Αναδημοσίευση από: iskra.gr
Η κυβέρνηση φέρνει νέο νόμο για την φορολόγηση της περιουσίας των πολιτών και τον ονομάζει γενικό φόρο ο οποίος θα επιβάλλεται στο σύνολο των ακινήτων και των κινητών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών, ακόμη κι εκείνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, προβλέπει σχέδιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αντικαθιστώντας τον Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Ο φόρος αυτός είναι «κοπηράιτ» του Τουρκικού νόμου Βαρλίκ. Όσοι δεν πλήρωναν στέλνονταν σε στρατόπεδα εργασίας. Ήταν ένας φόρος περιουσίας που εφαρμόστηκε στην Τουρκία κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο φόρος αυτός που άρχισε να εφαρμόζεται το 1942 είχε ως σκοπό τον εξαναγκασμό εκατοντάδων μη μουσουλμάνων σε μετανάστευση.
Καθώς όμως δεν καθοριζόταν από τον νόμο η φορολογική βάση και η αναλογία της φορολόγησης, αυτό άνοιξε τον δρόμο για αυθαιρεσίες και επέφερε άδικη κατανομή βαρών μεταξύ των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με το σχέδιο, ο νέος φόρος περιουσίας θα επιβαρύνει όχι μόνο τα κτίσματα, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια που κατέχουν οι φορολογούμενοι, αλλά και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τις μοτοσικλέτες, τα σκάφη αναψυχής και τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που έχουν στην ιδιοκτησία τους. Η εφαρμογή του σχεδίου θα υποστηριχθεί από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, τη βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί τη διετία 2017-2018 και θα περιλαμβάνει πληροφοριακά στοιχεία για όλη την ακίνητη και την κινητή περιουσία που κατέχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Στόχος της επιβολής του νέου φόρου θα είναι να εισπράττονται κάθε χρόνο έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ, όσα ακριβώς και με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ.
Ο νέος νόμου που προωθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι καθαρά εισπρακτικό για να πηγαίνει στα ταμεία όχι για δημόσιες δαπάνες ή την στήριξη του κράτους πρόνοιας αλλά στα Τραπεζικά Ταμεία των δανειστών
Τα 6 μέτρα.
α) Κατοικίες, κτήρια επαγγελματικής στέγης, αποθήκες και άλλων ειδών κτίσματα, καθώς και οικόπεδα, αγροί, αγροτεμάχια και λοιπές εδαφικές εκτάσεις που κατέχουν οι φορολογούμενοι κατά πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία.
β) Αυτοκίνητα Ι.Χ., μοτοσικλέτες, μηχανάκια, τρίκυκλα, σκάφη αναψυχής ταχύπλοα ή μη και κάθε μορφής μέσο μεταφοράς.
γ) Κινητά αντικείμενα κάποιας αξίας, όπως έπιπλα, πίνακες, κοσμήματα κ.λπ.
δ) Συμμετοχές των φορολογουμένων σε επιχειρήσεις, καταθέσεις, χρεόγραφα καθώς και άλλες επενδυτικές τοποθετήσεις χρημάτων τους.
Υπολογισμός
Προκειμένου να επιβληθεί ο «φόρος κατοχής περιουσίας» η εφορία θα λαμβάνει, μεταξύ άλλων, υπόψη:
α) Τις αντικειμενικές αξίες των δηλωθέντων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.
β) Τις αξίες αγοράς των κινητών περιουσιακών στοιχείων. Για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα οι αξίες αυτές θα προσδιορίζονται με βάση τις διατάξεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα με συνυπολογισμό και της παλαιότητας. Ανάλογα, δηλαδή, με την παλαιότητα κάθε οχήματος θα εφαρμόζεται ποσοστιαίος συντελεστής μείωσης της φορολογητέας αξίας. Για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των σκαφών αναψυχής θα χρησιμοποιηθούν στοιχεία και πληροφορίες που θα προέρχονται από την αγορά.
Δεν φτάνει η ακίνητη περιουσία αλλά θα πρέπει να πληρώνουμε και για τα κειμήλια που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, όπως για παράδειγμα τα έπιπλα, ο οικιακός εξοπλισμός, πίνακες ζωγραφικής και δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί το αντικειμενικό σύστημα που προβλέπει η νομοθεσία για τη φορολογία κληρονομιών. Δηλαδή ως αξία των λοιπών αυτών περιουσιακών στοιχείων να λαμβάνεται υπόψη ποσό ίσο με το 1/20 του συνόλου της αξίας των ακινήτων, των αυτοκινήτων, των δικύκλων και των σκαφών αναψυχής.
Στην ουσία ο νέος φόρος είναι φόρος επί του φόρου, αφού τα εισοδήματα για την αγορά όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων έχουν φορολογηθεί πρωτογενώς και τώρα δεν φορολογείται τυχόν πρόσοδος που αποδίδουν αλλά αυτή καθ’ εαυτή η αξία τους και αυτό για μια ζωή. Να, γιατί, λοιπόν, αυτός ο φόρος είναι και δημευτικός φόρος πρώτα απ’ όλα για την μικροϊδιοκτησία, η οποία και θα γνωρίσει μια νέας μορφής “καπιταλιστική απαλλοτροίωση”.
Και υπάρχουν βουλευτές αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν ότι είναι αριστερή πολιτική.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ