Ένα πολύ περίεργο τουρκικό πρόγραμμα αναβάθμισης αρμάτων

Αναδημοσίευση από: defence-point.gr

Στην προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τον εκσυγχρονισμό 200 αρμάτων μάχης αμερικανικής και γερμανικής κατασκευής σε υπηρεσία στη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας (TKK: Turk Kara Kuvvetleri) προχώρησε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η σύμβαση που θα ανατεθεί για την υλοποίηση του εκσυγχρονισμού θα ανέρχεται σε περίπου 470 εκατ. ευρώ. Το αξιοπερίεργο του προγράμματος εκσυγχρονισμού είναι ότι αφορά τρεις τύπους αρμάτων αλλά και οι ποσότητες που για δύο τύπους είναι οριακά μικρότερες από τα 41 άρματα που διαθέτει η τυπική επιλαρχία:

>40 M60A3 TTS, κλάσμα των 658 αρμάτων του τύπου που σύμφωνα με ανοικτές πηγές διαθέτουν οι χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας

>40 Leopard 2A4, κλάσμα των 354 (353 Leopard 2A4 + 1 Leopard 2NG [πρωτότυπο αναβάθμισης της Aselsan] αρμάτων του τύπου που διαθέτει η Τουρκία και

>120 Μ60Τ Sabra, η πλειοψηφία των 170 αρμάτων που εκσυγχρονίστηκαν από την Israel Military Industries (IMI) βάσει σύμβασης ύψους 643 εκατ. ευρώ (σημερινή ισοτιμία) που είχε ανατεθεί το 2002.

Σύμφωνα με τον ψηφιακό βραχίονα της αμερικανικής αμυντικής επιθεώρησης «Defense News» πέντε τουρκικές εταιρίες έχουν υποβάλλει από τις 23 Ιανουαρίου 2017 τις προσφορές τους στο τουρκικό υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM). Οι εταιρίες είναι: Ο όμιλος αμυντικών ηλεκτρονικών Aselsan, η κατασκευάστρια πυραυλικών συστημάτων Roketsan και οι εταιρίες παραγωγής τεθωρακισμένων οχημάτων BMC, Otokar και FNSS. Εξ αυτών οι Aselsan και Roketsan είναι κρατικά ελεγχόμενες ενώ οι BMC, Otokar και FNSS είναι ιδιωτικές.

Ας σημειωθεί, ότι βιομηχανικές πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα του «Defense News» εξέφρασαν την έκπληξη τους για την υποβολή προσφορών από τις Aselsan και Roketsan καθώς μέχρι σήμερα και οι δύο εταιρίες δραστηριοποιούνταν κυρίως στην παραγωγή υποσυστημάτων.

Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Roketsan, και συγκεκριμένα η θυγατρική της Ballistic Protection Systems, έχει αναλάβει τη σχεδίαση της πολυστρωματικής θωράκισης του Altay και ότι η Aselsan έχει αναπτύξει, στο πλαίσιο σύμβασης που ανατέθηκε από το SSM στις 30 Νοεμβρίου 2015 το σύστημα ενεργητικής προστασίας AKKOR (Aktif Koruma) που θα εξοπλίσει το νέο άρμα μάχης Altay.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το AKKOR είχε παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων IDEF 2015 και ότι με βάση τους όρους της σύμβασης οι παραδόσεις θα πρέπει να λάβουν χώρα το 2020.


Πληροφορίες για το περιεχόμενο του εκσυγχρονισμού δεν έχουν αποδεσμευθεί αλλά σύμφωνα με αξιωματούχο του SSM που επικαλείται το «Defense News» ο πυρήνας του αφορά την αναβάθμιση της θωράκισης και την εγκατάσταση συστημάτων ενεργητικής προστασίας (APS: Active Protection System).

Εφόσον η εκτίμηση αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι συμμετέχουσες τουρκικές εταιρίες πιθανά θα προσφύγουν στη βοήθεια ξένων υποκατασκευαστών, καθώς οι δημοσιοποιημένες επιδόσεις της τουρκικής βιομηχανίας στις συγκεκριμένες τεχνολογίες (θωράκισης και ενεργητικής προστασίας) δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Σε κάθε περίπτωση, στο πρόγραμμα έχει αποδοθεί υψηλή προτεραιότητα καθώς η TKK έχει απολέσει αριθμό αρμάτων στις συγκρούσεις με το Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας. Σύμφωνα με αναφορές σε μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη έχουν απολεσθεί, κυρίως λόγω αντιαρματικών όπλων, άρματα Leopard 2A4, Μ60Τ και M60A3 TTS.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τους όρους της προκήρυξης το SSM έχει τη δυνατότητα διαμοιρασμού του προγράμματος, δηλαδή να αναθέσει διαφορετικές εργασίες σε διαφορετικούς αναδόχους. Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό το SSM θα ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία εντός του τρέχοντος έτους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail