Αναδημοσίευση από: voria.gr
Εξίσου επικίνδυνη είναι η πολιτική της Άγκυρας στην Θράκη, χωρίς να ιδρώνει το αφτί των αρμοδίων. Μεταξύ άλλων εκτουρκίζει ανενόχλητη τους Πομάκους.
Μακεδών
Κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, Τύπος και λοιποί Τούρκοι παράγοντες εξαπολύουν συνεχώς απειλές κατά της Ελλάδας, με αφορμή άλλοτε μεν την μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, άλλοτε την ρίψη στεφάνου στα νερά των Ιμίων από τον Π. Καμμένο, προς τιμή των νεκρών αξιωματικών μας το 1996.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ευθύνεται η ελληνική πλευρά, δίνοντας αφορμή στους Τούρκους να εξωτερικεύσουν τα αισθήματά τους έναντί μας, επειδή προφανώς η σημερινή τους συμπεριφορά δεν έχει αίτιο τις παραπάνω αφορμές -αφορμές δημιουργούν και οι ίδιοι, όποτε θελήσουν- αλλά πρόκειται για εφαρμογή γενικότερου σχεδίου για έλεγχο του μισού Αιγαίου, όπως άλλωστε είναι και η επιθυμία του ΝΑΤΟ. Πάγια είναι άλλωστε η τακτική των ισχυρών, να μη επιτρέπουν την κατοχή στρατηγικών σημείων από μία μόνον χώρα, και να εξαρτώνται από αυτήν (το μοναδικό τέτοιο σημείο στον κόσμο είναι τα Στενά του Βοσπόρου, εξ ού και οι επιτυχείς εκβιασμοί των Τούρκων).
Το θέμα είναι ότι πέφτουμε στην παγίδα τους και πολλές φορές δίνουμε περισσότερη σημασία σε συμβάντα, από όση πρέπει. Ενδεικτικό είναι ότι το σόου του Αρχηγού των Ενόπλων τουρκικών Δυνάμεων, το πήραμε στα σοβαρά αντί να το διακωμωδήσουμε, όπως έπραξε η τουρκική αντιπολίτευση που έκανε λόγο για… κρουαζιέρα και τουριστική επίσκεψη.
Άλλο είναι το σοβαρό στοιχείο που πρέπει να προσεχθεί σ’ αυτήν την φαιδρή ιστορία. Ότι μαζί με τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων και το επιτελείο του, όπως έγραψε η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γιενί Σαφάκ, παραθέτοντας και φωτογραφία, ήταν και ο υποναύαρχος, ο οποίος στο παρελθόν είχε φυλακιστεί στα πλαίσια της εκδίκασης της Υπόθεσης Βαριοπούλα. Είναι αυτός που κατάρτισε τα σχέδια για πρόκληση πολέμου με την Ελλάδα, προκειμένου να αναλάβει ο στρατός την διακυβέρνηση της Τουρκίας. Εκείνο το σχέδιο ίσως δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα.
Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει και να μη επαγρυπνούμε, στηριζόμενοι σε κάποιες εκτιμήσεις ότι όλα αυτά γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Όπως είχε γράψει παλαιότερα ο πολιτικός αναλυτής Κ. Χολέβας πρόκειται για «Άποψη η οποία κατά κόρον αναπτύχθηκε από Έλληνες διαμορφωτές της κοινής γνώμης και τελικά αποδείχθηκε λίαν βλαπτική και απαράδεκτα καθησυχαστική. Η πράξη απόδειξε ότι όσα λέγουν κατά καιρούς οι τουρκικές ηγεσίες, πολιτικές, στρατιωτικές, διπλωματικές κ.ά., μπορεί εν μέρει να αποσκοπούν σε εκτόνωση εσωτερικών προβλημάτων, αλλά ταυτοχρόνως εκφράζουν σαφή και ουσιαστική απειλή προς την Ελλάδα».
Τα Ίμια, οι παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας, οι προκλητικές επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη, οι πολυδάπανοι τουρκικοί εξοπλισμοί, η επιμονή για διατήρηση τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και πολλές άλλες ενέργειες έχουν στόχο τον Ελληνισμό. Και το 1955 κάποιοι πίστευαν ότι οι σειρήνες του εθνικισμού είχαν μόνον εσωτερικούς παραλήπτες, αλλά τελικά την πλήρωσε ο Ελληνισμός της Κωνσταντινουπόλεως με το Σεπτεμβριανό πογκρόμ!
Θα μπορούσα επίσης να πω, ότι εξίσου επικίνδυνη είναι η πολιτική της Άγκυρας στην Θράκη, χωρίς να ιδρώνει το αυτί των αρμοδίων. Μεταξύ άλλων εκτουρκίζει ανενόχλητη τους Πομάκους. Στο πλαίσιο ενός δήθεν «πολιτιστικού ταξιδιού» που οργάνωσε η παράνομη Τουρκική Ένωση Ξάνθης (γιατί επιτρέπουν ακόμη την λειτουργία της;) ομάδα 50 Πομάκων μαθητών επισκέφτηκε τον αντινομάρχη Αδριανούπολης.
Μιλώντας εκεί ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, Μπουλέντ Χατζή Σαλίχ, (σύμφωνα με το περιοδικό Ροντόπ Ρουζγκαρί) ανέφερε πως επελέγησαν 50 Τούρκοι (;) μαθητές που σπουδάζουν στην Ξάνθη και δεν είχαν δει ποτέ την Τουρκία και πρόσθεσε πως οργάνωσαν αυτό το ταξίδι για να γνωρίσουν οι Τούρκοι μαθητές την τουρκική κουλτούρα.
Με άφθονο χρήμα από το τουρκικό Προξενείο οι μικροί Πομάκοι δεν θέλουν πολύ να εκτουρκιστούν. Άλλωστε και ο Τούρκος αντινομάρχης πολλές φορές επανέλαβε ότι πρόκειται για «Τούρκους μαθητές». Δεν μπορεί να είναι τόσο ανίκανοι οι αρμόδιοι της ελληνικής πολιτείας, ώστε να μη αντιλαμβάνονται τι κάνουν. Τι να υποθέσει κανείς;
Τις τουρκικές απειλές θα τις έχουμε συνεχώς. Σκοπός τους να μας εκφοβίσουν. Και ίσως το επιτυγχάνουν εν μέρει, τουλάχιστον όσον αφορά τους πολιτικούς που δεν θέλουν εντάσεις κατά την θητεία τους. Επιβάλλεται πάντως να κρίνουμε τα γεγονότα στην σωστή τους διάσταση, ούτε με υπερβολές, αλλά ούτε και με εφησυχασμό.