Αναδημοσίευση από: newpost.gr
ΘΑΝΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
ΘΑΝΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
Ανησυχία έχει προκαλέσει σε πολλά τραπεζικά στελέχη η εκροή καταθέσεων που καταγράφηκε τον περασμένο Ιανουάριο και συνεχίζεται και τις πρώτες ημέρες του Φεβρουάριου εξαιτίας πιθανότατα του φόβου και της αγωνίας πολλών καταθετών για επανάληψη του 2012 και του 2015 όταν ο διάλογος με τους δανειστές για το κλείσιμο της τότε αξιολόγησης είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους κάνουν λόγο για 1,5 έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ που «έφυγαν» τις τελευταίες σαράντα ημέρες από τα χρηματοκιβώτια των τραπεζών και μέρος τους είτε επέστρεψε σε στρώματα στα σπίτια, είτε μετατράπηκε σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων εξωτερικού. Η αντιστροφή της όλης κατάστασης, καθώς μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου καταγραφόταν επαναπατρισμός κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, εκτιμάται ότι οφείλεται εκτός των άλλων και στα σενάρια που διακινούνται για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών λόγω των κόκκινων δανείων ή ακόμη και «κουρέματος» των καταθέσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 οι καταθέσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων είχαν μειωθεί λόγω της διαφυγής, μέσα σε λίγα χρόνια ,τεράστιων κεφαλαίων στο εξωτερικό και αριθμούσαν μόλις 117,1 δισ. ευρώ, εντός του 2016 εισέρρευσε στις τράπεζες νέο χρήμα αυξάνοντας το τελικό νούμερο των καταθέσεων στα 121,4 δισ. ευρώ.
Το περισσότερο από το «νέο χρήμα» που μπήκε πέρυσι στις τράπεζες δεν υπόκειτο ως γνωστόν στους περιορισμούς των capital controls και σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιδόσεις που είχαν τα αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού μεταφέρθηκαν ως καταθέσεις στη χώρα μας, ενισχύοντας τα τραπεζικά διαθέσιμα.