Αναδημοσίευση από: antinews.gr
Όσοι γνωρίζουν τι συμβαίνει στις τράπεζες ανησυχούν από τώρα. Όχι μόνο λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας λόγω της αξιολόγησης, όσο γιατί ο γόρδιος δεσμός της οικονομίας δεν λύνεται με τίποτε και ο κίνδυνος νέας συστημικής κρίσης αυξάνεται.
Δεν είναι λίγοι οι τραπεζίτες που φοβούνται ότι έρχεται νέα θύελλα, παρά το γεγονός ότι βγάζουν καλά οικονομικά αποτελέσματα. Την ανησυχία αυτή εκφράζουν και οι ιδιώτες επενδυτές που έχουν μπει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες με πολλά εκατομμύρια τα οποία φοβούνται ότι θα... κλάψουν για ακόμη μια φορά.
Τα πράγματα δεν πάνε καλά, παρά τις σοβαρές προσπάθειες που κάνουν τόσο οι διοικήσεις των τραπεζών όσο και η ΤτΕ για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Με μια χώρα σε capital control εδώ κι 1,5 χρόνο, με μια κυβέρνηση ανίκανη να κυβερνήσει και να κλείσει μια αξιολόγηση και με τις φήμες περί νέων μνημονίων, πώς να μπορέσει να σταθεί και το τραπεζικό σύστημα;
Σήμερα η ΤτΕ δημοσιοποίησε τα στοιχεία για καταθέσεις και χορηγήσεις. Για τα δάνεια τι να πει κανείς. Πρόκειται για το πιο σύντομο αστείο να χορηγούν οι τράπεζες δάνεια αφού ούτε υπάρχει κάποιος που να θέλει, ούτε και υπάρχει εμπιστοσύνη στη χώρα γενικότερα ώστε να κτιστεί και μια σχέση μακροχρόνιας εμπιστοσύνης μεταξύ πελάτη και χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Το σοκ προέρχεται από τις καταθέσεις. Μόνο τον Ιανουάριο, μόνο σε ένα μήνα έφυγαν από τα γκισέ περί το 1,5 δισ. ευρώ. Οι πολίτες τα βάζουν στο στρώμα ξανά, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι μπορούν να πάρουν πάνω από 1.600 ευρώ το μήνα, και δεν τα αφήνουν διότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και το πώς οδηγεί την οικονομία στα βράχια.
Ακόμη κι αν κλείσει η αξιολόγηση, εκφράζονται γενικότερα φόβοι για ανάσχεση των εσόδων και των κερδών των επιχειρήσεων. Όμως, εκείνο που τρομάζει περισσότερο είναι ο συνδυασμός της απώλειας καταθέσεων και της αύξησης των κόκκινων δανείων. Και κάποιοι λένε ότι στο βάθος του τούνελ ακολουθεί κούρεμα καταθέσεων. Το ΔΝΤ έχει μιλήσει για τρύπα 10 δισ. στις ελληνικές τράπεζες που θα πρέπει να καλυφθούν με νέα ανακεφαλαιοποίηση. Δηλαδή με bail in το οποίο θα οδηγήσει ασφαλώς σε νέα άρση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει πόση ζημιά κάνει παντού. Και δυστυχώς θα είναι αργά αν οι τράπεζες κατρακυλήσουν ξανά. Αν η οικονομική κρίση λόγω της αδυναμίας διακυβέρνησης της χώρας γίνει ξανά τραπεζική.