Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
38 χρόνια ο Ηejar Mehebadi πολεμούσε για τα δίκαια των Κούρδων του Ιράν. Όταν οι ισλαμοφασίστες επιτέθηκαν στη Ροζάβα δε δίστασε να καταταγεί στον YPG και να πολεμήσει τους τζιχαντιστές. Πέθανε πριν λίγες μέρες από καρδιακή ανεπάρκεια μετά από μια ζωή με το όπλο στο χέρι για το έθνος του, όπου τον είχε ανάγκη.
Το 1920 οι Ελληνες ψήφισαν ότι η Μικρά Ασία και ο Πόντος ήταν μακριά, γιατί κουράστηκαν λέει από 10 χρόνια πολεμικών αναμετρήσεων.
Στις 3 Μαρτίου του 1957 οι Αγγλοι καίνε ζωντανό το Γρηγόρη Αυξεντίου καθώς δε βρήκαν άλλο τρόπο να τον βγάλουν από τη μέση. Πριν τον σκοτώσουν τους κόστισε τις ζωές δεκάδων στρατιωτών.
Το 2017 οι Κύπριοι παρακολουθούν αμέτοχοι τον υποβιβασμό τους σε κοινότητα, και απολογούνται για την απόφαση της βουλής να τιμάται το ενωτικό δημοψήφισμα του 1955 (η γενναία πράξη των Κυπρίων που εξέφρασαν την επιθυμία για εφαρμογή του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, και στην περίπτωση των Κυπρίων της Ένωσης με την Ελλάδα, -δικαίωμα για το οποίο έδωσε τη ζωή του ο Αυξεντίου-), επειδή η κατοχική μαριονέτα που αναγορεύτηκε στην ουσία συμπρόεδρος λόγω της λανθασμένης συμπεριφοράς του Κύπριου προέδρου (να διαπραγματεύεται μαζί του ως ίσος προς ίσον), θίχτηκε.
Ο θρήνος της μάνας του Αυξεντίου ξεκινάει με το ‘‘Ξύπνα Γρηγόρη’’.
Κοιμήσου Γρηγόρη, ήσουν περισσότερο από ότι αξίζαμε. Γιατί να σωθούμε; Το αξίζουμε;