Αναδημοσίευση από: pontos-news.gr
Μια ομάδα Τούρκων επιστημόνων ξεκίνησε την Παρασκευή (24/2) το ταξίδι της από την Κωνσταντινούπολη με τελικό προορισμό την Ανταρκτική, όπου θα δημιουργήσουν την πρώτη τουρκική βάση, αναφέρει δημοσίευμα της dailysabah.com.
Πριν από την αναχώρηση, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μπουρτζού Όζσοϊ, επικεφαλής της ομάδας μελετών σκοπιμότητας που συγκρότησε το PolReC του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης (İTÜ), δήλωσε από το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» ότι εννέα επιστήμονες θα διεξάγουν σειρά μελετών στην περιοχή του Νοτίου Ημισφαιρίου. «Στόχος μας είναι να συσταθεί μια ερευνητική βάση που θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τις μελέτες των Τούρκων επιστημόνων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι θα γίνουν έρευνες κυρίως σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και τα έμβια είδη του βυθού και της επιφάνειας του νερού, ενώ τόνισε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι επιστημονικές μελέτες, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει καθεστώς χώρας-μέλους στην ήπειρο. Μολονότι πολλές χώρες έχουν θέσει αξιώσεις για διάφορα τμήματα της Ανταρκτικής, η περιοχή ορίζεται από την Ανταρκτική Συνθήκη του 1958 που καθιερώνει την ήπειρο ως ειρηνική ζώνη διεθνούς συνεργασίας και έρευνας.
H καθηγήτρια Μπουρτζού Όζσοϊ κάνει δηλώσεις λίγο πριν από την αναχώρηση της ομάδας για την Ανταρκτική
Επιστήμονες από την Τουρκία που είχαν πάει παλαιότερα στην Ανταρκτική, εργάζονταν στις βάσεις άλλων χωρών. Τον περασμένο Απρίλιο, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε μια ιστορική αποστολή. Ομάδα 14 Τούρκων ερευνητών (γιατροί, βοτανολόγοι, γεωλόγοι, ωκεανογράφοι κ.ά.) από επτά πανεπιστήμια της χώρας ταξίδεψε στη νοτιότερη ήπειρο της Γης, σε μια επιστημονική αποστολή με στόχο την καταγραφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.