Αναδημοσίευση από: voria.gr
Ίσως, δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη οι «προφητείες» του Bloomberg, το οποίο προβλέπει έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ, ελληνική χρεοκοπία και διάλυση της ΕΕ
Ίσως, δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη οι «προφητείες» του Bloomberg, το οποίο προβλέπει έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ, ελληνική χρεοκοπία και διάλυση της ΕΕ
Μακεδών
Ήρθε η ώρα άραγε για τον από πολύ καιρό προαναγγελθέντα θάνατο της Ενωμένης Ευρώπης; Τα κτυπήματα που δέχεται έχουν κατεύθυνση από πολλές πλευρές, με διαφορετικά κίνητρα για κάθε επιτιθέμενο.
Ότι οι ΗΠΑ επιθυμούσαν μια Ευρώπη υποχείριό τους δεν είναι μυστικό. Άλλωστε, κάθε χώρα υπηρετεί το δικό της συμφέρον, πόσο μάλιστα η υπερδύναμη. Μια ισχυρή Ευρώπη θα ήταν ισάξιος ανταγωνιστής των αμερικανικών επιχειρήσεων, όταν μάλιστα κατά την δεκαετία του ’70, η Γερμανία ήταν η πρώτη εξαγωγική χώρα στον κόσμο, με συμμετοχή 18% στην παγκόσμια εξαγωγική δραστηριότητα.
Από την στιγμή που η άλλοτε Ενωμένη Ευρώπη μετεξελίχθηκε σε Γερμανική Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη η Γερμανία και με αθέμιτα μέσα την οικονομική ισχύ της, αυθαδιάζουσα επίσης στην υπερδύναμη, ήταν αναμενόμενη η αντίδραση εις βάρος της. Μόνον που, η επίθεση κατά της Γερμανίας, πλήττει και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Θα μπορούσε κάποιος να πει, ότι ίσως είναι υπερβολικοί οι φόβοι για διάλυση της Ενωμένης Ευρώπης, και απεναντίας οι επιθέσεις εναντίον της μπορεί να την υποχρεώσουν, αμυνόμενη, να λάβει τα μέτρα εκείνα που θα της επιτρέψουν την ανάκαμψη. Δεν ανήκω στους αισιόδοξους που ενστερνίζονται αυτήν την εκδοχή, λαμβάνοντας κατά νου την γερμανική ακαμψία (στενοκεφαλιά, θα το έλεγαν κάποιοι) που έχουν αποδείξει στην ιστορία τους πως δεν μεταβάλλουν στόχο, ακόμη και όταν είναι όλα φανερά πως δεν μπορούν να τον επιτύχουν.
Η αλήθεια όμως είναι, πως έχω και την υπόνοια ότι Σόιμπλε και Μέρκελ είναι ενταγμένοι σε διαφορετικές Λέσχες συμφερόντων, πλην εάν δεχθεί κάποιος ότι ο πραγματικός κυβερνήτης είναι ο Σόιμπλε και η Μέρκελ αποτελεί την προμετωπίδα. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην πολιτική ιστορία των κρατών, ένας υπουργός Οικονομίας να καθορίζει αυτός την κυβερνητική πολιτική.
Όπως και να έχει όμως είναι δύσκολο να ανατραπεί η δρομολόγηση του σχεδίου διάλυσής της και τούτο φαίνεται, επειδή δεν πιστεύω σε συμπτώσεις στην πολιτική ούτε σε τυχαία γεγονότα -που αν είναι τυχαία, ταχύτατα διορθώνονται- από το γεγονός ότι η Ε.Ε. δέχεται πλήγματα από πολλές πλευρές, αλλά συμβαίνει εντός λίγων ετών να αποδιοργανώνεται, από το μεταναστευτικό κύμα, από τρομοκρατικές επιθέσεις, από οικονομική κρίση και από αμφισβήτηση της γερμανικής ηγεμονίας. Όλα αυτά τυχαία συνέβησαν ταυτόχρονα;
Ο Ντ. Τραμπ στη συνέντευξή του στους Sunday Times και στην Bild προβλέπει ότι μετά τη Βρετανία θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες που θα αποχωρήσουν από την ΕΕ. Την άποψη αυτή ενισχύει η τοποθέτηση του Τεντ Μάλοκ, καθηγητής και συγγραφέα που επελέγη από τον Τραμπ για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας λόγο για «αποσύνθεσή» της, διαβεβαιώνοντας ότι η αποχώρηση της Βρετανίας δεν είναι παρά μόνο το πρώτο βήμα.
Δεν πρόκειται όμως μόνον για αμερικανική επίθεση, επειδή την άποψη έχουν διατυπώσει και Ευρωπαίοι, ιδιαίτερα μάλιστα ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δηλώνοντας ότι «Η επιμονή της Γερμανίας στη δημοσιονομική λιτότητα έχει φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σημείο όπου η αποσύνθεσή της δεν είναι πλέον αδιανόητη»
Φυσικά, ούτε η Αυστρία, η αδελφή γερμανική χώρα, μπορεί να θεωρηθεί αμερικανοκινούμενη, η οποία αμφισβητεί και με δυναμικό τρόπο (κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες) την πολιτική της κυβέρνησης της Γερμανίας. Ούτε η Ουγγαρία μπορεί να πει κάποιος ότι εκφράζει αμερικανικές θέσεις, όταν ο ηγέτης της Βίκτορ Όρμπαν, δηλώνει: «Διατρέχουμε τον κίνδυνο να ακολουθήσουν και άλλοι την Βρετανία. Θα υπάρχει μόνιμος κίνδυνος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα είδος πειρασμού μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ένωση με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει καλύτερη θέση απ’ ό,τι αν παρέμενε στην ΕΕ. Πολλοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτά που βλέπουμε δεν είναι κάτι σημαντικό. Αυτό είναι ανόητο».
Ίσως, δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη οι «προφητείες» του Bloomberg, το οποίο προβλέπει έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ, ελληνική χρεοκοπία και διάλυση της ΕΕ. Θα πει κάποιος, με προφητείες θα ασχολούμαστε; Προφανώς όχι, εκτός κι αν είναι προφητείες του Bloomberg, το οποίο πέρσι είχε «προβλέψει» το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου Πρόεδρου των ΗΠΑ. Οι προφητείες του Bloomberg, κατευθύνσεις δίνουν.
,