Γιατί οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές δεν μπορούν να λήξουν χωρίς μια συμφωνία ως τον Ιούλιο φέτος

Του Son Ofeon

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της στις Βρυξέλλες έληξαν χωρίς συμφωνία.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 7 δις ευρώ χρεών το καλοκαίρι, αλλά δεν θα είναι σε θέση να το πράξει χωρίς νέες δόσεις από το σχέδιο διάσωσης.

Σε αντάλλαγμα για το σχέδιο διάσωσης, η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένου του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις ή να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ http://www.novinite.com/articles/17...

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Στο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην Βουλγαρία, αποκαλύπτεται το πραγματικό και σοβαρό οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας φέτος.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η χρονική κατανομή των δόσεων της Ελλάδας κατά το 2017.

ΑΠΟ ΤΙΣ 17 ΕΩΣ ΤΙΣ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΟΣΕΩΝ ΤΟΥ 2017

Περίπου στο μέσο του διαγράμματος εμφανίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα εξυπηρέτησης δόσεων του 2017. Στις 17 Ιουλίου πρέπει να αποδοθούν σε διεθνείς επενδυτές δόσεις 2, 1 δις ευρώ.Στις 18 Ιουλίου πρέπει να αποδοθούν στο ΔΝΤ 0,3 δις ευρώ και στις 20 Ιουλίου γίνονται απαιτητά από την ΕΚΤ άλλα 3,9 δις ευρώ.

Είναι προφανές ότι το συνολικό πόσο είναι πολύ μεγάλο και θα λείπει από τα δημόσια ταμεία.

Πώς λοιπόν η κυβέρνηση σκοπεύει να το αποδώσει ως τότε?

Η κυβέρνηση και όλα τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ υποθέτουν ότι το ποσό θα μας το δανείσουν οι εταίροι μας ή ο ESM.

Aλλά οι εταίροι μας θα έχουν πολιτικό πρόβλημα να δικαιολογήσουν στους ψηφοφόρους τους τη διάθεση ενός τόσο μεγάλου ποσού στην Ελλάδα.

Θα έχει ήδη μεσολαβήσει το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα στην Ολλανδία και την Γαλλία για τους ευρωλάγνους , ενώ και στη Γερμανία θα βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο ως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Είναι μάλλον απίθανο να εγκριθεί από όλα τα κοινοβούλια τόσο μεγάλη χρηματοδότηση .

Η Ελληνική κυβέρνηση τότε θα έχει τρεις επιλογές:

‘H θα δεχθεί όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, όπως θα έχουν διαμορφωθεί τότε.

‘Η θα πρέπει να έχει βγει στις αγορές και να έχει συγκεντρώσει 6 δις ευρώ .

‘Η θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών και επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδος.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η επιλεγείσα λύση θα είναι γνωστή από τις 27 Φεβρουαρίου φέτος, καθώς τότε λήγει μία δόση ποσού 1,6 δις ευρώ προς τον ESM.

Aν μέχρι τότε η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει κάποια συνενόηση με τους δανειστές της, ο ESM θα πρέπει λογικά να της αρνηθεί επιπλέον χρηματοδότηση.

‘Ετσι , η Ελλάδα θα κληθεί από τους δανειστές της να πληρώσει από τα διαθέσιμα της στα κρατικά ταμεία, με επίταση της ασφυξίας στα δημόσια οικονομικά.

Η Ελλάδα τον Ιούλιο δεν θα έχει προλάβει να εισπράξει κάποιον ετήσια προβλεπόμενο φόρο.

Η “διαπραγμάτευση” με τους εταίρους για τη λήξη της αξιολόγησης αφορά μόνο αυτή την δόση.

Γι’ αυτό όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες “εύχονται” ή επιδιώκουν κάποια συμφωνία ως τις 20 Φεβρουαρίου.

Για τις υπόλοιπες δόσεις του Ιουλίου δεν έχουν αποκαλύψει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο, γιατί μάλλον σκέφτονται να αποδράσουν δια των εκλογών...

Από τις 15 Μαρτίου αναμένεται να αποχαιρετίσουμε τον κο Ντάισελμπλουμ από την προεδρία του Eurogroup, καθώς θα είναι σίγουρα κάποιος άλλος ο επόμενος υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας μετά τις εκλογές.

Αυτή η λεπτομέρεια εξηγεί τις τωρινές δηλώσεις και τις πρωτοβουλίες του για εύρεση κάποιας συμβιβαστικής λύσης.

Εξηγεί επίσης και τις απειλές του κου Σόιμπλε για αναγκαστικό Grexit, αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι η ΕΚΤ, αν ήθελε, θα μπορούσε να επιλύσει το ταμειακό πρόβλημα της Ελλάδας με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της.

Αν η Ελλάδα εξέδιδε πολυετή ομόλογα (πέραν των 3 ετών) αξίας 6 δις ευρώ, με το ποσό των 2 δις ευρώ θα μπορούσαν να εξοφληθούν οι διεθνείς επενδυτές και με τα υπόλοιπα 4 δις ευρώ θα μπορούσε να εξοφληθεί η δόση του Ιουλίου προς την ΕΚΤ.

Οι κάτοχοι των ομολόγων ,στη συνέχεια, θα μπορούσαν να ανακτήσουν ρευστότητα ποσού 1,5 δις ευρώ από την ΕΚΤ μέσω συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής επέκτασης της.

Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στερείται φαντασίας και αγνοεί τον τρόπο, που θα μπορούσαν να διατεθούν παρόμοια ομόλογα για να αποφύγει το σοβαρό πρόβλημα της.

Σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουν τρεις τουλάχιστον τρόποι για να γίνει κάτι παρόμοιο.

Ο ένας από αυτούς είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν με επιτυχία από τον κο Τσοβόλα, όταν είχε επιτρέψει σε όλους τους κατοίκους Ελλάδος να ανοίξουν λογαριασμό σε συνάλλαγμα.

Στη σημερινή εποχή , η αντίστοιχη κίνηση θα ήταν να επιτραπεί η τήρηση στις Ελληνικές τράπεζες έντοκων λογαριασμών σε χρυσό με δικαιούχους κατοίκους Ελλάδας, με θεματοφύλακα την ΤτΕ.

Κανένας κάτοχος λογαριασμού δεν θα φοβόταν κούρεμα καταθέσεων, αν το απόθεμα του χρυσού τηρούνταν στην ΤτΕ και όχι στις εμπορικές τράπεζες...

‘Εναντι αυτού του χρυσού θα μπορούσαν να εκδοθούν από τις τράπεζες περιζήτητα διεθνή ομόλογα με την εγγύηση της ΤτΕ, που θα μπορούσαν να πουληθούν σε κατόχους λογαριασμών καταθέσεων σε Ελληνικές τράπεζες ή και σε ξένους επενδυτές.

Τα ποσά, που θα συγκεντρώνονταν από την έκδοση παρόμοιων ομολόγων , θα μπορούσαν να δανεισθούν από τις τράπεζες στο δημόσιο για την αποπληρωμή της ΕΚΤ, οι δε τόκοι και το κεφάλαιο τους θα αποπληρώνονταν σε ευρώ από το Ελληνικό κράτος ή θα συμψηφίζονταν με τις κρατικές επιστρεπτέες ενισχύσεις προς τις τράπεζες.

Ένας δεύτερος τρόπος χρηματοδότησης θα μπορούσε να ήταν η πώληση της ιδιοκτησίας του δικτύου, που θα κατασκευασθεί στη χώρα μας στα πλαίσια του Turkish Stream με αντίτιμο ομόλογα ξένων χωρών. Στη συνέχεια τα ομόλογα αυτά θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και με το αντίτιμο της ρευστοποίησης τους να πληρωθεί η δόση προς την EKT.

Toν τρίτο τρόπο δεν πρόκειται να σας τον αποκαλύψω, γιατί φοβάμαι ότι θα διαρρεύσει από τους εγχώριους συνεργάτες της τρόικας.

Η Ελλάδα πρέπει πάντα να έχει τουλάχιστον τρία σχέδια για ό,τι σχεδιάζει να κάνει και ο τρίτος τρόπος πρέπει πάντα να μένει επτασφράγιστο μυστικό.

Αν πάντως η κυβέρνηση προτιμήσει τις πρόωρες εκλογές, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για κρατική χρεοκοπία μέχρι τον Ιούλιο...

Για Grexit δεν σας μιλάω, γιατί ούτε η Γερμανία δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα μία τέτοια εξέλιξη, ούτε είναι εφικτό κάτι τέτοιο άμεσα με βάση τις συνθήκες της ΕΕ.

Η διαδικασία αποχώρησης από το κοινό νόμισμα απαιτεί ταυτόχρονα και εγκεκριμένη από το ευρωκοινοβούλιο συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ εντός δύο ετών το αργότερο.

Αν μας έκαναν τέτοια χάρη, ποιός θα πλήρωνε το τεράστιο χρέος της Ελλάδας μετά τα δύο χρόνια;

O ανάπηρος κος Σόιμπλε ή τα κορόιδα συνεταιράκια του στο Eurogroup;

Πολύ απλά μία παρόμοια συμφωνία δεν θα μπορούσε να εγκριθεί ποτέ στο ευρωκοινοβούλιο, χωρίς να επακολουθήσει το πολιτικό λυντσάρισμα της πολιτικής παρέας του Σόιμπλε και της Μέρκελ πριν ή και μετά από τις γερμανικές εκλογές...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail