Αναδημοσίευση από: liberal.gr
Του Νίκου Φιλιππίδη
Του Νίκου Φιλιππίδη
Με μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν αντιμέτωπα τα επιτελεία των τραπεζών την περασμένη εβδομάδα, καθώς τον Ιανουάριο μετά από πολλούς μήνες παρατηρήθηκε αύξηση των κόκκινων δανείων (NPLs).
Η τάση αύξησης κατά περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ που εκδηλώθηκε τον περασμένο μήνα, στις καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών μετά την πτωτική τάση που καταγράφηκε έως και τον Νοέμβριο και την σταθεροποίηση του Δεκεμβρίου, αποτυπώνει ανάγλυφα τις επιπτώσεις της πολιτικής αστάθειας στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η αύξηση των καθυστερήσεων πληρωμών συμπίπτει χρονικά με το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, που καταγράφηκε παραμονές των εορτών των Χριστουγέννων λόγω του επιδόματος Τσίπρα προς τους συνταξιούχους και ενισχύθηκε τον Ιανουάριο όταν φάνηκαν οι πρώτες σοβαρότερες πιθανότητες εμπλοκής.
Το γεγονός αυτό εκδηλώθηκε παράλληλα, με την ματαίωση της πλειοψηφίας των προγραμματισμένων πλειστηριασμών ακινήτων, απόρροια της εντεινόμενης δράσης ομάδων που αντιτίθεται στις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία της χώρας. Στα πιστωτικά ιδρύματα έχουν φτάσει πληροφορίες ότι οι εν λόγω ομάδες «δεν είναι και τόσο αυθόρμητες» και δεν δρουν πάντα υπέρ των αδύναμων συμπολιτών τους. Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις μπλοκαρίσματος πλειστηριασμών που αφορούσαν μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή πολυτελείς κατοικίες που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Την διατήρηση και αύξηση των κόκκινων δανείων ενισχύει και η διατήρηση εν ισχύ του νόμου Κατσέλη, στην οποία είναι «ασφαλισμένα» περί τα 20 δις. ευρώ κόκκινων δανείων, ενώ τα δικαστήρια συνεχίζουν να βγάζουν δανειολήπτες στο απυρόβλητο με τελευταίο παράδειγμα, Ειρηνοδικείο στην Κρήτη το οποίο δικαίωσε ζευγάρι δανειοληπτών με 19 δάνεια (!) ύψους 388 εκ. ευρώ, τα οποία ενέταξε στην προστασία του νόμου, με μοναδική υποχρέωση να καταβάλει 40 ευρώ μηνιαίως...
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απαιτεί ταχύτατες πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να αποφευχθεί το «ατύχημα» και να χαθεί ένας ακόμα κύκλος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Τραπεζικά στελέχη μάλιστα επισημαίνουν ότι στο καλό σενάριο άμεσου κλεισίματος της συμφωνίας, η οικονομία μπορεί να πάρει τα πάνω της και οι τράπεζες να επιτελέσουν τον ρόλο τους χρηματοδότησης της οικονομίας. Ο χρόνος για να γίνει πράξη το καλό σενάριο, σύμφωνα με τα ίδια τραπεζικά στελέχη τελειώνει στα τέλη Μαρτίου...