Τιμή στο φιλέλληνα Καίσαρα!

Αναδημοσίευση από: dimokratianews.gr

Μια παρουσίαση (με ελεύθερη είσοδο) στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης για το έργο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού.

Από τη Γιώτα Βαζούρα

Λάτρευε την Αθήνα, αγαπούσε τον ελληνικό πολιτισμό και μελέτησε σε βάθος τους Ελληνες φιλοσόφους. Μάλιστα, ήταν τέτοιο το πάθος για τη χώρα μας, ώστε αμέσως μετά την πρώτη επίσκεψή του σε αυτή έγινε Αθηναίος πολίτης, φροντίζοντας, ως γνήσιος μαικήνας, να ανανεώσει τον αστικό ιστό της πόλης, με το να κατασκευάσει μνημειακά έργα που στέκονται μέχρι και σήμερα όρθια, ως ζωντανή απόδειξη της αγάπης του.

Τον φιλαθήναιο αυτοκράτορα Αδριανό -έναν από τους «πέντε καλούς αυτοκράτορες του ρωμαϊκού κράτους»-, που λατρεύτηκε από όλους τους Ελληνες ως «πανελλήνιος», τιμά -από την προσεχή Κυριακή- το Μουσείο της Ακρόπολης με μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση, η οποία θα φιλοξενείται στο ισόγειο του ιδρύματος.

Η δράση γίνεται με αφορμή τη φετινή επέτειο της συμπλήρωσης των 1.900 χρόνων από την άνοδό του στον θρόνο και περιλαμβάνει ένα έξοχο πορτρέτο του Αδριανού, που είχε βρεθεί στη λεωφόρο Συγγρού το 1933 (ανήκει στις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), στο οποίο ο Αδριανός απεικονίζεται με γενειάδα. Μάλιστα, στο κεφάλι του έχει ένα στεφάνι από φύλλα και χαρακτηρίζεται ως σωτήρας των πολιτών. Ακόμη, στην παρουσίαση περιλαμβάνεται ένα βίντεο παραγωγής του μουσείου (σε ιδέα και κείμενα του Δημήτρη Παντερμαλή), στο οποίο αναδεικνύεται το τεράστιο οικοδομικό πρόγραμμα του αυτοκράτορα για την Αθήνα του 2ου αι., έργο που σηματοδοτεί την αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων και επιστημών στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο πολυταξιδεμένος αυτοκράτορας -που θεωρούνταν από τους υπηκόους του προστάτης των τεχνών- διατηρούσε μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα. Η πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα έγινε το 124, κατά τη διάρκεια της οποίας παρέστη στα ελευσίνια μυστήρια. Για να διευκολύνει, μάλιστα, την πορεία της πομπής προς το ιερό, ο Αδριανός κατασκεύασε μια μνημειακή γέφυρα (διασώζεται και σήμερα) στον ελευσινιακό Κηφισό, ο οποίος πλημμύριζε. Τι άλλο μαθαίνουμε από το ενδιαφέρον βίντεο που θα προβάλλεται στο μουσείο τους επόμενους δύο μήνες; Προς τιμήν του Ρωμαίου αυτοκράτορα, είχε υψωθεί στον αρχαίο δρόμο από την Ακρόπολη στο Ολυμπιείο μια διώροφη πύλη, η γνωστή Πύλη του Αδριανού.

Το 131-132 ο Αδριανός εγκαινίασε στο πανάρχαιο τέμενος του Ολυμπίου Διός, τον ναό του θεού που είχε αρχίζει να χτίζεται τον 6ο π.Χ. αλλά ολοκληρώθηκε μόνο με την παροχή των πιστώσεων από τον αυτοκράτορα. Ο γιγάντιος κορινθιακός ναός απέναντι από την Ακρόπολη ήταν διπλάσιος σε μέγεθος από τον Παρθενώνα. Μέσα από το βίντεο μαθαίνουμε πως κατά μήκος του περιβόλου του ναού ήταν στημένοι εκατοντάδες χάλκινοι ανδριάντες του αυτοκράτορα, αφιερωμένοι από τις ελληνικές πόλεις, ενώ υπήρχε και ένα κολοσσικό άγαλμα του Αδριανού, το οποίο διακρινόταν από μακριά.

Ακόμη ένα σημαντικό κτίριο του Αδριανού στην Αθήνα ήταν το Πάνθεον, το οποίο ταυτίστηκε με τα εντυπωσιακά ερείπια ενός τρίκλιτου ναού που βρέθηκε στην Πλάκα.
Επιπλέον, στην καρδιά της Αθήνας, ανάμεσα στην Αγορά και την Ακρόπολη, είχε χτίσει το περίφημο συγκρότημα της Βιβλιοθήκης (στη Ρωμαϊκή Αγορά), που διέθετε αναγνωστήριο, στοές για περιπάτους, ακόμη και τεχνητή λιμνούλα. Αναμφίβολα, όμως, ένα από τα σημαντικότερα έργα του στην Αθήνα ήταν το υδραγωγείο, μήκους 18 χλμ., που μετέφερε τα άφθονα νερά από τις πηγές Πάρνηθας στον Λυκαβηττό. Η αναμνηστική επιγραφή που χαράχθηκε στο επιστύλιο βρίσκεται σήμερα στον Εθνικό Κήπο.

• Info: Η παρουσίαση θα παραμείνει στο μουσείο μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2017. Οι επισκέπτες μπορούν να την παρακολουθήσουν στο ισόγειο του μουσείου ελεύθερα (χωρίς την καταβολή αντιτίμου) καθημερινά, κατά τις ώρες λειτουργίας του οργανισμού.

Ο «Graeculus»

Ο Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός ανέβηκε στον θρόνο το 117 μ.Χ. Λόγω της αγάπης του για την ελληνική γραμματεία, συνήθιζαν να τον αποκαλούν «Graeculus» («Μικρός Ελληνας»).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail