου

Αναδημοσίευση από: voria.gr

Στη περίπτωση του Κυπριακού, ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει τις απολύτως ορθές θέσεις και μάλιστα έπεισε και τον Τσίπρα να τις υιοθετήσει.

Μακεδών

Οφείλω εξ αρχής να υπενθυμίσω, για να μη θεωρήσει κάποιος μη τακτικός αναγνώστης της στήλης ότι έχω λόγους να "αγιογραφήσω" τον Ν. Κοτζιά, ότι έχω ασκήσει αυστηρή κριτική σε ενέργειές του, αποκαλώντας τον μάλιστα και "υπουργό τουρίστα" για συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις του, για τις οποίες εξακολουθώ να έχω τις αντιρρήσεις μου.

Όμως η εντιμότητα επιβάλλει να κρίνουμε τους ανθρώπους -και ιδίως τους πολιτικούς- από τις πράξεις τους (λέγεται ευστόχως, πως ο δρόμος για την Κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις). Και στην συγκεκριμένη περίπτωση του Κυπριακού, ο Ν. Κοτζιάς εκφράζει τις απολύτως ορθές θέσεις και μάλιστα έπεισε και τον Α. Τσίπρα να τις υιοθετήσει. Κι αυτό πρέπει όχι μόνο να του το αναγνωρίσουμε, αλλά και να τον ενισχύσουμε, προς όφελος της Πατρίδας.

Έχει όμως απέναντί του μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά της Κύπρου, η οποία μόνη βρίσκεται στο πλευρό του Αναστασιάδη. Πολλά από τα στελέχη της Αριστεράς στις δύο χώρες, είχαν ταχθεί υπέρ του Σχεδίου Ανάν, όπως και ο "δεξιός" Ν. Αναστασιάδης, με τον οποίον τώρα συμπορεύονται. Οι ΣΥΡΙΖΑίοι ίσως έχουν και πρόσθετο λόγο να στρέφονται κατά του Ν. Κοτζιά, όπως και εναντίον όλων των ΠΑΣΟΚογενών της κυβέρνησης (πλην Σπίρτζη), επειδή ενδεχομένως πήραν κυβερνητικές θέσεις και τους άφησαν έξω και ίσως αλλοιώσουν την ιδεολογική καθαρότητα του μαρξιστικού ΣΥΡΙΖΑ με δημοκρατικές τοποθετήσεις.

Και τι κάνει ο Ν. Κοτζιάς για να του επιτίθενται; Παρά τις διαψεύσεις, φέρεται να είχε στην Γενεύη έναν οξύτατο διάλογο με τον Ν. Αναστασιάδη, με τις πληροφορίες να φέρουν τις φωνές τους να ακούγονται από πολλούς. Αφενός επιμένει ότι είναι αδιαπραγμάτευτες οι ελληνικές θέσεις, τις οποίες και δημοσίως εξέφρασε ο Ν. Αναστασιάδης. Ότι επίλυση του Κυπριακού, δηλαδή, δεν μπορεί να υπάρξει με το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων, και με τον κατοχικό στρατό στην Κύπρο.

Προχθές ο Ν. Αναστασιάδης διέπραξε το ανήκουστο, για το οποίο όμως εμφανιζόταν αταλάντευτος. Ότι αποδέχθηκε να παρευρεθεί στην διάσκεψη μόνον ως εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων και όχι ως Πρόεδρος της Κύπρου. Και είναι φυσικό να υπάρξει τριβή μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας. Η κίνησή του να εμφανιστεί στις διαπραγματεύσεις χωρίς την επίσημη ιδιότητά του και να εξισώσει εαυτόν με τον εκπρόσωπο ενός μη αναγνωρισμένου κρατιδίου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα. Επειδή είναι μακριά από τις εκπεφρασμένες θέσεις της Κύπρου και την στάση που κράτησε στις διαπραγματεύσεις του παρελθόντος, με άλλους ηγέτες στην θέση του Ν. Αναστασιάδη.

Ο Ν. Κοτζιάς διαμαρτυρήθηκε για την στάση αυτή, αλλά και για το γεγονός ότι δημοσιογραφικοί κάλαμοι στην Κύπρο προσκείμενοι στον Ν. Αναστασιάδη, βάλλουν συνεχώς κατά της ελληνικής στάσης, ότι τάχα εμποδίζει την επίτευξη λύσης, επειδή δεν κάνει υποχωρήσεις. (Ο Ν. Αναστασιάδης στη συνέχεια, για να μη δώσει λαβή στους Τούρκους απέδωσε τα δημοσιεύματα της λογομαχίας σε "κουτσομπολιά" και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες στην ελληνική κυβέρνηση για την αμέριστη στήριξη και την άψογη συνεργασία).

Το πόσο σωστή είναι η στάση του Ν. Κοτζιά, φαίνεται και από τις αντιδράσεις των τεσσάρων κομμάτων της Κύπρου (Δημοκρατικό Κόμμα, Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών) τα οποία απεχώρησαν από την Γενεύη και στην ανακοίνωσή τους λέγουν μεταξύ άλλων ότι «Η αποδοχή εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας των τουρκικών διαδικαστικών όρων και της πάγιας τουρκικής αξίωσης για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, αναίρεσε μια πάγια ομόφωνη θέση της Ελληνοκυπριακής κοινότητας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και 40 χρόνια, η οποία έθετε ως όρο για τη σύγκληση μίας διεθνούς διάσκεψης τη συμμετοχή σε αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διασφάλιση της μη-αναβάθμισης του ψευδοκράτους ή του κατοχικού ηγέτη.

» Επιπλέον, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε και επιπρόσθετες προϋποθέσεις. (…) Δυστυχώς, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της πενταμερούς διάσκεψης διαπιστώνεται από όλους ότι καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν τηρήθηκε». Και θεωρούν με βάση αυτά τα δεδομένα, ότι δεν δικαιολογείται η σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Εν τέλει, η Διάσκεψη δεν κατέληξε κάπου -ευτυχώς- και για να μη δοθεί η εντύπωση της αποτυχίας, θα συναντηθούν εμπειρογνώμονες να εξετάσουν τους χάρτες για το εδαφικό, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν στις 23 Ιανουαρίου.

Και είναι μεγάλη επιτυχία του Ν. Κοτζιά ο ορισμός αυτής της ημερομηνίας, επειδή θα έχει ορκιστεί η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και θα πάψει να είναι υφυπουργός Εξωτερικών η Βικτόρια Νούλαντ. Η κυρία αυτή, σε όποια ζητήματα, που αφορούν την Ελλάδα, έχει εμπλακεί -Αλβανία, Σκόπια, μουσουλμανική μειονότητα Θράκης, και τώρα Κυπριακό- πάντοτε, μα πάντα, παίρνει θέσεις εναντίον του ελληνισμού. Έχει προσωπικούς λόγους;

Στο θέμα της Κύπρου χρειάζεται να προστατευθεί ο Ν. Κοτζιάς, και να ευχηθούμε να συνεχίσει να τον εμπιστεύεται ο Α. Τσίπρας -αφού άλλωστε δικαιώνεται- κλείνοντας τα αυτιά του στις αριστερίστικες σειρήνες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail