Ο Πόντιος επιχειρηματίας που μαθαίνει την Ευρώπη να ντύνεται...ποντιακά!

Αναδημοσίευση από: thessnews.gr

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Ποιος Μπραντ Πιτ; Στο Μιλάνο κάνει θραύση ο Κοτζά Αναστάς!

Μιλά στην ThessΝews ο επιχειρηματίας Γιώργος Μαρτασίδης, που κυκλοφόρησε μία Made In Italy νέα συλλογή casual νεανικών ρούχων, εμπνευσμένη από τον Πόντο και το Αντάρτικο!

- Με κατασκευαστικές εταιρείες στη Ρωσία, την Ιταλία και την Ελβετία αλλά και Γκαλερί, ο Γιώργος Μαρτασίδης είναι ένας από τους πιο καινοτόμους επιχειρηματίες της Ελληνικής Διασποράς!

- Τα μπλουζάκια με την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου γίνονται ανάρπαστα στο εξωτερικό!

- Μπλουζάκι με τη μορφή του Πόντιου Αντάρτη Κοτζά- Αναστάς, τζιν παντελόνι με μία μικρή ελληνική σημαία στην μπροστινή τσέπη ή με ραμμένο το σύνθημα «Σκοπός μας είναι η Αναγέννηση», σορτσάκια με τα ελληνικά χρώματα, είναι μερικά από τα κομμάτια της συλλογής «Δημοκρατία του Πόντου» που λανσάρει σε Ελλάδα, Ρωσία, και Ελβετία η εταιρεία του ομογενή επιχειρηματία!

Η γνήσια μπρουτάλ φυσιογνωμία του Κοτζά-Αναστάς είναι σταμπαρισμένη στο σένιο μπλουζάκι! «Αυτό το κομμάτι πουλάει σαν τρελό στο Μιλάνο και στην Πίζα», λέει ο Γιώργος Μαρτασίδης, ο επιχειρηματίας που «τρέχει» την πιο... τρελή κολεξιόν ρούχων στην Ευρώπη! Πρόκειται για μία σειρά μοντέρνων ρούχων με διακοσμήσεις εμπνευσμένες από την ιστορία του Πόντου!

Το μάτι θα κολλήσει στη μορφή των ανταρτών του Πόντου! Αλλά και στις ελληνικές σημαίες που είναι διακριτικά ραμμένες στις μπροστινές- δεξιά τσέπες των τζιν παντελονιών! Όπως και στις κορδέλες με τα εθνικά χρώματα, που έχουν δεθεί όμορφα στα θηλύκια άλλων τζιν παντελονιών! Στις πίσω τσέπες είναι ραμμένο το σύνθημα της Ποντιακής Ανεξαρτησίας «Στόχος μας η Αναγέννηση» και στα δεκάδες μπλουζάκια φιγουράρει ο μονοκέφαλος αετός του Ανεξάρτητου Ποντιακού Κράτους, η μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σχέδια από ασπίδες και αρχαιοελληνικές περικεφαλαίες αλλά ακόμη και σήματα των Ο.Υ.Κ.! Όλα αυτά στο κατάστημα «Δημοκρατία του Πόντου»- Republic De Pont, που εγκαινιάστηκε την προηγούμενη Τρίτη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Προξένου Κορομηλά 45) και είναι το δεύτερο της χώρας, αφού ήδη λειτουργεί ένα στην Αθήνα. Τυφλίδα, Πίζα, Γκελεζίν και Μόσχα έχουν από πέρυσι τα δικά τους καταστήματα με την Ποντιακή Κολεξιόν, που μάλιστα πάει εξαιρετικά καλά, σύμφωνα με τον 47χρονο επιχειρηματία...

Μόνο Ελλάδα- Πρώτα ο Πόντος...

Ο Γιώργος Μαρτασίδης είναι ένας από τους πιο γνωστούς ομογενείς επιχειρηματίες της Ρωσίας, που όμως δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Είναι μεγάλος χορηγός του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού της Ρωσίας και θερμός συμπαραστάτης κάθε δραστηριότητας που αφορά τον Ελληνισμό. «Μεγάλωσα σε μία οικογένεια που είχε μέσα της την Ελλάδα και την Ορθοδοξία! Αυτό είναι το «είναι» μου! Θα υπηρετώ τις αξίες αυτές, όπως μπορώ», μας λέει χαρακτηριστικά!

Η βασική του δουλειά είναι κατασκευαστής, καθώς διατηρεί τη μεγαλύτερη τεχνική εταιρεία ανέγερσης υπερπολυτελών κατοικιών της Μόσχας. Ακολουθεί η «Γκαλερί Δυναστεία», που αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο διακίνησης έργων τέχνης στη Μόσχα, με υποκαταστήματα στην Ελβετία και την Ιταλία! Και το τελευταίο επιχειρηματικό εγχείρημα αφορά τη μόδα και την Ποντιακή Κολεξιόν!

«Η ιδέα μού ήρθε πριν από πολλά χρόνια, όταν κοίταζα το μπαούλο με τα κειμήλια της γιαγιάς μου από την Τραπεζούντα. Έβλεπα με θαυμασμό φωτογραφίες της με πανέμορφα φορέματα και εντυπωσιακά καπέλα και αξεσουάρ. Σε μία κουβέντα που έκανα με τον φίλο Μιχάλη Χαραλαμπίδη μού είπε ότι “η Τραπεζούντα ήταν το Μιλάνο της εποχής”! Έτσι καρφώθηκε η ιδέα να κάνω την εταιρεία. Πριν από δύο χρόνια στο Παρίσι είδα τη γνωστή γκραβούρα- χάρτη της Ανεξάρτητης Δημοκρατίας του Πόντου, που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Παμποντιακό Συνέδριο το 1918 στη Μασσαλία. Πάνω δεσπόζει ο τίτλος Republic De Pont. Τότε τηλεφώνησα στον συνέταιρό μου, τον Αλεξάντερ, και του είπα ότι βρέθηκε το Brand Name. Τα 18.000 ευρώ που έδωσα για τη γκραβούρα ήταν πολύ λίγα μπροστά στο απόκτημα για το οποίο είμαι υπερήφανος!»

«Άρχισε σαν χόμπι, σαν αφιέρωμα στην ιστορία μας», λέει ο κ. Μαρτασίδης, αλλά η αποδοχή που βρήκαν τα ρούχα, κυρίως στις περιοχές των Ελλήνων στη Ρωσία, το έκαναν μία δυναμικά αναπτυσσόμενη επιχείρηση τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελβετία!

«Στην Ελλάδα υπάρχει ξενομανία! Ο Έλληνας αισθάνεται πιο όμορφα να φορέσει μία αγγλική ή αμερικανική σημαία παρά κάτι δικό του! Αλλά θα το αλλάξουμε σιγά-σιγά», προσθέτει.

«Να προσέχετε τον Ιβάν»

Ο Γιώργος Μαρτασίδης γεννήθηκε στην Τυφλίδα και μεγάλωσε στη Μόσχα μέσα σε μία οικογένεια περήφανη για την ποντιακή καταγωγή της. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Ροστώφ, όπου γνωρίστηκε με τον Ιβάν Σαββίδη.
Δεν ξεχνά τα δύσκολα χρόνια το 1990-92 στη Μόσχα «τότε που στερούμασταν μέχρι και το ψωμί» και δεν τα βάζει δίπλα στην ελληνική κρίση, «γιατί δεν συγκρίνονται»!

«Είμαστε Έλληνες. Θα τα καταφέρουμε. Με αγώνα και πίστη πάντα μέσα στην ελληνική κληρονομιά μας και την ορθόδοξη παράδοσή μας θα ξαναπατήσουμε στα πόδια μας και θα σηκωθούμε, άλλωστε έχουμε ακόμη πολλά να προσφέρουμε στην ανθρωπότητα», μας λέει με χαμόγελο!

Όταν τον ρωτάω για τον Ιβάν, είναι κάθετος: «Μην τον αμφισβητείτε. Είναι ένας υπέροχος Έλληνας. Στο μυαλό του έχει μόνο την προσφορά για το καλό της Ελλάδας. Σας το υπογράφω», λέει με φανερό το υποστηρικτικό πάθος στα μάτια του...

Ο Αλεξάντερ Μαχαρασβίλι

Ο αδελφικός του φίλος και συνέταιρος, Αλεξάντερ, δεν είχε ποτέ καμία αντίρρηση. «Η Ποντιακή Κολεξιόν μού άρεσε πολύ σαν ιδέα! Δε θα διαφωνούσα ούτως ή άλλως, από τη στιγμή που ήξερα πόσο πολύ το ήθελε ο Γιώργος. Μου αρέσει, γιατί είναι κάτι το μοναδικό παγκοσμίως! Παντού θα βρεις σχέδια και ντιζάιν. Ποντιακά στοιχεία όμως δεν υπάρχουν πουθενά! Τρελαίνομαι με το πάθος που έχει ο Γιώργος και οι άλλοι Έλληνες με την παράδοση και την κληρονομιά τους. Μ’ έχουν κάνει και εμένα Πόντιο!», μας λέει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail