Αναδημοσίευση από: toxrima.gr
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ
Επισπεύδει την επίσκεψή της στην Αθήνα, η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (SSM) Ντανιέλ Νουί γιατί υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που πρέπει να διευθετηθούν το συντομότερο δυνατό.
Καθώς απομακρύνεται η προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (δηλαδή της άντλησης χρήσιμης, κρίσιμης και φθηνής ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες), το θέμα των “κόκκινων” δανείων , των αντοχών του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και των διοικήσεων αναδεικνύεται ως πρώτη επείγουσα προτεραιότητα.
Η μεγάλη εκροή καταθέσεων των τελευταίων ημερών, η αύξηση των «κόκκινων δανείων» κατά 1 επιπλέον δισεκατομμύριο -ενόψει της ψήφισης του νέου νόμου για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό»- αλλά και η μη ψήφιση του νόμου για την ασυλία των τραπεζικών διοικήσεων, επιβαρύνουν δραματικά την κατάσταση.
Η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων (SSM) Ντανιέλ Νουί θα έρθει στην Αθήνα μέσα στο πρώτο 10ημερο του Μαρτίου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που θα αποβεί άκαρπο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Την κ. Νουί θα συνοδεύσει ο Ραλφ Κλουνγκ ο οποίος είναι ο Νο3 στην ιεραρχία του SSM και είναι ο άνθρωπος στον οποίο έχει ανατεθεί η άμεση εποπτεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο και αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ισοψηφίας στην Εκτελεστική Επιτροπή, αποφάσεις δεν λαμβάνονται.
Το Υπουργείο Οικονομικών αναγκάσθηκε την περασμένη Τετάρτη να καταθέσει επειγόντως ειδική τροπολογία, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία ορίζεται ότι η τριμελής Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία ασκεί τη διοίκηση του Ταμείου, θα μπορεί να λειτουργεί νόμιμα ακόμη και …με δύο μέλη.
Χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο λειτουργεί, εδώ και 14 μήνες, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Πειραιώς από το διοικητικό συμβούλιο της οποίας την περασμένη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, παραιτήθηκαν και αποχώρησαν τρία από τα εμπειρότερα μέλη του: Οι δύο αντιπρόεδροι, Απόστολος Ταμβακάκης και Σταύρος Λεκκάκος όπως επίσης και η κα. Χαρίκλεια Απαλαγάκη, που ήταν εκτελεστικό μέλος.
Οι κινήσεις των υποψηφίων για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τρ. Πειραιώς είναι πλέον εξαιρετικά διακριτικές, σχεδόν υπόγειες.
Οι πληροφορίες φέρνουν τον κ. Νικόλαο Καραμούζη, πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ως πρώτο φαβορί για τη θέση παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει θέσει πολύ συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να συζητηθούν δια ζώσης και με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί.
Εξίσου διακριτική είναι και η υποψηφιότητα του κ. Χρήστου Μεγάλου που σήμερα ζει στο Λονδίνο ενώ με βοήθεια από την …άλλη πλευρά του Ατλαντικού λύθηκε το θέμα της υποψηφιότητας του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Άνθιμου Θωμόπουλου.
Ο ισχυρός μεγαλομέτοχος της τρ. Πειραιώς Τζόν Πώλσον πιστοποίησε εγγράφως την διαχειριστική και διοικητική εμπειρία του κ. Θωμόπουλου για να πάρει την έγκριση fit and proper από την από την Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι αμέσως μετά την επιστολή Πώλσον, ο SSM έδωσε την έγκρισή του στην Γαλλική τράπεζα Credit Agricole να πουλήσει την Credicom, την θυγατρική της στην Ελλάδα στον κλάδο της λιανικής τραπεζικής, στην εταιρεία Atlas Capital.
Το fund Atlas Capital έχει σκοπό να μετασχηματίσει την Credicom σε μία τράπεζα επικεντρωμένη στον τομέα της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων.
Αυτή είναι η πρώτη σημαντική κίνηση που πραγματοποιείται στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο μετά το 2010. Στα επενδυτικά σχέδια του Atlas Merchant Capital περιλαμβάνεται αμέσως αύξηση κεφαλαίου της Creditcom, με στόχο να συγκεντρωθούν άνω των 300 εκατ. από επενδυτές. Στις επιτελικές θέσεις της τράπεζας βρίσκονται ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, και η κ. Αναστασία Σακελλαρίου, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ. Σε πρώτη φάση πάντως τα χρήματα που επένδυσε ο Τζών Πώλσον (ελέγχει άμεσα το 9% της Τρ. Πειραιώς) σ’ αυτό το νέο τραπεζικό σχήμα είναι μόλις 20 εκατ. Ευρώ δηλαδή κατά πολύ λιγότερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς.
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τράπεζα Πειραιώς αφορά τη διαχείριση της Μarfin Investment Group, μετά τον πρόωρο θάνατο του ιδρυτή της Ανδρέα Βγενόπουλου. Ο κ. Σταύρος Λεκκάκος, που συγκαταλέγεται μεταξύ των «ιδρυτικών» στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, παραιτήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο για να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη διαχείριση του ομίλου MIG. Η Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της MIG η αναδιάρθρωση και εξυγίανση της οποίας αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο, πολύπλοκο και κρίσιμο εγχείρημα με ευρύτερες επιδράσεις, καθώς έχει μεγάλο επιχειρηματικό αποτύπωμα με ισχυρή παρουσία σε πολλούς κλάδους (τρόφιμα, υγεία, ακτοπλοΐα κ.ά.).